Live stream multitest – Tidal – Qobuz – Spotify – NAS – Vinyl – Tape

We testen regelmatig meerdere apparaten naast elkaar. Maar… hoe zit het met de online diensten én formaten? Wat zijn de verschillen tussen Spotify, Tidal, Qobuz en uw eigen flac- (of wav) files op uw NAS? En hoe vergelijkt zich dat met vinyl en tape? Wij gaan het komende zaterdag allemaal naast elkaar zetten! Dus… tune in. Vanaf 10:00 gaan we weer live! 

We hebben regelmatig met lezers mailcontact over formats en services. Wat is beter? Welke service klinkt het beste? En is vinyl niet gewoon absoluut superieur? Nu hebben wij wel een voorkeur en een mening. Maar dat is ook deels gebaseerd op vermoedens en oudere informatie. Kortom: tijd voor een megatest van formaten en diensten.

Voor deze test zetten we onze referentieset in, aangevuld met een mooie platenspeler met phono-pre-amp én een mooie cassettedeck. Met name de laatste is uw redacteur érg benieuwd naar. Hoe goed is een goed deck nu écht? Bent u ook benieuwd? Haak dan zaterdagochtend in.

Live Stream multitest

36 reacties

 1. Dag heren,
  ben de live stream beginnen kijken op het moment dat jullie de track ‘Johnny and Mary’ van Robert Palmer zijn beginnen switchen van Spotify naar Vinyl. Jullie micro’s stonden nog ingesteld op jullie beiden en niet op de luidsprekers. Was wel even lachen jullie reactie! Je kon natuurlijk ook live het verschil goed horen. Gezien ik een Spotify abonnement heb, ben ik direct zelf gaan luisteren naar dit nummer. Wat een slechte kwaliteit ! Nu moet ik wel zeggen dat het gemiddeld gezien niet altijd zo slecht klinkt bij Spotify maar toch …

  Was ook aan het uitkijken naar een abonnement Tidal of Qobuz gezien ik onlangs een nieuwe streamer/versterker heb aangeschaft. Ik had al min of meer gekozen voor Qobuz en jullie live stream bevestigen nogmaals deze keuze.

  Wat ik ook bijzonder komisch vond is dat een jullie in vergelijkende test tussen streamingdiensten tot de conclusie komen dat analoog (vinyl/cassette) best zijn mannetje/vrouwtje kan staan ! Zoals Jaap het correct verwoordde op een bepaald moment : het heeft meer ‘body’. Punt. Dit is exact wat ik me nog (vaag) herinner van mijn allereerste Dual platenspeler (immiddels al 30 jaar geleden) …

  Leuke live stream.

 2. Dag Jaap en Yung,

  De test bevestigt wat ik gehoord heb toen ik zowel Qobuz als Tidal abonnement had : Qobuz is beter. Er wordt inderdaad niet of minder geprutst aan de opname en de inhoud spreekt me meer aan.

  En de vergelijking digitaal met vinyl : wat Jaap ‘pleasant on the ears’ noemt, noem ik voorlopig, met ongetrainde oren, ‘natuurlijk’. Ik schrik er altijd van hoe echt een drum klinkt op vinyl en hoe zowel ikzelf, mijn kids en bezoekers spontaan in een dansje uitbreken als ik een gezellige plaat opzet. Net zoals Yung op het einde van de stream. Heerlijk ! De beleving en het tastbare, en hoe belangrijk je dat vindt, moeten we hier ook wel vermelden. Misschien is het iets psychologisch ?

  Toch stream ik veel meer , het is gewoon zo handig.

  Dankjewel voor de leuke test allebei !

  Groeten Pieter

  1. Graag gedaan! Was erg interessant om te doen. En geweldig om met de originele masters te spelen in vergelijk met vinyl. Het komt dan wel echt dicht bij elkaar.
   Toch vraag ik me nog steeds af wat ‘échter’ is… maar goed: hoe belangrijk is dat. Het gaat er uiteindelijk om hoe fijn het is om muziek te luisteren.

   1. Geweldig die uitdrukking op het gezicht van Yung toen jij aangaf dat de sound van vinyl je in positieve zin had verrast!
    Overigens als je digitaal soms wat “digitaal” vind klinken zou ik, als ik jou was, nog eens nadenken over de door jullie gebruikte hardware. In je netwerk kan het niet zitten zeg je en vanaf de Pass is de hardware dezelfde. Blijven over de SQ van de streaming bridge en de dac!

    Ciao, Huite

 3. Zeg Jaap, leuk allemaal maar laat je niet gek maken!! tijd om een beetje te relaxen met een lekker drankje en een goed muziekje!! Pas goed op jezelf!!!

 4. Verschil tussen Qobuz en Tidal…Qobuz wordt gerunned door zakelijke muziekliefhebbers, Tidal wordt gerunned door zakenmensen die begrijpen dat er in de streamingwereld geld te verdienen is….., dat verschil lees je op hun sites en hoor je……..Simple as that….

  1. Zou dat werkelijk zo zijn, Henk? Ik meen dat de CEO Jay-Z is, zelf ook artiest. Maar ook de naam Richard Sanders zie ik voorbij komen. Ook een vraag aan Jaap Veenstra: is er ook geluisterd naar MQA audio en waren daar verschillen te horen? ( zie mijn 1e post)

   1. Beste Ed, het is de passie voor de muziek en de geteste apparatuur die je gewoon proeft in het enthousiasme bij Qobuz en die ik mis bij Tidal……Heerlijk die drive bij Qobuz…….

