Vrije Geluiden: Afropop en bijzondere instrumenten

Ook op de site van Vrije Geluiden valt meer dan genoeg te beleven

Giovanca ontvangt op zondag 27 mei (10.30 uur, NPO1) in Vrije Geluiden de Malinese zangeres Fatoumata Diawara, het mediterrane ensemble Lingua Franca, en balafon-grootmeester Mamadou Diabaté.

Vrij Geluiden heeft altijd wel wat interessants te bieden op muzikaal vlak. Zo ook komende zondag weer. De Malinese Fatoumata Diawara is actrice, danseres en comédienne, maar bovenal zangeres. Haar debuutalbum Fatou was een doorslaand succes en Fatoumata was in één klap de nieuwe Afrikaanse popster. Het vervolg liet lang op zich wachten, maar is nu eindelijk daar: Fenfo (vrij vertaald ‘Ik heb iets te vertellen’). De liederen gaan over onder andere liefde, familie, migratie en het scheppen van een betere wereld voor de toekomst. Fatoumata heeft zich laten inspireren door verschillende Afrikaanse muziekstijlen, zowel modern als traditioneel. Een album met respect voor haar afkomst en een blik naar de toekomst.

Lingua Franca Ensemble

Van Afrikaans naar mediterraans met het Lingua Franca Ensemble. Het ensemble laat oosterse mediterrane tradities (denk aan Griekenland, Cyprus en Turkije) en westerse muziekelementen samensmelten tot kleurrijke ‘soundscapes’. In hun eigen composities is de melodie leidend. Alle vier de musici hebben een achtergrond in de westerse klassieke muziek en deden hun studie aan de Codarts in Rotterdam. Ze hebben onderzoek gedaan naar de mediterrane tradities, maar ook naar de muziek van de Arabische wereld, zoals India en Iran. Michalis Cholevas (bespeler van de tarhu, een tamelijk nieuw strijkinstrument uit Australië) was studiebegeleider van Michalis Kouloumis (viool), GIannis Koutis (ud, zang) en Ruven Ruppik (percussie). Vorig jaar is hun debuutalbum Ephemera uitgebracht. In de uitzending vertelt Michalis Cholevas over zijn speciale instrument.

Nog een apart instrument

Een ander speciaal instrument komt aan bod met Mamadou Diabaté, geboren in Burkina Faso en afkomstig uit een traditionele Griot-familie van muzikanten en verhalenvertellers van het Sambla-volk. Mamadou kan met speciale technieken balafon-solo’s spelen die de indruk wekken dat er drie slagwerkers tegelijk aan het werk zijn. Met zijn spel vertaalt hij de Sambla-taal naar muzikale klanken. Door de unieke opstelling met twee balafons als lead-instrumenten vóór op het podium voert hij muzikale dialogen en balafon-duels met zijn broer Seydou.

Vrije Geluiden op Radio & Internet

  • Zaterdag 26 mei om 21.00 uur op NPO 2 Soul & Jazz
    Vrije Geluiden luistert deze maand elke week naar een paar opnamen uit het North Sea Jazz archief. Vanavond: Airelle Besson, Braskiri, en Mark Schilders Fabrik.
  • Zaterdag 26 mei om 23.00 uur op NPO Radio 4
  • Zondag 27 mei om 23.00 uur op NPO Radio 4
    Elk weekend verrast Tom Klaassen ons met oude platen, nieuwe CD’s, concerttips en muzikale ontdekkingen. Dit weekend blikt hij vooruit op een concert van Pierre-Laurent Aimard, die de Catalogue d’Oiseaux van Messiaen speelt in het Muziekgebouw aan ’t IJ.

Voor dingen als artiestenprofielen, interviews, terugkijken en terugluisteren, de mooiste festivalopnamen en veel meer rondom Vrije Geluiden kunt u hier terecht.

Gerelateerde berichten

Ava Media

Dimex verrijkt Nederland met AVA Media

Dankzij Dimex krijgen we voortaan toegang tot de producten van AVA Media. Het aardige van de Britse fabrikant is dat zowel ontwerp als productie in Manchester plaatsvinden, volgens AVA een voorwaarde om kwaliteitsproducten te kunnen leveren. Het team beschikt over ruime ervaring in de IT en dat zien we dan ook terug in het type […]

Geef een reactie