Review Metrum Acoustics Ambre Roon Endpoint

in Reviews (722) | Streaming Audio Reviews (108) | Multiroom Audio (46) | Streamers (43) | Streaming Audio (315) |


Test Setup Metrum Ambre

Intro

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 5 sterren
 • De beste!
1199

 • Metrum Acoustics Ambre
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2018-06-06
 • Bouwkwaliteit
  Schrijver: 90%
 • Inzetbaarheid
  Schrijver: 100%
 • Weergave
  Schrijver: 100%
 • Prijs
  Schrijver: 100%

Conclusie:

Poe... dat was even een verrassing! Een puristisch Roon endpoint voor 1200 euro met deze weergavekwaliteit? Die zagen we even niet aankomen. Met name via i2s is de weergave ongekend goed. Super puur, ongekleurd, stabiel en met een stereobeeld waar menig concurrent niet in de buurt komt. Nadeel is dat je de usb-koppeling moet opofferen. In ons geval niet handig, maar er is omheen te werken. Zonder twijfel Alpha Approved. Misschien wel nu al beste product van dit jaar. Als we die Award hadden dan...

Streaming begint echt een vaste plek te krijgen in menig hifi en high-end systeem. De reden is de fijne combinatie van toegang tot veel muziek, bedieningsgemak én inmiddels erg goede weergave. Vaste partijen met de betere producten in deze industrie zijn bijvoorbeeld NAD, Auralic, Aurender of Lumin. Wij volgen Metrum Acoustics al een tijd en hebben regelmatig de vraag neergelegd of er een streamer gaat komen… Eindelijk weten we het antwoord: ja…. Maak kennis met de Metrum Acoustics Ambre. Een puristisch Roon Endpoint. Prijs? 1200 euro. 

Het is maar een klein kastje. Zonder display. Zilver of zwart… Niets bijzonders. Beetje saai zelfs. Of zullen we het discreet noemen? Dat is wat vriendelijker. Achterop zien we een netkabel-aansluiting, coaxiaal, optisch, aes en een tweetal netwerkpoorten. Boven ééntje staat LAN. Boven de andere: I2S… hey… daar is de bijbehorende module dus voor. We begrepen dat we dezes op de plek van de USB-input kunnen doen. Eerst maar even installeren en inspelen.

Simpel

Als u ROON draaiend hebt in uw netwerk, is het installeren van de Metrum Acoustics Ambre echt een fluitje van een cent. Let er alleen even op dat u de netwerkkabel in de juiste ingang prikt én dat u deze eerst aansluit voordat u de stekker erin doet. Zonder netwerk bestaat er een kleine kans dat het besturingssysteem blijft zoeken naar de status (tijd, updates, etc). Dat komt wel goed, maar het kan even duren. Als u de netwerkkabel er al in hebt, heeft hij direct een internetverbinding en loopt alles wat soepeler.

We openen ROON op de desktop-pc en schakelen de zone in. Wilt u overigens de naam veranderen van de Ambre in uw netwerk, dan kunt u op de Ambre inloggen (via het toegewezen ip-adres) en daar de hostname veranderen. Tevens kunt u daar de streamer een vast ip-adres geven (DHCP uitzetten). Het zijn kleine details. Wij vinden met name het vaste ip-adres wel handig. Zo kunnen we netjes alles groeperen en eventueel handmatig zaken regelen op ip-niveau. Denk aan QoS-regels.

Nu we de zone hebben ingeschakeld, laten we de Ambre even een weekje rustig inspelen. Onder tussen kijken we eens naar waaruit deze streamer bestaat.

Rasberry… maar dan on steroids

Onder de kap van de Ambre schuilt een Rasberry Pi. Echter: dat is puur voor de webservices en dataverbinding met de ROON-server. Processing wordt immers al in ROON gedaan. Het board is compleet optisch ontkoppeld van de rest van de Ambre. Cees Ruytenberg gebruikt daar supersnelle industriële optische ontkoppelingen voor. Ook de netwerkverbinding is galvanisch gescheiden.

De uitgangen hebben een forse sturing gekregen voor stabiliteit. Denk aan de I2S-verbinding. Metrum gebruikt daar een netwerkkabel voor. De verbinding is getest tot meer dan 10 meter. Dat werkt feilloos, al is natuurlijk de vraag of dat nodig en verstandig is zulke lange verbindingen te gebruiken. Maar mocht het nodig zijn: het werkt. En als kers op de taart: de clocks in de Ambre komen bij Tentlabs vandaan. Er zijn aparte klokjes voor 44.1 en 48 kHz (en meervouden daarvan). Natuurlijk is alles netjes apart gevoed.

Al met al ziet het binnenwerk er keurig verzorgd uit. Maar dat zijn we inmiddels wel gewend van Metrum

I2S board inprikken

We installeren voor deze test ook het I2S-board wat u optioneel kunt aanschaffen voor bijna alle modellen: Onyx, Jade, Pavane, Adagio. Het verwisselen gaat eenvoudig: haal het usb-board eruit en prik het I2S-board erin. Klaar… U zult later lezen dat het zonder meer interessant is deze verbinding te gebruiken. Ook het verschil met AES is goed hoorbaar.

Goed

Waanzinnige weergave kwaliteit

Souplesse

i2S digitaal uit

Roon

Minder goed

Afmetingen (formaat) is niet altijd handig

I2s alleen mogelijk met opoffering usb-input

 • Ik kan je conclusie alleen maar bevestigen Jaap! Een prachtig stabiel produkt. Klinkt heel erg goed vooral via i2s mooi ruimtelijk en vooral op een metrum dac een aanrader. Houdt inderdaad rekening met inspelen want pas na een week klinkt hij zoals hij bedoeld is..Klankbeeld is rustig in het hoog, uitgebalanseerd en mooi vol laag. Doordat de voeding standaard al perfect is heb je hier geen kosten te verwachten. Kijk ook goed naar de polariteit van het net; deze bleek net andersom dan bij mijn onyx..En het scheelt wel..

 • Mooi dat dit kastje doet waar ik op hoopte. Ik moet nog heel eventjes wachten om hem te testen maar dit doet al goed te horen. Alleen jammer dat ik aan coaxiaal vast zit maar zoals je al eerder tegen me zei, dan is de keuze ook erg makkelijk.

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: