AudioQuest Niagara 3000 low noise power distribution

AudioQuest

Netspanning is tegenwoordig tamelijk vervuild met onder meer HF-ruis, het AudioQuest Niagara 3000 ‘low noise power distribution system’ biedt uitkomst.

Dat netspanning vervuild is met allerlei ‘rommel’ mag geen verrassing meer heten anno 2020. Schakelende voedingen in een scala aan apparatuur – vaak al beginnend bij iets simpels als een LED-lamp – zorgen voor een hoop storingen. Een goed netfilter komt dus altijd wel van pas. De Niagara 3000 van AudioQuest is zo’n apparaat, annex ‘power distribution system’. Ofwel: u treft aan de achterkant van het apparaat een batterij aan stopcontacten aan. Twee daarvan zijn bedoeld voor vermogensvretertjes; zij kunnen een piekbelasting met een duur tot 25 ms van 55 Ampère aan. Zelfs als de Niagara 3000 is gekoppeld aan een met 15 A afgezekerde groep. Verder voorziet het ‘distributiefilter’ (laten we eens proberen het beestje een Nederlandse naam te geven) in het door AudioQuest gepatenteerde ground-noise dissipation system. Dit moet ruis veroorzaakt via aarde flink terugdringen, zonder de veiligheid in gevaar te brengen of aardlussen te veroorzaken.

Filters en beveiliging

De AudioQuest Niagara 3000 is feitelijk het kleinere en meer betaalbare broertje van de 5000 en 7000. U treft er dan ook het overgrote deel van de in deze apparaten gebruikte technologie in aan. Zoals onder meer Level-X linear noise-dissipation, dat volgens de fabrikant garant staat voor de meest consistente en breedbandige ruisonderdrukking die haalbaar is. En dat zonder multi-node pieken die u aantreft in veel andere AC power conditioners. Ook is gedacht aan bijvoorbeeld overspanningsbeveiliging die uw aangesloten apparatuur tegen te forse netspanningspieken beschermd. Een automatische reset zorgt dat de uitgangen weer spanning krijgen. Deze beveiliging treedt in werking bij een waarde die ongeveer 17% boven de optimale ingangsspanning. De AudioQuest Niagara 3000 kost €2999.

AudioQuest werkt stug door

Het Nederlandse AudioQuest heeft zich vanzelfsprekend moeten onderwerpen aan de door de overheid opgelegde beperkingen, zo lezen we in een persbericht van de fabrikant. Een groot deel van de medewerkers werkt vanuit huis. Gelukkig is er ook nog een deel van de mensen aan het werk in Roosendaal. Zij verzorgen onder meer verzendingen, maar ook de fabricage van custom cables. Er wordt in shifts gewerkt, waarbij de vereiste afstand tussen mensen wordt gehouden. Wel geldt dat het mogelijk net wat langer duurt voordat uw order verwerkt is in deze barre tijden. De Niagara 3000 is naar verwachting vanaf midden mei op voorraad. Eerst worden al geplaatste orders weggewerkt, snel daarna moet het apparaat bij distributeurs staan. En uiteindelijk dus in de winkel belanden. Meer informatie over de power distributors op de website van de fabrikant.

3 reacties

 1. Vanmiddag is DHL langsgekomen en heeft mijn nieuwe Niagara 3000 afgeleverd. Direct haalde ik mijn Niagara 1000 van mijn set, en sloot de 3000 aan.

  De Niagara 1000 is mij de afgelopen periode uitstekend bevallen. Ik kwam van een Furutech blok af, wat al goed was, maar de stap naar de 1000 was echt een grote verbetering. Echter had ik soms het gevoel dat mijn Mark Levinson 336 eindversterker iets afgeknepen werd, en niet helemaal ‘los’ kwam. De 336 is dan ook een beest, hij trekt standby al 200W en als hij op rustig niveau speelt meet ik meer dan 300W. Niet de gemiddelde eindversterker dus. Toen ik de Niagara aanschafte, had ik nog een NAD M22, die kon volledig uit de voeten met de 1000.

  Daarom heb ik de afgelopen tijd met andere blokken gespeeld, onder andere een heel mooi Pink Faun die ik mocht lenen, waarvoor dank aan Triple M. Maar die was te donker, en haalde dat hele ‘cleane’ gevoel wat ik met de Niagara 1000 heb weer weg. Geen goede match met mijn set helaas. Toen de Niagara na twee weken proef weer aangesloten werd, was het meteen weer genieten. En dat gaf mij de doorslag dan toch de stap naar de 3000 te maken, al is die wat kostbaar.

  En nu dus de 3000. De 3000 heeft alle voordelen van de 1000, maar dan nog beter. Niets geen zoemend geluid, zoals de hifi review schrijft, hij is muisstil, ronduit koud, en wat hij met het geluid doet is echt heel goed. De presentatie, die met de 1000 nog iets teveel ‘in your face’ is als je je speakers zoals ik met zilver bekabeld hebt, is met de 3000 weer helemaal zoals het hoort. De stage is breder, er zijn toch weer wat scherpe kantjes weg, en vooral het laag, het laag… het laag is dus echt weer een flinke stap verbeterd. Het lijkt alsof de 336 eindelijk echt ‘los’ komt en nu helemaal moeiteloos alles speelt. Het analoge karakter waar ik zo van hou bij de 336 is nu echt helemaal top.

  Kortom, de Niagara 3000 is echt een geweldige aanwinst. De 1000 staat inmiddels te koop.

  1. Ik kan deze ervaring van Arcee beamen.
   Vroeger was ik altijd sceptische t.o.v. filters omdat ze hoorbaar de dynamiek knepen van de set, vooral inderdaad met zware versterkers. Ik had destijds de ML 334 en dat werkte ook niet. En om zo’n filter nou alleen op de front-end apparatuur te gebruiken vond ik ook wat jammer.

   Sinds eergisteren heb ik een splinternieuwe Audiquest Niagara 5000 in mijn set, die ik mag terugbrengen als hij niet bevalt. De dealer (Audio Expert in Den Bosch) garandeerde mij al dat hij beslist zou bevallen en dat ik dat al gelijk nieuw uit de doos zou horen.
   Ook de combinatie met mijn eindversterker (een Hegel H30) en speakers (Kef Blade) zou prima werken.
   En het klopte wat er gezegd werd: gelijk duidelijk meer rust, wat vollere middentonen en details in de muziek horen die me nooit eerder waren opgevallen. Mijn FM-tuner, aangesloten op een grote eigen binnenhuis antenne op zolder klinkt nu nagenoeg ruisvrij.
   Nu na 2 dagen is het filter en de nieuwe stroomkabel eraan (Audioquest Blizzard) verder ingespeeld en klinkt het nog verfijnder.
   Ik ben dus heel tevreden over de aanschaf van het filter en de 14 outlets die hij mij biedt.
   Aan Audio Expert heb ik al gemeld dat hij niet meer terug komt :-).

Geef een antwoord