26 reacties

 1. Jaap
  Nogmaals common mode noise bij een symmetrische (CAT) verbinding.
  De twisted pair wordt aangesloten op de primaire kant van een transformator(tje).
  De secondaire kant pikt het verschilsignaal op en verwerkt dat digitale signaal verder.
  De primaire spoel van de transformator heeft een midden-aftakking. Hierop is een weerstand aangesloten die zorgt voor een goede afsluiting (karakteristiek genoemd) van de CAT kabel.
  De weerstand is echter niet rechtstreeks aangesloten aan de massa (chassis), omdat er dan geen sprake meer is van een galvanische isolatie.
  Die afsluitweerstand wordt dan geaard via een condensator.
  De condensator zorgt er echter voor dat de common mode noise wél doorgestuurd wordt naar het daar opvolgend apparaat.
  Een CAT kabel heeft vier van dergelijke twisted pairs. Voor de doorgave van de noise staan die parallel. Een verdergaande verslechtering dus.

  Een ander onderwerp: qua stroom, kun je de luidsprekerkabel ook beschouwen als een symmetrische verbinding, de aansturing echter is niet symmetrisch!

  Verder mijn waardering voor het bespreekbaar maken van allerlei imperfecties.
  groet Toon

 2. Stuk tekst weggevallen…
  Leuk Jaap, dit uurtje, maar wat betreft Silent Angel Bonn N8 zie ik het toch echt anders…..Toen die switch in 2018 op de markt kwam etc, zie tekst hieronder

 3. was de markt simpelweg nog niet klaar voor zulke dure lineaire voedingen…..Maar dat het beter kan zei Lexicom multimedia toen al in hun review en Kemp bood deze switch direkt aan met een Lineaire voedings-upgrade…….
  De markt is er nu reip voor vindt Silent Angel, dus logisch dat ze hem nu met een mooie voeding aanbieden!

  Gezellige zondag!

 4. Jaap, wat ik ook heel interessant zou vinden is een multitest voor media voor het streamen. Wat klinkt het beste:
  – een desktop of laptop aan een streamer
  – een NAS aan een streamer
  – een Melco muziekserver aan een streamer
  – een of meerdere SSD-schijven met de muziek in een streamer
  – een USB-schijf met muziek aan een streamer

  Lijkt me goed te doen en heel interessant!

  1. Dag Theo,

   Gaaf idee. Ik kan best eens een vergelijkende test opzetten van een paar media. Melco wordt lastig. Maar Een ‘audiofiele’ server VS ene NAS, USB-hardeschijf en wellicht een vM met ROON kan zeker.

   1. Jammer als je geen Melco mee zou nemen in je vergelijking, is een prachtig en veel besproken produkt. Heb zelf een N1 mark2, klinkt echt heeeell veel mooier dan streamen in dezelfde kwaliteit……

   2. Dag Jaap,

    Graag zou ik een vergelijk zien van de JPLAY streaming software geïnstalleerd op een laptop of HTPC versus aparte toestellen voor streaming, streaming dac, voorversterker streaming dac…
    Benieuwd met welke prijsklasse streamers de JPLAY software zich kan meten!
    Bedankt.

 5. Actieve speakers met elkaar vergelijken en met je standaard referentie systeem. Hoe goed zijn actieve speakers tegenwoordig? (En dan niet de Grimm LS1be prijsklasse uiteraard 😉 )

 6. Hey Jaap, ik heb de Q&A gemist maar had nog een vraag, wellicht dat je via een reactie alsnog het kan beantwoorden.

  Ik las dat KEF een nieuw metamateriaal heeft gemaakt samen met Acoustic Meta Material Group. Ze noemen het MAT (Metamaterial Absorption Technology). Wat gebruikt gaat worden in speakers om een verdere verbetering in absorbering van ongewild geluid in een minimale ruimte. Tevens las ik dat er zaterdag 3 oktober bij Bender-Hifi een demonstratie is van Hegel en KEF waarbij er 2 nog niet aangekondigde nieuwe KEF speakers worden gedemonstreerd.

  Mijn vraag uiteraard, weten jullie al meer over de 2 nog niet aangekondigde KEF speakers waar hierboven naar gerefereerd word en hun eventuele toepassing van het nieuw MAT materiaal?

  1. Ik weet nog niet veel meer, maar dat gaat snel komen. Ik ben al met KEF in contact. We krijgen ze in ieder geval snel. Plus een paar andere zéér interessante producten!

 7. Beste Jaap, op jouw vraag wat interessant zou kunnen zijn voor een multitest zou een vergelijkende test van hele goede all-in-one’s (geïntegreerde versterker, DAC, streamer) mij aanspreken.
  Naast de hierboven al genoemde NAD M33 en Naim denk ik ook aan de Hegel H590 en de darTZeel LHC-208.

 8. Suggesties voor een multitest de volgende keer : De Moon 600i en 340i, Accuphase E460, Mark Levison 5805, Anthem STR, Cambridge audio Edge, Hegel 390, Audio Analoques Meastro

 9. Dag Jaap, persoonlijk vind ik dit Q &A uur echt interessant omdat het antwoorden geeft op vragen/gedachten die mij als muziekman/hobbyist bezig houden. Vooral doorgaan.
  Nu heb ik ook een gerichte vraag voor de Q & A van komende vrijdag. Ik heb het voornemen om een all in one te kopen. In eerste instantie had/heb ik interesse in de Naim Uniti Nova (klinkt prachtig) maar nu is ook de NAD M33 op de markt gekomen. Als ik nu de keuze aan jou voorleg tussen de Naim of de NAD heb je dan een voorkeur? En als je die hebt, wil/kun deze voorkeur dan toelichten? De NAD M33 heb ik overigens nog niet kunnen beluisteren.

  hartelijke groeten,
  Jan van Riel

Geef een antwoord