web analytics

Live Test Power conditioners – Isotek – PliXir – Isol-8 – Yeti – 28 november – 10:30 CET

Het is weer zover! Zondag 28 november 2021 om 10:30 gaan we live om vier prachtige power conditioners te beluisteren. Samen met u! Oftewel: tune in en ga lekker met ons meeluisteren. 

Deze test doen we vanuit onze eigen Alpha Audio luisterruimte die we van de zomer compleet verbouwd hebben. Ook de sample set-up is aangepakt én verbeterd. Kortom: we moeten u wel een prima ervaring kunnen bieden, schatten we in.

De kandidaten

We hebben vier prachtige power conditioners die ontworpen zijn om óók netjes samen te werken met eindversterkers. We hebben onder andere de Isotek Titan V5, de Isol-8 HC, PliXir BAC3000 en de YETI conditioner. Dit wordt écht een titanenstrijd (sja… pun intended?).

We draaien uiteraard op onze referentieset met de Pass Labs, Bryston 4B SST3, Focal Sopra, de Alpha Audio PC en de Metrum Acoustics Pavane. Of wellicht de Grimm UC1…

Live Test power conditioners

Download de lossless samples hier. 

 

19 reacties

 1. Kabeltweaks, netfilters, stroomkabels, aparte groepen in je meterkast. Etc. etc.
  Allemaal maatregelen, die vaak veel geld kosten en die allemaal nagenoeg niks opleveren. Ik heb het in decennia’s allemaal meegemaakt en gehoord.
  Waar wel voordelen mee te behalen zijn, is het vervangen van componenten IN je apparatuur, door betere (vaak duurdere). Ik bedoel niet zilver kabels (onzin), maar condensatoren, weerstanden, buizen (als die er zijn) enz.
  Als je soldeer-ervaring hebt, is dat goed te doen. Anders van af blijven, en zeker als je niet weet waar je mee bezig bent.
  Bij peperdure HiFi apparatuur is zelfs dat overbodig, want die gebruiken vaak al top componenten.
  Als je tevreden bent met het geluid, waarom dan veranderen ? Iedere verandering hoeft geen verbetering te betekenen.
  “Tweaken” is prima, maar we moeten niet door slaan en bovendien, je portemonnee vaart er wel bij.

 2. Sommige high end audio leveranciers geven denk ik terecht aan, dat als apparatuur van een goede voeding voorzien is dat een netfilter dan alleen afbreuk kan doen. Ik kan mij hier wel in vinden. Een goede voeding is net zo goed een netfilter. De seriële netfilters die ik in het verleden in mijn systeem gehad heb, brachten nooit de neutraliteit en de dynamiek die het systeem bracht zonder netfilter. Natuurlijk begrijp ik dat het in de basis beter is om een zeer schoon voedingsnet te hebben. Dat audio apparatuur zal daarvan zeker profiteren, maar wat krijg je op de momenten dat het voedingsnet schoon is. Ik denk dat je dan altijd de signatuur van het netfilter blijft horen.

  1. Nee… een voeding is géén netfilter. Maar ja: een goed ontworpen apparaat heeft minder last van vervuiling dan een slecht apparaat. Echter… onder aan de streep is geen enkel apparaat immuun. Hoe goed deze ook ontworpen is. Ik kan dit echt uit eigen ervaring vertellen…

   Echter zijn er goede en slechte filters. En ik ben geen fan van seriële filters… In veel gevallen maken die de dynamiek kapot.

   1. Hoi Jaap, Je hebt helemaal gelijk als het gaat om de gevoeligheid van apparaten op het toepassen van een netfilter. Helemaal eens dat geen enkel apparaat immuun is. De vraag is wel wat de impact is. Als we het hebben om een goed ontworpen apparaat. Is de impact dan dat dit apparaat ten allen tijden geholpen is met de tussenkomst van een “goed” netfilter. Dat er een verschil zal optreden dat mag duidelijk zijn. Er is namelijk een schakel toegevoegd aan de keten. Dit effect ontstaat al als zelfs maar de voedingskabel wordt vervangen, want ook dan ontstaan er al verschillen.

    Ik ben het ook eens met het feit dat seriële filters vaak de dynamiek kapot maken, maar is het niet zo dat de meer kostbare netfilters nagenoeg altijd seriële filters zijn?

    Ik ben het niet eens met de stelling dat een voeding géén netfilter zou zijn. Dit is volgens mij één van de belangrijkste facetten van een goede voeding. Alle polyester condensatoren hebben een filterende werking, net als de inductoren die in een goede voeding geplaatst worden. Eigenlijk begint het al met de transformator. Deze heeft een belangrijke rol in het filteren van de netspanning. Als ik even verwijs naar de test van Audiobacon waar een uitgebreid werd ingezoomd op een 12 tal lineaire voedingen. Geen voeding klonk hetzelfde. Wat mij duidelijk werd is dat de voedingen met de betere transformatoren, inductoren en slimme schakelingen, vaak het beste presteerden. Heeft dit alles met het filteren van de netspanning te maken. Nee niet alles, maar zeker een belangrijk deel

    Als ik wat dieper inzoom op de componenten die in een dedicated netfilter voorkomen, dan zie ik veel gelijkenissen met de componenten die in een goede voeding voorkomen. Een netfilter is vooral meer (soms te veel) bezig met het filteren van de netspanning en dit gaat naar mijn beleving vaak ten kosten van de sound. Ik zeg het nog een keer, natuurlijk zijn er verschillen, maar in welke situatie dat echt (op alle facetten) een meerwaarde is, daar heb ik nooit een antwoord op gevonden.

 3. Heeft iemand hier ervaring met bijv. de AudioQuest Niagara 1200?
  Zijn de hoorbare prestaties een beetje vergelijkbaar met de hier geteste filters?
  Ik vraag dit omdat ik bij iEar een aanbieding zag met dit filter en de prijs mij wat schappelijker leek dan de hier geteste filters……

   1. Tja, alle waar is naar zijn geld natuurlijk, dat is begrijpelijk, maar ik verwachtte dat de verschillen erg subtiel zouden kunnen zijn, zoals zo vaak wanneer je dure apparatuur vergelijkt.
    Maar blijkbaar moet ik toch ‘dieper in de beurs’ om echte verbetering te mogen verwachten.

     1. Bedankt voor de tips Jaap.

      Denk dat ik maar eens een afspraak bij iEar ga maken. Ik zie dat zij diverse netfilters op voorraad hebben. Kan ik meteen de Bowers & Wilkins 803 D4 eens beluisteren. (Ik heb een oudere generatie van deze speakers in gebruik: eens horen wat er veranderd is…)

 4. Jaap, kun je ook kort iets vertellen over de aarding van je luisterruimte en de invloed van “schone” aarde op het functioneren van de Power-conditioners?
  Groet, Philip

  1. Alle ruimtes hebben nu een aparte groep, maar zeker geen aparte aarde. Wat de invloed van een schone aarde is op het functioneren van een filter is niet te zeggen; dat ligt compleet aan het ontwerp.

 5. Jammer dat de prijzen van de te testen ‘power conditioners’ niet even worden vermeld.
  Ik zie soms prijzen langskomen die een veelvoud zijn van een goede versterker. Wanneer zo’n apparaat boven een bepaald bedrag komt haak ik af en hoef ik ze niet te horen. (onder het mom: wat niet weet, wat niet deert…)

   1. “En we geven de prijzen in de stream”.

    Tja, maar wanneer ik hier de prijzen vermeld zou zien kan ik bepalen of ik interesse heb of het oversla.
    En het ligt aan mij natuurlijk, maar ik heb geen idee waar/hoe ik die stream kan kijken/luisteren. Zal wel komen omdat ik normaalgesproken geen interesse heb in alles volgen wat op internet gebeurt: heb andere hobby’s…..

   2. Hele leuke test Jaap! De toegevoegde waarde van een power conditioner was op mijn desktop zelfs zonder hoofdtelefoon maar met speakers heel goed te horen.
    Ik ben benieuwd hoe mijn Audioquest Niagara 5000 zich verhoudt tot de 4 geteste merken en modellen. Mijn eindversterker, een Hegel H30, heb ik op een van de high current outlets van de AQ Niagara 5000.
    Is daar iets over te zeggen? Of hebben we het dan weer over verschillen in de klanksignatuur?

    Groeten, Theo

Geef een antwoord