Review Definitive Technology Demand D11

in Hi-Fi (972) | Reviews (745) | Hifi recensies (310) | Monitor (42) |


Definitive Technology D11

Intro

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 4.5 sterren
 • Absurd goed
1199 per paar

 • Definitive Technology Demand D11
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2018-08-01
 • Bouwkwaliteit
  Schrijver: 100%
 • Inzetbaarheid
  Schrijver: 80%
 • Weergave
  Schrijver: 90%
 • Prijs
  Schrijver: 100%

Conclusie:

Wat een heerlijke speaker. De Demand D11 zet een groot, innemend stereobeeld neer, heeft een gul en degelijke gedefinieerd laag en een fijne klankbalans met een iets getemd middengebied. Mede daardoor zullen vooral fans van electronische muziek het een fijne speaker gaan vinden, al vinden wij de Definitive een prima allrounder. Prijs meer dan waard!

Na een postieve ervaring op de EDC – European Dealer Conference – van Sound United hebben we de Definitive Technology Demand D11 eens aangevraagd. Want maakt hij net zo’n goede indruk bij ons in de luisterruimte(s) en tijdens de metingen? We gaan het uitzoeken. 

Waar vrijwel alle luidsprekerfabrikanten bij een monitor-model kiezen voor een tweeweg-systeem met een basreflexpoort, gaat Definitive voor een tweeweg-systeem met een passieve radiator aan de bovenzijde. Gewaagd, want het is niet alleen duurder; het is ook lastiger om goed te krijgen. En het vereist uitleg. Want waarom is er stof aan de bovenzijde? En wat is een passieve radiator? Krijgen we dan méér laag? Echter: wanneer goed uitgevoerd kan een model met een passieve radiator een coherenter geluidsbeeld geven dan een model met een ‘pijpje’.

Globale opbouw

De Demand D11 is een vrij compacte monitor-speaker met bovenin een metal-dome tweeter. Deze 1-inch tweeter is voorzien van een ‘alignment lense’. Deze 20/20 waveguide moet – net als de gekke paddenstoel op de woofer – het on- en off-axis afstraalgedrag verbeteren. Tevens staat de tweeter uit het midden, waardoor er een linker en rechter speaker is. Let daar goed op, want het heeft zeker invloed op de beeldvorming. De plaatsing uit het midden moet diffractie op de kast tegengaan, wat weer moet zorgen voor een fijner hooggebied met meer definitie en verfijning.

Onder de tweeter treffen we een BDSS-midrange / woofer aan. Een 6,5-inch model met daarin een waveguide – lijkt op een paddenstoel – die het on-axis gedrag moet verbeteren. De woofer is voorzien van een dubbele surround voor extra stevigheid en een beter lineair gedrag. De woofer wordt nog geholpen door een 6,5-inch passieve radiator aan de bovenzijde. Deze passieve radiator is dus niet actief aangestuurd door de versterker, maar ‘beweegt mee’ met de druk in de kast. En dus met de actief aangestuurde midrange / woofer.

De tweeter en woofer tezamen moeten een frequentiebereik van 61 Hz – 22 kHz realiseren (- 3dB).

Afwerking

Opvallend is hoe goed de Definitive Technology Demand D11 eruit ziet. Het hoogglans afgewerkte kastje ziet er strak uit. Zeker met het geparelmoerde, aluminium front. Heel modern. De speaker grills maken het geheel al helemaal strak, al draaien wij altijd zonder stof voor de units. Klinkt toch net even beter dan met een laagje ervoor. We hebben deze test ook zonder speaker grille gedaan.

We hebben bijpassende ST1-stands gehad. Deze passen werkelijk perfect bij de D11 (en ook de kleinere modellen) in stijl, hoogte en prijs. De statieven staan stevig, ontkoppelen goed en ogen ook prachtig. Weet wel: je moet ze afvullen met zand om geluiddood te krijgen. We hebben uiteindelijk onze eigen stands voor de test gebruikt, omdat we liever niet Sound United opzadelen met een paar kilo vogelkooizand.

Goed

Mooi stereobeeld

Gul klankkarakter

Mooi gemaakt

Minder goed

Midden is wat tam

Geef een reactie

U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


Gerelateerde items? Zie ook: