Review Benchmark DAC3

in Hi-Fi (988) | Reviews (751) | Hifi recensies (349) | D/A Converters (100) |


Benchmark DAC3 HGC

Intro

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 4.5 sterren
 • Absurd goed
2465

 • Benchmark DAC3 HGC
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2018-08-30
 • Bouwkwaliteit
  Schrijver: 90%
 • Inzetbaarheid
  Schrijver: 100%
 • Weergave
  Schrijver: 95%
 • Prijs
  Schrijver: 95%

Conclusie:

De Benchmark DAC3 HGC is echt een fraai stuk techniek. Weer een stapje verder dan de DAC2 dankzij de nieuwe chip van ESS. We horen een heel open en fijn klankbeeld met veel ruimte en precisie. Warm aanbevolen.

De naam alleen al: Benchmark. Dat geeft toch wel aan dat het om serieus spul gaat, nietwaar? Immers: ze geven aan dat zij de referentie zijn; de benchmark. De nieuwe DAC3 van het Amerikaanse merk moet een behoorlijk verbetering bieden over de DAC2 en DAC1. We nemen hem op in de referentieset en laten u onze bevindingen weten. 

We hebben eerder – vier jaar terug – de Benchmark DAC2 HGC onder handen genomen. En dat is ons prima bevallen. De dac speelt open, eerlijk en krachtig. En de hoofdtelefoonuitgang is een bijzonder mooie bonus. Later – in 2016 – hebben we de AHB2 eindversterker geprobeerd. Wederom een fijn apparaat. Superstrak, superdynamisch en ongelooflijk eerlijk. Mooi ding dus. We hebben dus hoge verwachtingen van de DAC3 HGC; de versie met een “Hybrid Gain Control” om het volume netjes te kunnen regelen (het is een mix van analoog en digitaal). De HGC-versie kost 2465 euro.

Copy / paste?

Als we de foto’s van de Benchmark DAC2 HGC er even bij pakken en deze naast de DAC3 HGC leggen zien we een – tsja – gelijk apparaat. De print is gewoon exact gelijk. Nu zien we wel een ESS Sabre 9028Pro in de DAC3 en een ESS Sabre 9018S in de DAC2 HGC. En als we goed kijken, ook andere clocks. Al is dat heel lastig te zien op de foto’s uit 2014.

Nu is het niet heel gek, want waarom een winning formula veranderen? En eerlijk: als alles om de dac-chip goed zit, heeft de chip zelf uiteindelijk de meeste invloed. Immers: die moet de conversie en de filtering doen. En iedereen die het verschil tussen een 9018 en 9028 heeft gehoord, weet dat de 9028 mooier is. Benchmark zelf geeft al subtiel aan dat de DAC3 doorbouwt op de DAC2, maar vooral door de ESS 9028Pro beter presteert. Lagere vervorming, snellere PLL-lock en betere filters.

Beide chips ondersteunen high-res PCM en DSD. DSD gaat native en kan via USB – DoP – naar de dac gestuurd worden.

In- en uitgangen

Op gebied van in- en uitgangen is er niets veranderd. We zien gebalanceerd en twee keer single ended uit. Twee keer analoog in en vijf keer digitaal in, inclusief usb (driver voor Windows). Wie denkt dat de Benchmark een dac is… ja: deels. Maar eigenlijk is het meer een voorversterker met dac-functie.

Goed

Zeer snel...

... en detailrijk...

... en ruimtelijk

Compleet

Minder goed

Laag kan íetsje beter

Kastje is niet sexy ofzo... (maar ja: who cares?)

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: