Wireworld Serie 8 ethernetkabels beloven nog fijnere details

Wireworld

Wireworld Cable Technology heeft zijn serie Ethernetkabels op twee essentiële punten kunnen verbeteren. De Serie 8 belooft nog fijnere details.

De nieuwe Serie 8 ethernetkabels van Wireworld Cable Technology is een verbetering op twee essentiële punten, zo meldt de fabrikant: ‘Ten eerste is de 3-laags afscherming van elk geleiderpaar extra verdicht. Hierdoor worden onderlinge overspraak en interferentie van buiten nog sterker onderdrukt. Ten tweede zorgt het nieuw ontwikkelde isolatiemateriaal Composilex-3 er voor dat de intern opgewekte ‘tribo-electrische’ stoorsignalen tot het absolute minimum worden verminderd’. Overigens is het tribo-electrisch effect het tegen elkaar wrijven van verschillende materialen, wat op meerdere plekken in een kabel de opbouw van statische lading veroorzaakt. De ontladingen daarvan zorgen voor korte stoorpulsen in het signaal. En dat heeft – zo vertelt de fabrikant verder ‘als resultaat dat zelfs de allerfijnste muziekdetails niet meer gemaskeerd worden en de hoorbare weergavedynamiek toeneemt’.

Het goede behouden

De goede dingen zijn volgens Wireworld natuurlijk behouden, zoals het Tite-Shield-ontwerp van platte parallelle geleiderparen met afzonderlijke afscherming en de 24-karaats vergulde connectors. De drie kabels hebben hetzelfde basisontwerp, maar verschillen in de soort geleider. De gele Chroma 8 Ethernet heeft OFC (Oxygen Free Copper: zuurstofarm (99,99% zuiver) koperdraad) geleiders. De rode Starlight 8 Ethernet heeft OFC-geleiders met een zilvercoating. De zilverkleurige Platinum Starlight 8 Ethernet heeft geleiders van massief OCC*-7N* zilver. Waarbij OCC staat voor OCC Ohno Continuous Casting; de productiemethode die resulteert in de meest zuivere geleiders. 7N staat voor ‘7 Negens’, waarbij de zuiverheid van het materiaal 99,99999% bedraagt.

Zo storingsvrij mogelijk

Bij luistertesten van de Ethernetkabels bleek volgens Wirewold ‘dat de minieme ‘tribo-electrische’ signalen toch nog de allerfijnste muziekdetails konden maskeren. Dat heeft geleid tot de ontwikkeling van het nieuwe Composilex-3 isolatiemateriaal. Het gepatenteerde Tite-Shield-ontwerp gebruikt vier parallelle geleiderparen naast elkaar die elk een 3-laags afscherming hebben voor het laagst mogelijke stoorgeluid. De geleiders hebben een massieve kern van zuiver verzilverd OFC of OCC. Dit samen verbetert de meest kritische parameters van digitale signaaloverdracht waardoor overdrachtsnelheid en -betrouwbaarheid ten opzichte van standaard ethernetkabels aanzienlijk worden verhoogd. De netwerkkabels zijn extreem stevig uitgevoerd en uitzonderlijk goed afgeschermd. De lage impedantie en zuivere geleidermaterialen zorgen voor de laagst mogelijke ‘jitter’ bij het realtime streamen van het digitale signaal’.

Speciale netwerkkabel voor audio?

De fabrikant vervolgt: ‘Een netwerkkabel die speciaal is gemaakt voor audiotoepassingen klinkt op het eerste gezicht wat vreemd. Bij de ‘dubbelblinde’ Wireworld-luistertesten zijn de kabels vergeleken met een USB-stick en een harde schijf. Toen bleek echter dat ook het ontwerp van kabels voor digitale audioverbindingen wel degelijk verschil maakt. Hoe minder fouten er namelijk optreden in het digitale audiosignaal, hoe minder foutcorrectie (= verslechtering van het geluid) er nodig is. Op basis van die luistertesten heeft Wireworld geoptimaliseerde kabels ontwikkeld voor digitale audio- en videoverbindingen zoals TOS-link, USB, Ethernet en de 75/110? Digi-links’.

De Wireworld Serie 8 Ethernetkabels zijn vanaf augustus leverbaar. De verkoopprijzen zijn (voor 1-m-kabels, andere lengtes zijn ook leverbaar): Chroma 8 €129, Starlight 8 €249 en Platinum Starlight 8 €949 (incl. BTW).

17 reacties

 1. @Andre
  Ik kan mij voorstellen dat jij je niets kunt voorstellen bij “ hoe een exclusieve ethernet kabel de beschreven verbeteringen “allerfijnste muziekdetails niet meer gemaskeerd worden en de hoorbare weergavedynamiek toeneemt” zou kunnen bewerkstelligen”.
  Maar een feit is dat Cat kabels niet allemaal het zelfde klinken en dat duurdere kabels vaak beter klinken!

  1. Beste Huite,

   Hoe heb je dat beoordeeld, waar is het bewijs ??? als er bitjes omvallen (wat zeer onwaarschijnlijk is) dan wordt er een pakketje overgeslagen (wat ook zeer onwaarschijnlijk is, want er zijn diverse controle bits) en dat zou als een tik hoorbaar kunnen zijn.
   Details en dynamiek zitten versleuteld in bv een 16bits signaal als dat een hoorbaar verschil zou geven met standaard goedkope kabel, zou het betekenen dat in elke sample van16bit één of meerdere bitjes omgevallen moeten zijn, en dat zijn er bij CD 44.000 per seconde, zou ook betekenen dat PC’s crashen, programma’s vastlopen etc. Deze problemen kunnen wel ontstaan als de Max. kabellengte wordt overschreden, maar dat is bij ruim100mtr.

    1. Beste,

     Dan koop je dat netwerk kabeltje van 1000,– want hoe duurder hoe beter, en ga je thuis met een vriend een eerlijke A/B test doen met een kabeltje van 10,– op jou installatie.

     Ik garandeer je dat de score rond de 50% zal zijn

  2. Huite, ik kan wel eens jaloers zijn op mensen die het verschil niet horen. Het scheelt ze een hoop geld en niet te vergeten onrust.
   Ik heb enige maanden na uitgebreide luistersessies op verschillende plaatsen met vele type concurerende kabels maar besloten deze starlight 8 te gebruiken.
   Ik was eerlijk gezegd niet op zoek want ik dacht dat ik het perfect voor elkaar had. Maar wat maak je met deze WireWorld sprongen zeg!
   Inmiddels heb ik vele audiovrienden in mijn val meegenomen en zijn ook om..

 2. tribo-electrische signalen.
  Wikipedia leert dat dit vrije elektronen zijn die door wrijving (tussen geleiders) kan ontstaan.
  Wat wrijft er tegen elkaar of met elkaar in een TCP/IP UTP of S/FTP kabel??

  Ik kan me daar helemaal niets bij voorstellen. Iemand wel??
  Hoor het graag.

  Veel luisterplezier
  Theo

 3. Met een standaard UTP of FTP cat-6 kabel van nog geen euro de meter haal je snelheden van 10 Gb over 100mtr. Wat kan zo’n kabel daar dan nog aan verbeteren, het ethernet protocol staat gewoon geen fouten toe, daar heb je een goeie kabel voor nodig, maar niets exclusiefs.

  Ik heb zelfs vraagtekens bij de parallelle opbouw van de Wireworld Cable Technology omdat bij de standaard certificeerbare Netwerk bekabeling getwiste aders worden gebruikt, die ook nog eens onderling zijn getwist, o.a. omdat gebalanceerde signalen worden gebruikt, en juist om interne en externe interferentie te elimineren.

  Een standaard FTP cat6 patchkabel van 1 mtr dus met aan twee zijden een RJ45 connector heb je al voor minder dan 10 euro, en kunnen de bitjes foutloos doorgeven, er worden duizenden van deze kabels gebruikt in grote computer netwerken.

  Wat mijns inziens het hoorbare verschil maakt is hoe de bit stroom uiteindelijk naar analoog wordt gedecodeerd.

  Ik kan mij werkelijk niet voorstellen hoe een exclusieve ethernet kabel de beschreven verbeteringen “allerfijnste muziekdetails niet meer gemaskeerd worden en de hoorbare weergavedynamiek toeneemt” zou kunnen bewerkstelligen.

  Daarmee zeg ik niet dat je maar een houtje touwtje kabel kan gebruiken, maar een goeie standaard verkrijgbare Ethernet UTP of FTP is mijns inziens goed genoeg.

  1. Hallo Andre,

   Helemaal mee eens!!
   MAAR: dit is high end audio, m.a.w. er wordt mee gerommeld. Deze kabel kan wat betreft geometrie niet goed zijn!! Dus zullen er verschillen optreden. Misschien wel hoorbare. Dat is nu precies het doel. Dan klinkt elke andere verandering ook weer anders, en weer anders en weer anders en weer anders, maar nooit zoals het hoort.

   Veel luisterplezier,
   Theo

   1. Dag Theo, je hebt groot gelijk. Ik weet zeker dat een kabel als deze het prijsverschil ook niet waard is voor jou. Overigens hangt dat af van je set ; duurdere uitgebalanceerde set zal sneller het verschil laten horen. En dan blijft altijd nog de subjectieve prijskwaliteits verhouding tov de verbetering die je realiseerd.
    Ook zijn er nog vele andere mogelijkheden om eea te verbeteren.
    Maar beperk je reactie tot je eigen mening; dat doe ik ook. Er lopen namelijk ook mensen rond die verschillen als deze erwel voorover hebben.
    En niet omdat een kabel van de action wellicht meettechnisch gelijk is aan die WireWorld.
    En ja ; die marketing verhalen van wrijving ed. Dat heeft elk merk ; ik neem alleen mijn eigenoren en die van mijn luistervrienden serieus.
    Muzikale groeten!

    1. Hallo Tommd64

     Citaat – “Maar beperk je reactie tot je eigen mening; dat doe ik ook. Er lopen namelijk ook mensen rond die verschillen als deze erwel voorover hebben.” –

     Je bekritiseer mij en vervolgens leg je mij motieven (prijs, ben ik het wel waard, vind ik het wel waard, uitgebalanceerde set schijn ik niet te hebben) en uitspraken in de mond die ik nooit gedaan heb. Lekker bezig . . . . . om dan vervolgens te zeggen dat ik mij moet beperken in mijn reactie??? hahaha.

     Die kabel klopt geometrisch niet. Punt uit. Dat dit verschillen (problemen) gaat veroorzaken is logisch. En wanneer jij daar geld aan uit wilt geven, moet je dat vooral doen. Ik houd niemand tegen, en zal ik ook nooit doen, en heb ik ooit nooit gedaan. Ik geloof ook in heel rare dingen, dus gun ik ander ook heel rare overtuigingen.

     Veel luisterplezier
     Theo

  1. Een mooie kleur mag dan ook wel voor die prijs, maar beter zal het er zeker niet van worden, maar een mooie rode kabel die plat ligt, die heeft nog niemand natuurlijk…!!

   En vrouwlief vindt rood ook een mooie kleur bij de meubels, want als het er mooi uitziet, VET klinkt VET het ook beter. ;-))

   Zolang de kabel het doet is er niets tegen in te brengen, behalve als je nuchter naar de techniek blijft kijken, en/of dat beoordeeld.

Geef een antwoord