Review DALI Callisto wireless system

in Reviews (761) | Hifi recensies (356) | Luidsprekers (143) | Actief (30) | Streaming Audio Reviews (113) | Multiroom Audio (49) |


Dali Callisto

Intro

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 4.5 sterren
 • Absurd goed
4250 voor de set

 • Dali Callisto 6
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2018-05-25
 • Bouwkwaliteit
  Schrijver: 90%
 • Inzetbaarheid
  Schrijver: 100%
 • Weergave
  Schrijver: 80%
 • Prijs
  Schrijver: 80%

Conclusie:

Dali's eerste poging met een draadloos, actief systeem mogen we gerust geslaagd noemen. Callisto oogt goed en klinkt goed. En het installeren is kinderspel. Wij denken dat heel veel liefhebbers blij worden van dit systeem.

Als we een minpunt moeten verzinnen, is het de beperking van 24 bit, 96 kHz als link tussen de Soundhub en de speakers. En dat de Dali Soundhub een optie is. Waarom zou Dali dat niet gewoon onderdeel maken van het pakket?

Het is de droom van menig audioliefhebber: een compleet draadloos systeem. Correctie: een écht, serieus hifi-systeem zonder draadjes. Geen concessies dus. Menig fabrikant probeert deze behoefte in te vullen met een oplossing die soort van draadloos is. Dynaudio heeft de Xeo. KEF heeft de LS50 Wireless… DALI heeft nu de Callisto. Wij bekijken de DALI Callisto 6: de vloerstaander. 

DALI heeft jaren gewerkt aan de Callisto. Vorig jaar op de IFA zagen we voor het eerst de ‘prototypes’. In feite ging het om een nagenoeg productierijp model. Echter was de sound-tuning nog niet af. We konden wel al een beetje snoepen van hoe het systeem werkt. En we kregen te horen hoe het systeem precies werkt en wat de prijs gaat worden (1799 per stuk voor de Calisto 6, de DALI SoundHub zo’n 649 euro)

Actief

Natuurlijk gaat het om een actief systeem bij de Callisto. Elke speaker heeft zijn eigen versterker waarbij 30 watt continu geleverd kan worden en 300 watt piek. DALI communiceert 250 watt voor 5 seconden.

Elke unit in de Calisto krijgt zijn eigen signaal dat door een dsp gesplit is. Het is dus een écht actief systeem en niet een ‘powered’ speaker. Om de signaalweg in kaart te brengen: een draadloos muzieksignaal vanaf de hub gaat via een I2S-verbinding de DSP binnen (Ja, het is wireless I2S!). De DSP split het signaal in twee of drie delen (crossover), afhankelijk van de speaker (2 of 3-weg). Het signaal gaat door een (Burr Brown) dac voordat het de versterker in gaat. De versterker stuurt vervolgens elke unit netjes aan binnen het gebied waar het actief is.

SMC à la Rubicon

De units in de Callisto zijn vergelijkbaar met die van de Rubicon. We hebben het dus over een SMC-unit waarbij de ‘pole-piece’ – het ‘binnenste deel van de magneet’ met SMC (Soft Magnetic Compound) is bewerkt. Deze pole-piece is ook van een koperen kapje voorzien. Dit alles om te winnen in snelheid en resolutie. We hebben in de review van de Epicon en Rubicon uitvoerig uitgelegd wat SMC is en wat het doet.

De DALI Callisto 6 beschikt over twee woofers en een hybrid-tweeter die bestaat uit een softdome-tweeter en een ribbon. Overigens werken de woofers niet in exact hetzelfde gebied. De ‘midden-woofer’ is hoger gecrossed om meer midden weer te geven. In feite is het dus een soort 3,5-weg.

Goed

Klinkt lekker

Mooi gemaakt

Super-installatie

Minder goed

Draadloze link beperkt tot 24 bit / 96 kHz Soundhub hoort niet bij pakket

 • Het is natuurlijk niet écht draadloos want er hangt gewoon een stroomkabel aan je speaker. Dus de meerwaarde wat dat betreft zie ik nog niet zo tov een luidsprekerkabel.

  • Ik heb de Whitepaper gelezen. En ook die van de Calisto. Staat er echt… Was ook verbaasd.

   “The wireless connection between the Sound Hub and the
   speakers, is an extremely stable digital connection, made
   on either the 2.4 GHz or the 5.8 GHz band depending on
   location and quality of the connection. The proprietary 30
   bit protocol transfers an uncompressed I2S audio signal
   in 24 bit 96 kHz, utilising the remaining bits to control
   volume, speaker ID and other control data.”

 • Grappig en vooral indrukwekkend dat je zonder draadjes toch serieus geluid kunt weergeven. Maar voor dit moment laat ik mijn bestelling van een setje Chord Music luidsprekerdraadjes nog maar even gewoon doorlopen. ;-)

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: