web analytics

TRPTK presenteert (SA)CD CD Canto Interno

TRPTK

Luis Carbera laat de contrabas zingen in het nieuwe album Canto Inferno, uitgebracht onder de vleugels van het Utrechtse label TRPTK.
Contrabassist Luis Cabrera (Spanje, 1985) speel bij vele bekende Europese orkesten en is sinds 2006 verbonden aan het Nederlands Philharmonisch Orkest. Hij studeerde in Madrid en in Londen aan de Guildhall School of Music & Drama bij Rinat Ibragimov (1960-2020), een docent die grote invloed op hem heeft gehad. Aan hem draagt Cabrera zijn debuut ‘Canto Interno’ op, wederom een bijzondere uitgave van het avontuurlijke Nederlandse label TRPTK.

Romig

Bij de samenstelling van zijn album heeft Cabrera zich laten leiden door de muziek die hij vanaf zijn jeugd bewondert, ongeacht of deze nu oorspronkelijk voor contrabas is geschreven of niet. Hij laat zich begeleiden door pianiste Justyna Maj en violiste Sylvia Huang. Bijna vanzelfsprekend start zijn productie met een tweetal stukken van virtuoos Giovanni Bottesini (1821-1889). Romantische muziek die gemaakt lijkt voor de strelende, bijna romige, klank die Cabrera aan zijn instrument weet te ontlokken.

Koussevitzky

De legendarische Serge Koussevitzky (1874-1951), die een dubbel carrière genoot als dirigent en contrabassist, is vertegenwoordigd met een viertal elegante composities. Speelse stukken waarin Cabrera zijn contrabas volbloedig kan laten zingen. Nooit wordt zijn spel te zwaar en zelfs in de meest complexe passages weet hij een mooie open klank te generen. De flexibiliteit van het imposante instrument lijkt in zijn handen grenzeloos.

Fantasiestücke, maar dan op contrabas

Bijzonder is de keuze voor de ‘Fantasiestücke, Op. 73’ van Robert Schumann (1810-1856), oorspronkelijk geschreven voor klarinet en viool. Ooit gaf de componist al aan dat de werken ook op viola en cello uitgevoerd konden worden, maar Cabrera slaagt erin om de muziek op overtuigende wijze naar de contrabas te vertalen. Een huzarenstukje, dat bewondering afdwingt.

Tour de force

Een hoogtepunt vormt de bewerking van de fameuze ‘Sonata for piano and violin’ van César Franck (1822-1890), een echte tour de force. Cabrera gaat hierin tot het uiterste van zijn kunnen, met een voor zijn instrument ongekende souplesse. Het bijzondere is dat de contrabassist charme en diepgang weet te combineren. ‘Canto Interno’ is voor hem niet alleen een debuut, maar ook “een ongelooflijk mooie reis met een schat aan ervaringen, uiteindelijk is het album een portret van mezelf”.

1 reactie

  1. Dag Ronald,
    Bedankt voor de verhelderende introductie van dit album.
    Het is inderdaad een verrassende uitvoering met contrabas en ook de opname in De Doelen Rotterdam is zeer geslaagd. Ook de Steinway concert grand piano klinkt overtuigend.
    Hopelijk komen er nog soortgelijke opnames door TRPTK.

Geef een antwoord