web analytics

Diskette keert terug als old school-muziekdrager…?

De diskette is bezig aan een revival als muziekdrager (afbeelding screenshot van https://youtu.be/YHl1IXBxEBk)

Een groeiend aantal mensen met nostalgische gevoelens is volop in de weer met de diskette als muziekdrager, het moet niet gekker worden.

Met de ‘terugkeer’ van de aloude diskette lijkt de retro-manie z’n hoogtepunt wel zo’n beetje bereikt te hebben. Naast vinyl en cassettes wordt nu de diskette namelijk als hip gezien in een deel van de muziekscene. Zo is er de Hamburgse DJ en producent Remute die het opslagmedium weer helemaal ziet zitten. Van oorsprong komt hij uit Belgrado en aldaar kwam hij reeds op zeer jonge leeftijd met elektronische muziek in aanraking. De liefde daarvoor is nooit meer overgegaan. Inmiddels heeft hij zich vol overgave gestort op 8-bit techno en elektro. De resultaten klinken – als je van het genre houdt – alleraardigst. Een beetje een kruising tussen de muziek van Miami Vice, Amiga en Commodore 64 zeg maar.

Lo-fi

Remute heeft de helft – meer past niet – op een diskette uitgebracht. Het klinkt allemaal als een een retro-tv die aangesloten op een computer van weleer een deuntje ten gehore brengt. Lo-fi dus, maar ook dat is in. Of daarmee dit soort bewust van high-end kwaliteit beroofde muziek de toekomst is wagen we te betwijfelen. Maar dat er een steeds sterkere hang naar minder perfectie en meer luisterplezier is moge duidelijk zijn. Mogelijk heeft dat ook te maken met het (beperkte) budget van de veelal jonge doelgroep, de tijd zal het leren. Een voorbeeld van ‘diskettemuziek’ vindt u overigens hier.

Gerelateerde berichten

I am Kloot let it all in

Review I am Kloot – Let it all in

I am Kloot is zeker niet de bekendste band in Nederland. Maar de fijnproevers – en festivalgangers – kennen de band ongetwijfeld. Wij hebben kennis een jaar of drie geleden de band leren kennen via Spotify. Prachtige muziek. Nu heeft de band een nieuw album: Let it all in. Wederom een schot in de roos?

Geef een reactie