Qualcomm Snapdragon Sound: 24/96-kwaliteit

Qualcomm

Qualcomm heeft een nieuwe SoC (System on a Chip) uitgebracht, met daarin de mogelijkheid om via Bluetooth in 24/96-geluidskwaliteit te streamen.

Qualcomm heeft momenteel aptX en aptX HD in het assortiment wat ondersteunde hi-res geluidsprotocollen voor Bluetooth betreft. Ze zijn beiden gelimiteerd tot een kwaliteit van 24 bit / 48 kHz. Nu is er Snapdragon Sound, dat de maximaal haalbare kwaliteit doortrekt naar 24 bit / 96 kHz. Waarbij geldt dat de ‘naakte’ snelheid van Bluetooth niet toereikend is om dergelijke snelheden volledig ongecomprimeerd over te dragen (net als dat ook al niet het geval is bij aptX en aptX HD). Kortom: er wordt ook bij Snapdragon Sound een (lichte) vorm van compressie toegepast, om precies te zijn de aptX Adaptive codec.

DAC met DSD

De eerste producten die compatibel zijn met het nieuwe Snapdragon Sound-protocol van Qualcomm worden de tweede helft van het jaar verwacht. Los van de Bluetooth-codec valt onder de noemer Snapdragon Sound ook de in de geluids-SoC ingebouwde Qualcomm Aqstic DAC met een resolutie tot en met  32 bit / 384 kHz en ondersteuning voor DSD. Als eerste zullen smartphones en hoofdtelefoons die de nieuwe techniek ondersteunen verschijnen, gevolgd door pc’s, slimme horloges en XR-brillen. De Snapdragon Sound audio SoC’s zijn per direct beschikbaar voor fabrikanten en ontwikkelaars, goed nieuws dus voor een ieder die ook onderweg van hi-res muziek in al z’n vormen wil genieten.

Geef een antwoord