    1. Bedankt Henk, wellicht tijd om eens te switchen…. want ook de collectie is niet altijd je dat bij Tidal, veel R&B e.d. ik zie het vaak al aan de hoesafbeeldingen als daarin staat het parental advisory logo dan weet ik al welke hoek ik het zoeken moet

   2. En Ed, ik heb abonnement op Tidal, om de simpele reden dat de Naim N272 nou eenmaal Tidal ingebakken heeft in zijn software hetgeen ik wel begrijp want 5 jaar geleden, toen Naim die software bouwde, stond Qobuz nog op omvallen dus kozen ze toen voor Tidal……Maar als ik iets echt mooi vind dan download ik het van Qobuz in high resolution in WAV-formaat en zet het op de Melco , prima oplossing. Stereophile heeft ook een duidelijke voorkeur voor Qobuz…., misschien zegt dat ook iets? Misschien heeft het ook te maken met het feit dat Qobuz Frans is, en Fransen en muziek en muziek filosofie gaan goed samen……
    Gezellig weekend!

 5. Ik heb het staartje gezien, door slecht gehoor niet goed te volgen maar mijn vermoeden werd bevestigd: Tidal is niet zo goed als ik dacht werd dus bevestigd en jullie hebben goede spullen staan en goede oren. Dank voor deze test/vergelijking en ik lees graag een samenvatting als deze er komt.

 6. Bron onderzoek.

  Mijn voorkeur is vanaf de schijf. Een harde schijf, jullie noemen dat een NAS.
  Maar een LP draaien op z’n tijd vind ik ook prima. Maar toch luister ik het liefste vanaf een digitale bron. De klank, en dat zo dicht mogelijk benaderd tijdens de opnames van de artiest in een studio.
  MQA, ook een maandje met een Tidal proef abonnement getest. Klinkt aardig, maar toen ik het proefabonnement had te weinig aanbod. In ieder geval niet voldoende om tot een abonnement over te gaan. Duur.

 7. weer een fantastische Alpha test, goed gedaan voor dit initiatief !!
  na de test op de switch kocht ik een Meraki !! wat ga ik nu kopen na deze test?
  Qobuz ? Tidal ? Amazon music HD ??

   1. Ja ja! de conclusies zijn erg interessant
    de keuze is dus Qobuz!
    goed gedaan voor deze test
    zou het vervolg ooit de vergelijking kunnen zijn tussen Qobuz en Amazon HD? (beschikbaar in Frankrijk)

 8. Super initiatief, Jaap. Maar o.a. over Tidal, kijk dan ook eens naar de masteropnames (MQA) hoeveel verschil er is gehoormatig het liefst ten opzichte van ‘gewone’ FLAC opnames. Is het bekend dat Tidal ook soms MP3 in de collectie heeft? Is mij weleens overkomen, heb zo snel geen voorbeeld en stream met het duudere abonnement. Ik moet zeggen dat bevooroordeeld ben, vind een fijne cd opname via een goede cd speler nog steeds beter klinken, een uitspraak over vinyl waag ik mij (nog) niet aan, maar ben er wel benieuwd naar. Wel vind ik het grappig dat vinyl meegenomen wordt, want weet dat je daar niet echt veel mij hebt, toch Jaap? Succes mannen….

 9. Leuk idee dit! Gaan jullie de Yamaha platenspeler gebruiken, en welk merk / type element gaat het worden? Dat maakt tenslotte nogal uit voor de klank, en ook voor hoe goed de groef afgetast wordt (een microline / fine line naald haalt nl. meer informatie uit de groef dan een eliptische naald).

 10. Zaterdag om 10.00 uur paraat want dit lijkt me uitermate interessant. Met streaming heb ik nauwelijks of geen ervaring, maar des te meer met vinyl en tape. Ik ben benieuwd.
  Ik heb ook nog een vraagje m.b.t. de NAS. Is die strikt noodzakelijk als je met deze materie aan/in de slag gaat en zo ja, waarom?

 11. Dat wordt een interessante test. Ik heb ervaring met Tidal en Qobuz. Ik heb een voorkeur voor Qobuz. Tenminste toen ik het vergelijk een paar jaar geleden deed. Qobuz had tien meer high res. files. Ik ben eigenlijk in de veronderstelling dat het vooral de componenten in huis zijn die het verschil maken. Ik bedoel hiermee de router switches en een eventuele streamer. Mits het om exact dezelfde bestanden gaat. Noise van het internet lijkt mij veel minder relevant. Daarom extra benieuwd.

  1. Ik ben oprecht benieuwd. We gaan het nu voor het eerst écht serieus vergelijken en zo objectief mogelijk aanpakken. Dus waar mogelijk dezelfde masters en serieuze volume leveling.

 12. Dag Jaap,
  Ik heb een vraag of hier voor de streaming van eigen bestanden op de nas u gebruik zal maken van de aanwezige streamer en dac van metrum acoustics ofwel eens kunt streamen vanaf de htpc met gebruik van jplay.
  Misschien is een vergelijk tussen de verschillende streaming mogelijkheden hier buiten de scoop van deze test?
  Het zou wel eens interessant zijn te weten waar de htpc met jplay zich situeert ten opzichte van de metrum acoustics en andere streamers.

  Op welk toestel is de Roon core geïnstalleerd bij jullie?
  Misschien is er ook verschil waar te nemen tussen de bestanden gestreamd vanaf de htpc t.o.v. streaming vanaf de nas?

  U ziet maar of er iets mogelijk is.
  Bedankt in alle geval.

  1. Dag Bart,

   We streamen met de Metrum-setup omdat dit de referentie is. Het is mogelijk om de htpc te pakken als bonus hoor. Maar dat is éigenlijk een andere test.

   Roon staat bij ons op een aparte server. Een Ryzen3 3e generatie met 16GB ram en een ssd.

Geef een antwoord