Review Audioquest Thunder power cable

in Hi-Fi (937) | Reviews (731) | Hifi recensies (325) | Accessoires (74) | Bekabeling (51) |


Audioquest Thunder

Intro

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 4.5 sterren
 • Absurd goed
Vanaf 669

 • Audioquest Thunder
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2018-05-06
 • Bouwkwaliteit
  Schrijver: 100%
 • Inzetbaarheid
  Schrijver: 60%
 • Weergave
  Schrijver: 100%
 • Prijs
  Schrijver: 90%

Conclusie:

Wat een enorme vooruitgang boekt Audioquest hier met de nieuwe serie lichtnetkabels. De Thunder is een significante sprong ten opzichte van de NRG-10 en NRG-1000.

Met name de rust en focussering zijn opvallend. Het is écht spot on. En dat zorgt voor een intensere beleving van de muziek. En daar gaat het in basis natuurlijk om.

Het enige minpunt dat we hebben gevonden - naast dat ze niet van ons zijn - is dat ze echt heel stug zijn en vrijwel niet een een bochtje te krijgen zijn. Mensen met een gesloten meubel dat dicht bij de muur staat, komen dus in de problemen.

Onlangs heeft Audioquest een compleet nieuwe lijn met lichtnetkabels – power cables – aangekondigd. Deze serie heeft niet alleen totaal andere namen, maar ook een totaal andere geometrie. Zien de oude modellen er nog vrij traditioneel uit; de nieuwe lijken wel voor hoogspanning gemaakt met hun gevlochten opbouw. Wij bekijken en beluisteren de Thunder-serie met een kleine uitstap naar de Dragon… gewoon omdat het kan. 

Zwaar… tikkie stug… indrukwekkend. Dat is de eerste indruk van de nieuwe serie van Audioquest. Deze nieuwe modellen zijn ontwikkeld door Garth Powell. Juist: de man die verantwoordelijk is voor de nieuwe Niagara-series power conditioners. Een man die heel wat kennis heeft opgedaan bij Furman. En nu zet hij door met een compleet nieuwe serie van power-cords. Dat belooft wel wat.

Ground Noise-Dissipation

Het is onmogelijk om over de nieuwe producten te praten zonder het nieuwe Audioquest Ground Noise-Dissipation aan te halen; een gepattenteerde technologie (US Patent # 9,373,439) di er voor zorgt dat de aarde niet zomaar de troep kan ‘dumpen’ in een audio-apparaat. Immers: de aarde is vaak direct gekoppeld aan gevoelige circuits en wordt niet gefilterd. Door de gepattenteerde opbouw – Audioquest noemt het “common mode phase cancelling array – wordt de storing op de aarde grotendeels teniet gedaan, wat voor een schonere weergave moet zorgen. Overigens gebruikt de Niagara-serie ook deze technologie.

Behalve deze nieuwe GND-techniek, zien we ook DBS: Dialectric Bias System. Dat kennen we inmiddels bijna twintig jaar. Tel daar nog degelijke shielding en de geweven opbouw bij op en we hebben toch wel een significant andere kabel dan een standaard netsnoertje van de Gamma. Of zelfs een wezenlijk ander product dan bijvoorbeeld een NRG-1000 waar wij de Thunder naast gaan beluisteren.

High Current en Source

Er zijn trouwens twee verschillende modellen: een high-power / high-current model en een source-model. U zult begrijpen dat het met het type apparaat te maken heeft. Een bron heeft veel minder energie nodig dan een high-current eindversterker. Audioquest heeft de opbouw en aders daarop aangepast.

Goed

Waanzinnig strakker focussering

Brengt rust

Heel open klank

Minder goed

Bijzonder stug

 • Heb in mijn setup een uitstekende combinatie in een Furutech powerflux voor de versterker en een tellurium q ultra blue voor de cd speler.De furutech zorgt voor stabiliteit en ongelooflijk vet in stem en instrumentweergave.De tellurium brengt ruimte,punch en snelheid.Beide kabels hebben een ronde klank zonder neiging naar scherpte.

 • Hallo Jaap,
  Bedankt voor de review.
  Wat mij iedere keer weer opvalt, en ik geloof je, dat staat buiten kijf, hoe zulke grote verschillen je detecteert tussen de verschillende powercables.
  Heb jij je wel eens afgevraagd, dat wanneer die verschillen zo opvallen, de standaard situatie dan wel erg instabiel en fragiel in elkaar moet steken?
  M.a.w.: ligt een constructieve, meer permanente oplossing niet veel meer voor de hand? Zodat je met al die mooie apparatuur niet afhankelijk wordt van dit soort (soms erg kostbare) tweaks?

  Met vriendelijke groet
  Theo

  • De verschillen komen door diverse zaken. Een voeding + afvlakking kan niet alles tegen houden. Zeker niet via de aarde. Daarbij is en blijft een power-cable gewoon een grote antenne. Daar is weinig aan te doen, behalve afschermen. Dan kom je weer op het terrein van: welke afscherming werkt dan? Hoe implementeer je dat zonder een capaciteit te creëren. Kortom: vele zaken die invloed hebben.

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: