Stereomens óf multichannelmens.

Ik ben een groot liefhebber van stereo in hoge resolutie. En van multichannel. Van allebei! En dan wel specifiek van muziek. Ik kijk nagenoeg geen films, zet heel soms een Blu-ray van een concert op, maar luister vooral veel muziek. In zowel stereo als multichannel dus. Daarmee ben ik in een soort niemandsland terecht gekomen.

Als ik tegen een stereoliefhebber zeg dat ik ook multichannel luister krijg ik nogal eens als reactie dat stereo beter is. En, als ik tegen multichannel liefhebbers zeg dat ik ook graag stereo luister vinden ze dat vaak een stap achteruit. Dat begrijp ik niet. Het één sluit het ander toch niet uit?

Stammenstrijd

Er lijkt een stammenstrijd gaande tussen stereo aanhangers en multichannel aanhangers. Op de een of andere manier is dat een zwart/wit discussie; óf je bent een stereo aanhanger óf je bent een multichannel aanhanger. Een tussenweg lijkt er vaak niet te zijn.

De voorstanders van stereo weten vaak zeker dat multichannel niets toevoegt en kunstmatig ruimte creëert, terwijl het wél meer gedoe is. De voorstanders van multichannel kunnen vaak helemaal niet begrijpen waarom iemand nog naar minder dan 5 of 6 kanalen zou luisteren. Als liefhebber van beide snap ik die discussies dus niet.

Voor mij zijn er muziekopnames die ik liever in stereo beluister en andere opnames die ik liever in surround beluister. Sterker nog, soms vind ik het prettiger om een bepaalde opname te beluisteren in stereo, soms hoor ik diezelfde opname liever in surround en soms maakt het me niet zoveel uit. Natuurlijk begrijp ik dat er allerlei redenen kunnen zijn om naar één van beide formaten te luisteren. Budget, gebruiksgemak, kamerinrichting, het kunnen allemaal redenen zijn voor een bepaalde keuze. Maar, ik vraag me sterk af waarom het een digitale keuze zou zijn: waarom je óf een stereomens óf multichannelmens zou zijn.

Waarom?

Ik vind dit jammer en hoop dat ik me vergis. Vandaar mijn vragen aan u. Heeft u ook de indruk dat dit inderdaad een zwart/wit discussie is? En, als dat zo is, waarom is dat eigenlijk een zwart/wit discussie?

Ik ben benieuwd wat u vindt.

Gerelateerde berichten

highender

Nieuwe website Highender Audio

NIEUWS – We zien het maar al te vaak in de hifi-wereld: een matige tot zelfs slechte website. Websites waar niets op staat, niet actueel zijn of zelfs nieteens bestaan. Het getuigt naar ons idee van een importeur of winkel die niet mee wil met de tijd. Highender heeft zijn site een forse update gegeven. […]

1 reactie

  1. Het zijn inderdaad twee kampen.
    Stereo is voor de muziekclub, en multichanel voor de filmliefhebbers.

    Nou hoor ik bij de muziekclub, en prefereer stereo boven iets anders.
    Waarom? Simpel gezegd, om stereo te begrijpen moet je ook investeren in mooie stereo audio, die aan je luistervoorkeur moet voldoen. Dat is voor elke stereo fannaat anders. De purist wil geen knoppen, en een zo kort mogelijk circuit, de gekleurde klank luisteraar anderzijds wil een dynamische weergave van een ronde bass en bruisende hoge tonen, waarbij veel is in te stellen op de apparatuur.

    Als ik muziek luister op multichanel audio dan zit ik te tobben met die digitale electronica in de apparatuur. Het geeft een kunstmatige weergave waarbij de kanalen niet synchroon lopen met wat ik verwacht. Kijk ik een film in multichanel, dan voelt dat wel normaal. Al kijk ik nauwelijks een film, geef mij maar concerten.

Geef een reactie