Vrije Geluiden graaft in onbekend werk Harry Bannink

Harry Bannink levert genoeg materiaal op VPRO Vrije Geluiden

VPRO Vrije Geluiden zendt zondag 23 en 30 december twee speciale televisie-uitzendingen uit rond vergeten werk van Harry Bannink.

Harry Bannink, wie kent hem niet? Op de zondagen 23 en 30 december besteedt VPRO Vrije Geluiden uitgebreid aandacht aan vergeten werk van hem. De componist schreef in zijn ruim veertigjarige carrière een gigantisch oeuvre van zo’n vierduizend liedjes bij elkaar. ‘Componist’ vond Bannink een ongemakkelijk woord. Te deftig. Te pretentieus. Hij noemde zichzelf liever toonzetter. Wat hem betreft waren de liedjes al klaar als ze bij de échte kunstenaars, de tekstschrijvers, vandaan kwamen. ‘Ik hoef het dan alleen nog maar even mooi op muziek te zetten’, zei Bannink en schreef zo de muziek voor onder meer Sesamstraat, Het Klokhuis, De Film van Ome Willem, Ja Zuster Nee Zuster en JJ de Bom.

Eenmalig

Harry Bannink was een gereserveerde burgerman en werkte het liefst op de achtergrond. Zijn uitbundige kant liet hij zien in zijn composities, die ongekend breed, rijk en geïnspireerd zijn. Het werk dat hij samen met Annie MG Schmidt maakte zit diep in ons collectieve geheugen verankerd. Maar veel van zijn andere composities zijn totaal vergeten. Simpelweg omdat ze ooit geschreven werden om eenmalig uitgevoerd te worden in een tv-programma, en daarna nooit meer.

De liedjes van Harry Bannink

Vrije Geluiden en TivoliVredenburg presenteren: De liedjes van Harry Bannink. Een duik in het onbekende repertoire van Harry Bannink. Onder leiding van diens oorspronkelijke band komen Loes Luca, Hans Dorrestijn, Remko Vrijdag, Edwin Rutten, Gerda Havertong, Wieteke van Dort, Tommie, Ellen Pieters, Frank Groothof en Gijs de Lange een selectie zingen uit het verzonken werk van Harry Bannink.

Kijken

Naast Banninks originele ritmesectie worden de solisten begeleid door pianist Dick van der Stoep, het Red Limo String Quartet, accordeonist Oleg Fateev en blazers Allard Buwalda en Martijn Sohier. De liedjes van Harry Bannink vindt plaats op 16 december in zaal Hertz van TivoliVredenburg in Utrecht. Vrije Geluiden legt de avond vast en zendt in de kerstvakantie twee televisiespecials uit rondom dit materiaal. Deze specials worden uitgezonden op zondag 23 en 30 december om 10.30 uur op NPO 1. Presentatie wordt verzorgd door Giovanca en Gijs Groentenman. Laatstgenoemde maakte eerder al de alom geprezen Grote Harry Bannink Podcast.

Geef een antwoord