Chord Electronics presenteert Hugo M Scaler

De Hugo M Scaler van Chord Electronics

Net als beeld kan geluid ook via een upscaler worden bewerkt. Precies daarvoor heeft Chord Electronics de Hugo M Scaler uitgebracht.

De Hugo M Scaler van Chord Electronics kan een standaard 44.1 kHz audiosignaal upsampelen tot maximaal 705,6 kHz. Ofwel: het afspelen van een standaard cd leidt tot een veel hogere samplerate en theoretisch betere kwaliteit. Is het uitgangspunt een 96 kHz samplerate, dan kan dit worden ge-upsampled tot 768 kHz. Inwendig maakt de Hugo M gebruik van een FPGA-gebaseerde filtertechniek die volgens Chord moet leiden tot een veel betere geluidskwaliteit. Overigens werd deze zelfde techniek al toegepast in de Blu MKII CD transport. Voor het geval het idee u bekend voor mocht komen.

In- en uitgangen

Na upscalen sluist u het getransformeerde signaal door naar een DAC en klaar. De huiseigen DAC’s (DAVE, Qutest en Hugo TT 2) halen het onderste uit de kan qua ondersteunde samplefrequentie, maar samenwerken met andere merken en typen is ook geen probleem. De upscaler beschikt over vijf digitale ingangen: 2 x BNC, 2 x optisch en 1 x (galvanisch gescheiden) USB. Deze laatstgenoemde ingang kan overweg met zowel DSD als PCM. Waarbij DSD wordt geüpsampled naar PCM. Qua uitgangen kan gekozen worden uit optisch, coax en – galvanisch gescheiden – dual BNC. U betaalt voor de Hugo M Scaler 3495 Britse Ponden.

7 reacties

 1. Als Chord fan ben ik benieuwd naar de praktijk effecten van dit apparaat. Hoewel het “oppiepen van bestanden me in principe wel tegen de borst stuit.
  Volgens Rob Watts van Chord heb je 1 miljoen “taps” nodig om een 16 bit bestand om te zetten naar goed analoog geluid. Dit apparaat kan dat dus (in combi met een Chord DAC?) waarmaken. Voor een 24 bit bestand zouden overigens 5 miljoen taps nodig zijn. Als ik Watts (als niet techneut) goed begrepen heb.
  Binnenkort maar eens kijken of ik een dergelijk apparaat voor een test (in mijn eigen set) kan “scoren”!

   1. Wel jammer (en bij Chord voor mij zelfs onbegrijpelijk) is dat er geen gebalanceerde ingang op deze upscaler zit. Werk nu bewust gebalanceerd van streamer/bridge naar DAC. Dat is (binnen mijn spullenboel) veruit de best klinkende aansluitwijze.
    Misschien dan toch nog even wachten op de DAVE upscaler? 🙂

    1. Ga ondanks mijn eerdere bedenkingen toch draaien met een Hugo upscaler in combi met mijn Chord Dave. Heb er hoge verwachtingen van. Alleen balen dat de benodigde 2 extra interlinks (BNC BNC) duurder zijn dan het apparaat zelf…

     1. Heb de Chord Hugo M-Scaler nu een paar weken in huis en in combi met de Chord Dave is dit echt een dreamteam.
      Het geproduceerde geluid is zo zuiver en “analoog”, daar kan naar mijn idee niet veel tegenop.

      Wil je weten hoe zo’n Chord M-Scaler werkt kijk dan hier eens naar:
      https://www.youtube.com/watch?v=VfscfTkHgM4
      Pas op, is een lang en geen eenvoudig verhaal!

Geef een antwoord