web analytics

Youtube Music komt eraan, vaarwel Spotify?

Of en wanneer Youtube Music van Goobgle naar Nederland komt is afwachten

Google komt met een eigen gratis muziekdienst in de vorm van Youtube Music. Voor de liefhebbers die net wat meer willen is er ook een betaalde variant. Alleen allemaal nog niet in Nederland.

Youtube Music is 22 mei in de VS begonnen. Het betreft een volledig op muziek georiënteerde dienst a la Spotify. Dankzij reclame geheel kosteloos. Toch komt er ook een betaalde variant a de welbekende $9,99 dollar per maand. Hiermee is het mogelijk om ook tracks te downloaden voor offline luisteren. Bovendien kan de bijbehorende mobiele app dan ook op de achtergrond doorspelen, iets wat de gratis versie niet kan. De ‘oude’ muziekdienst van Google – Play Music – wordt vervangen door Youtube Music. Eerder naar Play Music geüploade tracks worden netjes overgeheveld.

Nederland?

Zals gezegd is Youtube Music in de VS inmiddels van start gegaan, meegenomen bij deze start zijn ook Australië, Nieuw Zeeland, Mexico en Zuid Korea. Later komen daar volgens Google de landen Duitsland, Engeland, Oostenrijk, Canada, Denemarken, Finland, Rusland, Ierland, Italië, Noorwegen, Spanje, Zweden en Zwitserland bij. Nederland wordt helaas niet genoemd. Of dit betekent dat Google’s muziekdienst aan onze neus voorbijgaat zal de tijd leren. Ergens is het voor Spotify te hopen dat slechts een selecte set landen wordt bediend door de nieuwe Google-dienst. Zo niet, dan zou de grote massa vanwege de naamsbekendheid wel eens snel kunnen toehappen, waardoor Spotify het moeilijk gaat krijgen. Anderzijds is Spotify een gevestigde naam, dus het wordt even afwachten. In ieder geval hebben we er weer een streamingdienst voor muziek bij.

4 reacties

  1. Interessante ontwikkleing, maar wel voorspelbaar. Streaming is inmiddels blijvende big business, dus dat trekt de grote spelers aan. Het is net voetbal. Maar ondanks de puissant grote bedragen wordt het voet bal er niet beter op. Zo ook in streaming. De rol voor de lostless aanbieders wordt wel marginaler en dat maakt liefhebbers in dat segment er kwetsbaarder op.. Voorlopig nog niet de eigen flac database verwaarlozen.

    1. Andere optie is dat Spotify en Deezer voor €9,99/mnd lossless gaan aanbieden. Ik hoop een kwestie van tijd?! Tarieven en kwaliteit mobiele Internet en telefonie zijn ook al jaren dalende.

    2. Lossless streaming is al relatief klein, daar gaat nóg een lossy streaming platform niks aan veranderen vermoed ik. Het is een totaal andere doelgroep. Het zou wel interssant zijn als er meer lossless streaming diensten bijkomen. Concurrentie is altijd goed voor de consument (niet persé voor de muzikanten). Zelf ben ik al jaren erg tevreden met TIDAL. Vind het aanbod zeer sterk en ik mis daarin zelden wat, terwijl ik muzikaal af en toe flink diep graaf. Streaming is geniaal, en lossless al helemaal!

Geef een antwoord