Live Switch Test – Cisco – Paul Pang – NuPrime – English Electric – SOtM

Het is weer zover! Na een pauze van een maandje hebben we weer een prachtige Live Test voor u. Zondag om 10:30 gaan we live zes switches testen. En we doen hem weer eens in onze eigen luisterruimte (in verband met infrastructuur). 

We krijgen heel, heel vaak vragen over netwerkoptimalisaties. Doet een kabel iets? Welke switch is goed? Klinkt CAT 6 beter dan CAT 5? En hoe zit het met CAT 7 en CAT 8? Welke kabel moet goed zijn? Alles of alleen het laatste metertje… vragen, vragen, vragen.

We gaan ze deels proberen te beantwoorden. Waar de focus ligt, is switches. We gaan zes modellen voor u naast elkaar zetten:

 • Standaard Cisco – 40 eur0
 • Paul Pang – 349 euro
 • Paul Pang Quad – 2499 euro
 • SOtM sNH 10G – 999 euro
 • English Electric 8Swich – 499 euro
 • NuPrime SW-8 – 499 euro

Als we tijd hebben, pakken we nog een rondje met onze Meraki switch die via fiber is verbonden.

We gaan alles met én zonder audiofiele voeding testen. Dit om te bepalen hoeveel invloed dat heeft.

We hopen u zondag 24 januari om 10:30 online te zien!

Live Switch Test

60 reacties

 1. Poehh heb de PP-Dual Switch nu draaien tov Sotm nh-g10/Farad3 combinatie niet kinderachtig hoor..Wat een klank van beide systemen. Meest opvallende is het andere klankbeeld. Echt bloedgaaf..

 2. Ik heb een vraag over de inzet van een Cisco switch. Ik lees dat de Meraki MS 220 een mooie audiofiele switch is voor heel weinig geld. Weet iemand of dit ook geldt voor het model Cisco 2960C-8TC-L? Dit apparaatje wordt ook voor weinig aangeboden op MP. Is ook fanless, dus stil.

  En nog een vraag:

  Mijn huidige configuratie is: Ziggo modem/router > AQ pearl CAT kabel 15 meter > SotM 200 Ultra Neo > Singxer F1 usb/spdif converter > Pinkfaun digitale interlink > Audio Note DAC

  Mijn idee is om de Cisco switch tussen de CAT kabel en de SotM te plaatsen. Is te verwachten dat dit een verbetering in geluidskwaliteit geeft? Het is me uit alle posts toch nog niet helemaal duidelijk geworden. Ik lees dat er veelal meerdere routers en switches worden ingezet. In mijn configuratie is er momenteel enkel en alleen een datastroom vanuit het Ziggo modem/router naar de SotM. Is wel de kortste weg dus mijn eerste gedachte is: dat is het beste. En het reclocken en galvanisch scheiden gebeurt ook al in de SotM en dan nog een keertje in de Singxer…….

  1. Als je deze Cisco al in huis hebt kun je het altijd proberen maar ik zou h’m er niet voor kopen. Dan kun je beter een Cisco SG110D-08 aanschaffen met een mooie voeding.

   1. Dank, nee heb niet in huis. Als ik dit zo hoor kan ik beter wachten tot er een Meraki voorbij komt op MP voor 100€. Hoewel ik me nog steeds afvraag of het slim is om er een switch tussen te zetten gezien het feit dat mijn streamer nu rechtstreeks via Cat kabel op het modem in de meterkast is aangesloten. Normaal gesproken is een extra schakel in audio toch geen goed idee. Dan zou het al zo moeten zijn dat de switch nog wat, wat Jaap “common noise” noemt, opruimt.

    1. Dat ga je zeker in positieve zin horen die switch vóór je streamer!
     Sterker nog als je er 2 van plaatst, bijvoorbeeld aan het begin en aan het eind van je 15 meter cat kabel, wordt het resultaat nóg beter!

  2. Plaats de switch dicht bij de bron component zoals de streamer. Sluit op die switch uitsluitend audio apparatuur aan. Je kan experimenteren met op die plek je switch te vervangen door een d-link 108 als het even kan met een goede lineaire voeding.

 3. Mooie test weer Jaap en Yung!
  Ik blijf voorlopig bij mijn Meraki, die – als ik kijk naar prijs-prestatieverhouding – gewoon erg goed scoort. Ik heb er een mooie voedingskabel op gedaan en de Meraki op mijn Isotek Aquarius netfilter aangesloten. Dat gaf een flinke verbetering die de Silent Angel ver voorbij ging in mijn set. Maar dan wel voor een fractie van die prijs. Ik heb geen 2500,- liggen voor een Quad en als ik dat wel had zou ik eerder voor nieuwe stroomkabels of LS-kabels gaan.
  Ik ben blij met de Meraki met fiber-ontkoppeling!
  Overigens heb ik op mijn KPN router een sBooster aangesloten die ik op dat moment nog over had en dat hoorde ik dan óók weer.

  Dus daarmee is het als volgt: KPN router met sBooster –> fiber switch met Ifi voeding –> fiber naar de Meraki met daarin een fiber poort –> AQ Vodka rj45 –> streamer
  Ga ik voorlopig helemaal niks meer aan doen 🙂

   1. In mijn situatie vond ik het genoeg toevoegen om ze te laten zitten daar.
    Maar ik moet zeggen dat ik ze al had liggen dus het was geen extra uitgave.

    Maar je kan het toch gewoon proberen? Bestel er 2, plaats ze ertussen en als je het de investering waard vindt, hou je ze en anders stuur je ze binnen 14 dagen terug…

   1. Ha Jaap, afgelopen zondag gekeken en vooral geluisterd naar de switchtest.
    Paar observaties:
    * ik vind het onderscheid tussen de diverse switches moeilijk vast te stellen nu er zoveel apparatuur zit tussen jullie mics en mijn hoofdtelefoon. (Dit is mn setje: macmini>EC designs DAC>Burton headlamp>Focal Elear)
    * dus ik ben blij met je geschreven review.
    * ik was niet verrast dat de Paul Pang quad het best zou voldoen. Het is een geweldig ding. En ja verrassend dat waar hij een viertal gekoppelde switches omvat, dat dus kennelijk verschil uitmaakt.
    * ik las dat eerder op de site van SoTM en ook op het forum van AudiophileStyle. Daar is de meest degelijke review te vinden van switches die ik tot nu toe tegenkwam. Ik herinner me de auteur, pseudoniem: Austinpop. Hij doet vergelijkbare proefjes met kabels, voedingen en ook: twee of meer switches achter elkaar. In zijn geval mooist resultaat: een SoTM gevolgd door een ETher Regen. En ook nog een derde daarachter geprobeerd, maar dat leverde niet veel beters op.
    * ook vind ik daar reacties van de bedenkers van de EtherRegen, John Swenson en ene Alex. Die beweren behartenswaardige dingen.
    * heel jammer dat de Regen geen deel kon uitmaken van de test. Ben er heel nieuwsgierig naar, m.n. Omdat die wat andere principes hanteert dan de andere switches (lees over hun ‘moat’)
    * bv over reclocking, waar jij Jaap kennelijk minder vertrouwen in hebt dan in betere voedingen. Intussen schat ik in dat we het in dit geval -switches- ook weer hebben over zoveel variabelen, dat weinig eenduidige verklaringen te geven zijn voor beter of minder geluid. In ieder geval geval doet extern clocking er zeker toe in mijn beleving.
    * gewoon maar vertrouwen op onze oren dus.
    * Paul Pang is geen geldwolf, maar een kundige en inventieve techneut . Ik heb intussen een mooie master clock van ‘m die minder dan 1/3 kost dan die van SoTM b.v. Ook zijn andere spullen zijn gewoon erg goed en prijs/kwaliteit is dik in orde. Goede ervaringen met de zeer klantvriendelijke Vlaamse leverancier Dries van AudioPC.
    * bedankt ivoor ‘n paar verrukkelijke uurtjes Jaap en Yung., Wat ‘n hobby.
    * Keep up the good work.

 4. jaap en collega: helemaal leuk gisteren, thnx!

  het is op zich eenvoudig om de power uit de Meraki te halen (220v en poe) en er een externe voeding aan te hangen. prima oplossing.

  1. @all

   Ik sta op het punt een Meraki te kopen en aan te (laten) passen.
   Dan ben ik zo’n e230 kwijt.
   Maar is dit overkill op een Node2 (event later met dac)

   Kan ik net zo goed een e30 switch kopen??

 5. Paul Pang zijn Quad toont aan dat we misschien wel vreemd bezig zijn, waarom 4 in serie geschakelde switches?? en waarom geen 12 in serie geschakelde switches, of 36…, voor een nog beter geluid……(zowiezo, waarom buitenom gelinkt door mooie rode kabeltjes in plaats van intern??)
  Waarom werken 4 aaneengeschakelde switches beter dan 1 switch, wat is het mysterie, wat gebeurt er met de muziek datapakketjes, en wat is invloed van jitter, klok etc etc?????…..
  Zijn we nog wel goed bezig of toont dit misschien wel een beetje aan dat een datanetwerk misschien niet zo geschikt is voor transport van muziek(datapakketjes) van NAS naar streamer???
  Beter lijkt het om NAS of Melco via direkte USB verbinding aan de streamer te koppelen buiten het datanetwerk om??
  Heb hier geen goed gevoel bij……….weet niet, maar 2500 Euro voor zo’n Paul Pang Quad switch doet mij de wenkbrouwen fronsen……snake oil????
  Interessante diskussie…….

  Muzikale groet!!

  1. Henk,

   In de wetenschap bestaan grofweg 2 benaderingen: eerst een hypothese opstellen en dan onomstotelijk bewijzen dat het klopt of eerst experimenteren / proberen en daarna proberen de resultaten te verklaren.
   In de test gisteren heeft Alpha duidelijk het laatste gedaan. We hebben hele duidelijke verschillen getoond, die ik achter mijn computer met modale speakers en 68 jaar oude oren goed kon waarnemen. Dus niks snake oil. De vraag is alleen of je de hogere prijs ervoor overhebt en kunt permitteren.

   Ik zal de test van gisteren en vooral het laatste stuk (met de SOTM, de PP4 en de fiber oplossing) nog eens via Youtube op mijn smart TV, die met mijn set gekoppeld is via mijn Antelope Zodiac Platinum dac, op mijn Kef Blade 1 speakers afspelen.
   Ik ben benieuwd of het geluid dan in de buurt komt van het geluid via mijn Pink Faun streamer die gekoppeld is met een Audioquest Diamand ethernet kabel aan een EtherRegen switch, die gevoed wordt door een Farad Super 3.

   1. Beste Theo,
    helemaal mee eens, prachtige test (dank Alpha-Audio!!!), overigens alles wel onomstotelijk bewezen met de huidige kennis van zaken die we als mensheid hebben……
    Maar het gaat om de basis van muziek datapakketjes versturen over een netwerk……is dat wel optimaal?? Of zou dat anders moeten als je echt een hoge kwaliteit nastreeft. Natturlijk werk de Quad van PP, maar is hij niet bezig om een matig klinkend netwerk signaal met een slimme truc met 4 in serie geplaatste switches te verbeteren a raison van 2500 euro??? In mijn ogen is PP een inventieve Willie Wortel maar ook een handige zakenman……

    Ik stream de hele dag vanaf Tidal, maar als ik sávonds echt muziek ga luisteren klinkt onze Melco met ge-downloade muziek van Qobuz gewoon mooier dan streamen vanaf Tidal in (theoretisch?) dezelfde muziek kwaliteit………..ra, ra zeg het maar…….en ik ben niet de enige die dit zo ervaartt….
    En Melco zegt ook niet voor niets dat als je optimaal klank kwaliteit wilt hebben de Melco los moetkoppelen van het netwerk (gebruiken in direct mode) in plaats van gekoppeld aan het netwerk (netwerk mode)………

    Blijft een mooie hobby!!

    Muzikale groet

    1. Het blijft zeker een hele mooie hobby en het fijne is dat ik nu in mijn postactieve leven eindelijk ook eens tijd heb om er goed voor te gaan zitten en er ruim de tijd voor kan nemen.
     Ach, dat Paul P. wellicht een handige zakenman is deert mij helemaal niet. Ik gun het hem van harte als hij een product kan maken dat relatief (in vergelijk met andere switches) heel goed klinkt. De weg waarlangs hij dat doet interesseert mij dan minder dan het resultaat dat hij weet te bereiken.
     Zelf zou ik ook wel heel benieuwd zijn naar een Melco, wellicht moet ik maar eens een te leen vragen bij een dealer.

     Maar je weet hoe het gaat, het betere is altijd de vijand van het goede en het beste idem van het betere. En in dit geval citeer ik ook graag Plato die zo treffend zei “Als je je rijk wilt voelen, dan moet je niet proberen je bezittingen te vermeerderen, maar je hebzucht te verminderen”. En Plato heeft gelijk. ik heb regelmatig als vrijwilliger korte adviesopdrachten gedaan in straatarme ontwikkelingslanden en ik heb ook daar veel trots en geluk mogen zien, die niet gebaseerd is op veel bezittingen.

     Wat ik wel lastig vind worden is het bedieningsgemak van de totale combinatie van alle losse analoge en digitale apparatuur, met aparte voedingen en apps waarmee je een streamer moet bedienen. Voor mij geen probleem, maar als iemand anders bij mij muziek moet opzetten, dan krijgt hij of zij (het is meestal dan een zij) het bijna niet voor elkaar.

     Enjoy the music!

     1. Ja, dat bedieningsgemak……….ongeloofelijk anno 2021……Maar goed niets houdt ons tegen om een mooie pickup, mooie all-inn versterker en speakers te kopen… back to the basics!….

      Muzikale groet

      1. Valt nog niet mee om een goede all-in (voor- en eindversterker, DAC, streamer) te selecteren die niet slechter presteert dan mijn Pink Faun streamer, Antelope Platinum DAC, MBL 5011 v.v. en Hegel H30 e.v.
       Mijn speakers (Kef Blade 1) wil ik wel houden.

 6. Ik heb nu een netgear router aan mijn modem hangen. Om een “upgrade” te krijgen “moet” ik dus de Paul Pang Quad switch aan mijn netgear router hangen. Aan de Paul Pang Quad hang ik dan mijn NAS en Auralic Aries G 2.1 en aan de Netgear de rest. Begrijp ik hem zo goed ?

   1. Aan die Paul Pang Quad moet natuurlijk ook een mooie blizzard of Monsoon aan , of is dat om het even ? De Paul Pang Quad is dan puur voor de auralic dus. Al het andere “verkeer” over de netgear. Dan hoop ik wel dat de upgrade echt hoorbaar is :). Wel mooi als je denkt dat je er bent, er toch nog een schakel aan te passen is.

    1. Dat ga je zeker horen antoine_1979, Dit zeg ik uit mijn inmiddels ruime ervaring met een Aries G2.
     Wat overigens een nog grotere upgrade voor je 2.1 zou zijn is een (interne) PSU van Stephan Hoerwege. Lees er maar eens over op het Auralic forum!

     1. Ik heb er even gekeken. Dit moet je zo te zien zelf inbouwen ? Ik heb die handigheid helaas niet, en de auralic dealer hier in nl zal het ook wel niet doen. Het is wel verleidelijk trouwens. Men is er heel positief over.

      1. Klopt, ik ben er ook heel positief over. Draai er nu een maand of 6 mee.
       Inbouw is niet zo moeilijk hoor. En er zit een duidelijke gebruiksaanwijzing )met veel foto’s bij.
       Eventueel kan Stephan Hoerwege hem ook inbouwen maar niet voor niets uiteraard. Desgewenst kan ik je ook helpen.

   2. Misschien interessant om een bijdrage uit 2015 op het StereoForum te lezen. Er is daar een verslag van het onderzoek of netwerkkabels verschil maken. Daarbij is getest hoe en in welke volgorde je het netwerk kan inrichten. Een conclusie was dat een D-Link switch die voorzien is van een uitmuntend Lineair powersupply veel kwaliteit toevoegt.

    Je kan het hier vinden: https://www.stereoforum.nl/index.php/topic,231.240.html

    Ook wordt er beschreven dat naast de toevoeging van de D-Link switch en een goede powersupply de toepassing van Telegärtner connectoren aan de netwerkkabel veel toevoegt en zo nog wat tips.

    Groetend,
    Henk

 7. Ik zag dat Paul Pang ook een Dual switch heeft voor een wat meer “betaalbare” prijs. Nu wordt ik wel nieuwsgierig ernaar hoeveel dit scheelt met de Quad. Bedankt voor de weer zeer onderhoudende uitzending.

 8. Gefeliciteerd met je gratis Paul Pang Quad Jaap!

  Ik denk overigens dat de PP Quad 4 gemodificeerde D-Link switches in serie in 1 “doos” met 4 lineaire psu’s is. Dus zoals ik je al eerder aangaf Jaap, je moet meerdere goede switches met een goede voeding “stapelen”.
  En mooi om te zien dat er (eindelijk) barstjes komen in je glasvezel geloof…. 🙂

  Weekend, Huite

  1. Dag Huite!

   Gratis PP Quad? I wish… ;-). Zou het nooit gratis accepteren trouwens.

   De PP Quad is zonder meer beter dan de Meraki via Fiber. Ik ben nog steeds van mening dat het vele malen beter is dan direct in de router. Maar zoals je ziet… er spelen héél veel factoren een rol!

   1. Begreep uit de laatste chat bijdrage van PP dat je de Quad mocht houden van hem. Dat het het desondanks niet doet siert je!

    Was trouwens weer een een (voor mij) interessante uitzending na al die buizen, vinyl en cassette bandjes. 🙂

   2. In enige mate vergelijkbare conclusie klopt wel. Toch nog een paar belangrijke ervaringen, opgedaan bij het uitvoeren van de test:
    – hoe dichter je in het netwerk bij de streamer komt hoe belangrijker de kwaliteit van de kabel en de toegepaste connectoren is (of hoe meer je merkt van een betere kabel)
    – de afscherming van de kabel alleen aan de zendende zijde verbinden met massa levert hoorbare verschillen
    – de kwaliteit van de voeding van de switch is van doorslaggevend belang voor de uiteindelijke kwaliteit van het geluid
    – welk soort kabel je ook gebruikt in welk deel van het netwerk dan ook, levert de toepassing van Telegärtner connectoren een substantiële winst in de quality of sound

  2. Een hele leuke test om te volgen en heel goed het effekt van een hele goede voeding te horen, zelfs via redelijk modale speakers aan mijn desktop.
   Complimenten dus voor het Alpha-duo.
   Wat blijft staan is de vraag waarom het concept met de 4 switches in de PP QUAD nou zo geweldig goed presteerde.

  3. Goedemorgen Huite, ,,helaas,, klinken 2 op elkaar gestapelde SotM sNH10g ook duidelijk beter. En met clock ingebouwd nog beter. Het zelfde heb ik ervaren met 2 Netgear GS510pp. De test word op een bepaald moment met bepaalde apparatuur ingezet. PP met de quadro switch. Paul zijn verdienste was wel dat hij de eerste was die stapelen van switches commercieel ontdekte.

   1. Ja voeding is cruciaal. Bij switches maar ook bij andere keten componenten.
    Heb zojuist een Sean Jacobs DC4 PSU voor mijn Chord DAVE besteld (over dure PSU’s gesproken…). Daarmee heb ik straks alle keten componenten voorzien van een andere (hoogwaardiger) voeding. De meeste daarvan komen in mijn geval van Paul Hynes Design.

    1. Dag Huite

     Als de voeding reeds is ingebouwd in het apparaat vb Marantz NA-11S1 netwerkspeler, of PM-11-S1 versterker kan er op vlak van voeding toch niets aan veranderd worden of zie ik dat verkeerd?

     1. Hoi Bart. Het zal in de meeste gevallen wel mogelijk zijn indien je (erg) handig bent. Voor bepaalde merken/modellen zijn er zelfs plug en play oplossingen. Zoek en gij zult vinden! 🙂

   1. Beste Tom,
    interessant!, op internet gezocht, vond alleen een upgrade voor de N1A…….wij hebben een N1Z mark 2, die heeft zowiezo al betere voedingen……….
    Maar als jij meer weet hou ik me aanbevolen!!

    Muzikale groet!

Geef een antwoord