Review Metrum Acoustics Ambre Roon Endpoint

in Reviews (745) | Streaming Audio Reviews (114) | Multiroom Audio (49) | Streamers (46) | Streaming Audio (333) |


Test Setup Metrum Ambre

Intro

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 5 sterren
 • De beste!
1199

 • Metrum Acoustics Ambre
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2018-06-06
 • Bouwkwaliteit
  Schrijver: 90%
 • Inzetbaarheid
  Schrijver: 100%
 • Weergave
  Schrijver: 100%
 • Prijs
  Schrijver: 100%

Conclusie:

Poe... dat was even een verrassing! Een puristisch Roon endpoint voor 1200 euro met deze weergavekwaliteit? Die zagen we even niet aankomen. Met name via i2s is de weergave ongekend goed. Super puur, ongekleurd, stabiel en met een stereobeeld waar menig concurrent niet in de buurt komt. Nadeel is dat je de usb-koppeling moet opofferen. In ons geval niet handig, maar er is omheen te werken. Zonder twijfel Alpha Approved. Misschien wel nu al beste product van dit jaar. Als we die Award hadden dan...

Streaming begint echt een vaste plek te krijgen in menig hifi en high-end systeem. De reden is de fijne combinatie van toegang tot veel muziek, bedieningsgemak én inmiddels erg goede weergave. Vaste partijen met de betere producten in deze industrie zijn bijvoorbeeld NAD, Auralic, Aurender of Lumin. Wij volgen Metrum Acoustics al een tijd en hebben regelmatig de vraag neergelegd of er een streamer gaat komen… Eindelijk weten we het antwoord: ja…. Maak kennis met de Metrum Acoustics Ambre. Een puristisch Roon Endpoint. Prijs? 1200 euro. 

Het is maar een klein kastje. Zonder display. Zilver of zwart… Niets bijzonders. Beetje saai zelfs. Of zullen we het discreet noemen? Dat is wat vriendelijker. Achterop zien we een netkabel-aansluiting, coaxiaal, optisch, aes en een tweetal netwerkpoorten. Boven ééntje staat LAN. Boven de andere: I2S… hey… daar is de bijbehorende module dus voor. We begrepen dat we dezes op de plek van de USB-input kunnen doen. Eerst maar even installeren en inspelen.

Simpel

Als u ROON draaiend hebt in uw netwerk, is het installeren van de Metrum Acoustics Ambre echt een fluitje van een cent. Let er alleen even op dat u de netwerkkabel in de juiste ingang prikt én dat u deze eerst aansluit voordat u de stekker erin doet. Zonder netwerk bestaat er een kleine kans dat het besturingssysteem blijft zoeken naar de status (tijd, updates, etc). Dat komt wel goed, maar het kan even duren. Als u de netwerkkabel er al in hebt, heeft hij direct een internetverbinding en loopt alles wat soepeler.

We openen ROON op de desktop-pc en schakelen de zone in. Wilt u overigens de naam veranderen van de Ambre in uw netwerk, dan kunt u op de Ambre inloggen (via het toegewezen ip-adres) en daar de hostname veranderen. Tevens kunt u daar de streamer een vast ip-adres geven (DHCP uitzetten). Het zijn kleine details. Wij vinden met name het vaste ip-adres wel handig. Zo kunnen we netjes alles groeperen en eventueel handmatig zaken regelen op ip-niveau. Denk aan QoS-regels.

Nu we de zone hebben ingeschakeld, laten we de Ambre even een weekje rustig inspelen. Onder tussen kijken we eens naar waaruit deze streamer bestaat.

Rasberry… maar dan on steroids

Onder de kap van de Ambre schuilt een Rasberry Pi. Echter: dat is puur voor de webservices en dataverbinding met de ROON-server. Processing wordt immers al in ROON gedaan. Het board is compleet optisch ontkoppeld van de rest van de Ambre. Cees Ruytenberg gebruikt daar supersnelle industriële optische ontkoppelingen voor. Ook de netwerkverbinding is galvanisch gescheiden.

