Apple heeft Primephonic gekocht

Apple

Apple heeft de klassieke streamingdienst Primphonic gekocht en slaat daarmee een grote slag. Binnenkort beschikt Apple Music over een gigantische database aan klassieke muziek en uitgebreide gegevens daarbij.

Apple zag, kwam en kocht. Dat is in ieder geval weer eens het geval bij de klassieke muziekstreamer Primephonic met een stevig Nederlands tintje. Voor welk bedrag de overname van de klassieke streamer is beklonken, is op moment van schrijven onbekend. Maar de kans is vrij groot dat de oprichters van Primephonic voor de rest van hun leven op hun lauweren kunnen rusten, altijd leuk.

Aardige geste naar Primephonic-gebruikers

Primephonic gaat op 7 september offline. Bestaande gebruikers krijgen zes maanden gratis Apple Music aangeboden, waarin u veel meer vindt dan alleen klassieke muziek. Tegenwoordig desgewenst ook in lossless kwaliteit. Omdat de database van Primephonic een enorme berg aan extra gegevens voor de klassieke tracks bevat kan gesteld worden dat Apple hier een grote slag heeft geslagen. Niemand anders beschikt over zoveel gegevens en voor liefhebbers van klassiek wordt Apple Music dus voortaan dé muziekstreamer.

3 reacties

 1. Als het u (ook) om de geluidskwaliteit gaat, dan is Qobuz een goed alternatief. Hi res ondersteuning en ook geïntegreerd in Blu-os dacht ik.
  Verkijk je niet op het klassieke aanbod van Primephonic, want die is bij Qobuz ook dik in orde. Ik ben in begintijd geabonneerd geweest op Primephonic en ik vond dat veel componisten juist afwezig/ondervertegenwoordigd waren (vooral Angelsaksische hoek, bijv. Bantock, Bax, Dyson, Parry, Alwyn enzovoorts) die bij Qobuz/Spotify zo te vinden waren. Primephonic excelleerde in documentatie (booklets), maar ook Qobuz voorziet hier in veel gevallen in.

 2. Ik was altijd heel geïnteresseerd in Primephonic. Een hi-res streaming platform met goede metadata klinkt perfect. Helaas is de lang beloofde integratie met BluOS nooit gekomen en dat is een harde eis in mijn huishouden. Dat zal met de overname door Apple niet beter worden vrees ik.

  Goed alternatief is IDAGIO, een streaming platform met vergelijkbare metadata. Iets minder achtergrond informatie, maar betere curatie van playlists. Helaas nog geen hires ondersteuning, wel 16 bit FLAC.

  Zijn er leden die Primephonic gebruikten? En zo ja, wat is het alternatief?

  1. Helaas zijn er geen andere klassieke platformen, behalve het beperkte aanbod van Deutsche Grammophon Premium (met de opera’s vanuit Bayreuth).

   Tidal en Qobuz hebben (even) grote catalogi, maar wat Primephonic en Idagio onderscheidt is de vindbaarheid van uitvoeringen. Het is dus tussen hoop en vrees, want gaat Apple inderdaad een goede klassieke app maken zoals ze in het persbericht aangeven?

Geef een antwoord