De uitgangen hebben een forse sturing gekregen voor stabiliteit. Denk aan de I2S-verbinding. Metrum gebruikt daar een netwerkkabel voor. De verbinding is getest tot meer dan 10 meter. Dat werkt feilloos, al is natuurlijk de vraag of dat nodig en verstandig is zulke lange verbindingen te gebruiken. Maar mocht het nodig zijn: het werkt. En als kers op de taart: de clocks in de Ambre komen bij Tentlabs vandaan. Er zijn aparte klokjes voor 44.1 en 48 kHz (en meervouden daarvan). Natuurlijk is alles netjes apart gevoed.

Al met al ziet het binnenwerk er keurig verzorgd uit. Maar dat zijn we inmiddels wel gewend van Metrum

I2S board inprikken

We installeren voor deze test ook het I2S-board wat u optioneel kunt aanschaffen voor bijna alle modellen: Onyx, Jade, Pavane, Adagio. Het verwisselen gaat eenvoudig: haal het usb-board eruit en prik het I2S-board erin. Klaar… U zult later lezen dat het zonder meer interessant is deze verbinding te gebruiken. Ook het verschil met AES is goed hoorbaar.

Goed

Waanzinnige weergave kwaliteit

Souplesse

i2S digitaal uit

Roon

Minder goed

Afmetingen (formaat) is niet altijd handig

I2s alleen mogelijk met opoffering usb-input

 • Ambre momenteel op proef, staat dapper te zijn zo onder de nad M50 maar onwaarschijnlijk dat die op inspeel periode al behoorlijk de M50 opzij duwt.
  Het valt mij wel op dat het Lan lampje niet stabiel oplicht, waarschijnlijk normaal, maar toch beetje vreemd, misschien kabelprobleem met audioquest lan kabel.

  • Hoi Fernand,

   je kan ook de NAD M50 als Roon endpoint gebruiken. Ik heb de Ambre in een winkel laatst ook vergeleken met de M50 (beide Roon op gedraaid) en kon daardoor makkelijk een A-B vergelijking doen, maar vond het verschil ook niet enorm. De stap van de NAD M51 naar de Jade als pre-amp/dac vond ik groter. Ben benieuwd wat je ervaringen zijn als de Ambre wat meer is ingespeeld. Mvg Bart

   • Ik gebruik al een tijdje Roon op Nad M50 en ik moet eerlijk zijn het wordt een moeilijke beslissing. Ook heb ik de Jade op proef, die gaat zeker terug omdat ik eerder naar de Adagio zou gaan, ik ga de jade nog een paar dagen laten staan en dan eens de Ambre op mijn Nad M12 aansluiten, deze laatste blijft zeker nog een tijdje staan. Ik ga er zeker speciaal op letten hoe de M12 het ermee doet, iets in mij doet vermoeden dat de Jade wat ruiger klinkt.

     • Beetje verkeerde muziekkeuze gisteren, speelt nu lekker 10cc “original soundtrack”, benieuwd wat de Adagio zou doen want die is eigenlijk het toekomstplan

    • Fernand, heb je de Ambre al met i2s geprobeerd op de Jade?? Mijn ervaring is dat deze combinatie nauwelijks te verslaan is qua klank en beleving. Echt mooier dan AES/EBu of Spdif. duurdere combinaties hebben regelmatig het nakijken.. Wel is de combinatie zeer belangrijk. De Ambre klink ingetogen terwijl de Dac,s van Metrum prachtig open klinken. Perfecte match dus..heel dynamisch en ruimtelijk ook.

      • De I2s is niet voorzien op de Jade, maar als de Adagio er komt zal ik die zeker laten voorzien. Ik heb vanavond eens Adele’s Hello er op los gelaten, ik herinner mij dat het vroeger met Nad M50/M51 + Musical Fidelity M6i haar stem moeilijk lag, nu met Ambre/Jade en AVM M30’s is daar niets van op aan.

      • Ja jaap, binnen nu een een paar weken/maanden met uitzondering van de speakers …

      • Ben benieuwd wat je ervan vindt. Ik vindt de Adagio + Ambre + AVM M30 écht heel fraai. Geniet er enorm van. Epicon is mijn smaak en matcht erg goed. Zeer fijne speaker in de woonkamer.

 • Goed te horen slome! Als je een sps 500 hebt kun je je je voeding splitten, in een Y en eventueel een txusb ultra er achter zetten als je budget het toelaat..Dan sodemieter je van de stoel..overigens is de Ambre in combinatie met i2s op een Metrum DAC een echte topper, Metrum klinkt erg open en in combinatie met de Ambre precies het juiste timbre, daar waar ik SOtM dan weer te helder vond in mijn set. Ik weet dat het ontopic is maar wat is er met je voeding aan de hand??

  • Ik vind het goed dat je zo de tijd nam om de twee streamers te vergelijken; erg handig. Ik shop liever bij dezelfde winkels en dan zit je toch altijd wat vast aan het assortiment van de winkel, dus dan wordt het altijd wat lastiger om alles te testen wat ik leuk vind.

   Ik weet niet wat er aan de hand is met de voeding. Ik kwam terug van een weekje weg en stopte de stekker van de voeding in het lichtnet. Vervolgens vloog de aardlekschakelaar er uit en deed de voeding steeds wat minder.. *snik* Gelukkig mag ik hem omruilen.

 • Zou de Ambre behoefte hebben aan een eventueel betere netsnoer, mijn andere gebruikt zijn alle van ArtSpeak en zou er nog eentje bijbestellen, kost direct ook nog wat en niet nodig is niet nodig he.

 • Ik heb de ambre en de SOtM 200ultra met elkaar vergeleken. Het zijn beide echte toppers. Voordelen van de Ambre zijn stabiliteit en eengoede voeding. I2s aansluiting, dat scheelt in investeren van een dure kabel. Het geluidsbeeld vond ik geweldig maar iets donkerder. De Sotm200ultra is meer open maar hier komen kosten van een goede voeding en usb kabel nog overeen. Dus ben je uit eindelijk duurder uit. In mijn combinatie Brooklyn+ heb ik uiteindelijk voor SOtM gekozen. Maar in heel veel combinaties kande Ambre goed uitpakken zeker gecombineerd met i2s en/of Metrum dac.Ik raad je aan een goede dealer te zoeken om ze beide te vergelijken. Pas op nieuw uit doos duurde het bij mij zeker 3 dagenvoordat de Ambre tot wasdom kwam..

  • Ik heb nog geen van beide gehoord maar om praktische redenen zou ik voor de Ambre gaan vanwege de aansluit mogelijkheden, geen externe voeding. Wat ik nu wel niet goed begrijp is waarom men gekozen heeft om intern een (korte) lan kabel te gebruiken in plaats van een vaste gesoldeerde verbinding.

  • Leuk dat jij ook de Ambre en de SOtM vergeleken hebt! Ik heb ook de SOtM. Als apparaat lijkt het iets veelzijdiger dan de Ambre, die alleen Roon doet. De Ambre vind ik er wel een stuk mooier. uitzien Wat kritiekpunten op de SOtM is de sh*tty Spotify-ondersteuning en dat je de DAC alleen kunt aansluiten met USB…

   • Aansluiten op de USB is overigens zeker niet verkeerd. In Winschoten is een firma die heel betaalbaar usb kabels maakt op je gewenste lengte. Google maar eens..

 • Net een Ambre besteld als back-up voor onze tot nu toe onbetrouwbaar gebleken Auralic Aries G2.
  Benieuwd hoe de Ambre klinkt in een vergelijk met de Aries!

  • Dag Slome, hoewel beide zeer goed zijn zou ik zeker niet van de SOtM 200 ultra afstappen. Ik heb ze beide vergeleken en in mijn situatie pakte de 200 ultra beter uit. Gezien de prijskwaliteitsverhouding zou je als neutrale luisteraar voor een ambre kunnen gaan. Maar als je als een SOtM hebt is het geen vooruitgang eerder anders.om. De 200 ultra is wat opener en ruimtelijker en kent iets meer gemak in het oplossend vermogen in het hoog. Ook kan je SOtM opwaarderen met een Voeding of een sOtM txultra, dat is een aanzienlijke verbetering. Zelf luister ik overigens nooit naar spotify hoewel ik wel een abonnement heb.

    • Ambre heeft het voordeel van de mooie prijs voor 1199,- ben je vrijwel klaar.. Bij de SOtM200ultra zit je als basis op 1399,= en wil je toch graag een goede voeding erbij (Sbooster 329,= of SOtM sps 500 549,=) Dan zit je qua prijs gelijk hoger in de boom. Zeker als je een Metrum Dac hebt is de ambre combinatie nauwelijks te verslaan..Maar zoals gezegd in mijn combinatie met deMytek Brooklyn+ vond ik de SOtM200 ultra net iets verfijnder uitpakken.. Hoewel ik wel direct een goede voeding SPs 500 erbij heb gekocht.

     • Hi tommd64! Bedankt voor de feedback. Ik ga zeker niet afstappen van de SMS-200 Ultra. Ik ben er erg blij mee. Zeker nu de sps-500 overleden is en ik tijdelijk ben aangewezen op de interne streamer van de NT-503 weet ik weer wat ik mis: ruimtelijkheid, detail; net of er gordijnen zijn dichtgedaan. Mooie spulletjes maken ze bij Metrum, ook superleuk dat het Nederlandsch is.

     • De magie van de Metrum komt écht los mét de I2S-koppeling. Die is waanzinnig. Zonder deze koppeling speelt het echter ook bijzonder open en luchtig. Ik heb de combi die je hier uiteen zet gehoord met Hans Beekhuyzen en dat is ook bijzonder goed.

  • Hallo Fernand, is het misschien niet mogelijk bij Lexicom hier in Nederland? Hebben vrij goede service. Misschien eens een telefoontje of bezoekje wagen? Gun hem je van harte dus hoop dat het je gaat lukken. Succes!

  • Gewoon bestellen bij Metrum zelf, Als het niet bevalt stuur je hem terug en krijg je je geld terug. Ligt overigens vast en is geregeld bij de Europeesche wetgeving.

  • Fernand, in vergelijk van mijn Nad 50.2 won de ambre het met Roon [rock, wat mij betreft een must!!] Ik zou gezien de prijs kwaliteit zeker voor de ambre gaan ..Met de utp kabel ben ik het met je eens. maar bij Audioquest kan je op maat een utp kabel laten maken.. of ook bij AQ vox..

 • Ik kan je conclusie alleen maar bevestigen Jaap! Een prachtig stabiel produkt. Klinkt heel erg goed vooral via i2s mooi ruimtelijk en vooral op een metrum dac een aanrader. Houdt inderdaad rekening met inspelen want pas na een week klinkt hij zoals hij bedoeld is..Klankbeeld is rustig in het hoog, uitgebalanseerd en mooi vol laag. Doordat de voeding standaard al perfect is heb je hier geen kosten te verwachten. Kijk ook goed naar de polariteit van het net; deze bleek net andersom dan bij mijn onyx..En het scheelt wel..

 • Mooi dat dit kastje doet waar ik op hoopte. Ik moet nog heel eventjes wachten om hem te testen maar dit doet al goed te horen. Alleen jammer dat ik aan coaxiaal vast zit maar zoals je al eerder tegen me zei, dan is de keuze ook erg makkelijk.

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: