Review A Perfect Circle – Eat the Elephant

in Muziek (82) | Reviews (733) |


 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 4.5 sterren
 • Absurd goed
18

 • A Perfect Circle
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2018-04-25
 • Uitvoering
  Schrijver: 100%
 • Opbouw
  Schrijver: 100%
 • Sound
  Schrijver: 90%

Conclusie:

Eat The Elephant is een waardige titel in de reeks van albums van A Perfect Circle. De sound is afwisselend, maar overwegend wel wat duister en soms zelfs luguber. De thema's zijn zwaar: zelfmoord, corruptie en disconnectie van de wereld. Maar goed: dat weten fans. Heerlijk album!

Het heeft veertien jaar geduurd, maar hij is er: het nieuwe album van A Perfect Circle: Eat the Elephant. Maar jongens… wat is het het wachten waard geweest! Bruut, dynamisch, melodisch, indringend… alles zit erin. 

Vreemde titel: Eat The Elephant. Maar dat komt meer doordat we de uitdrukking niet kennen in Nederland. In het Engels is “How do you Eat The Elephant?” een bekende brain-teaser met als antwoord: “One bite at a time”.

Wie niet bekend is met A Perfect Circle… De band is in 1999 opgericht door Billy Howerdel en Maynard James Keenan. Jep… de zanger van Tool en Puscifer. En dat is goed hoorbaar. Overigens is dat positief bedoeld, want Tool is ook niet de minste naam in de progressive rock scene. Of Alternative rock… geef het maar een naam.

Vierde album

In de achttien jaar dat de band bestaat – dat moeten we wel even in perspectief plaatsen: de band heeft een flinke pauze van vijf jaar gehad -, hebben ze vier albums uitgebracht. Eat The Elephant is op 20 april 2018 in de schappen van de winkel beland.

Donker

Nu was de sound van Tool niet luchtig en vrolijk. Puscifer idem. En A Perfect Circle haalt ook niet de meest luchtige thema’s aan. Als we goed luisteren naar de teksten horen we aardig wat dood en verderf. We hebben begrepen dat Howerdel twee goede vrienden is verloren door zelfmoord. Tevens worden de zanger van AC/DC en andere beroemdheden als Mohammed Ali verwerkt in So Long, And Thanks for All The Fish.

We horen ook heel wat actuele thema’s voorbij komen. Denk aan Disillusioned waarbij smart phones een overduidelijk thema vormen. En dan wel de donkere kant van deze mobiele apparaatjes. We communiceren niet meer. We zijn niet meer verbonden met de échte wereld.

Ook wapenbezit, ongelijkheid en soms zelfs wat soul searching komen aan de orde. Het is echt een album met een kern. Een album dat wat te vertellen heeft. Nu zijn we dat overigens wel gewend van Keenan.

Waardig en verslavend

Eat The Elephant is echt een waardige titel in de reeks van A Perfect Circle. Fans zullen dit album ongetwijfeld omarmen. Zeker na veertien jaar stilte. Heerlijk!

 

 • Het zal wel een groei plaat zijn. Ik vond em heel saai bij de 1 luisterbeurt. Komt misschien omdat ik meer Tool-minded ben. Maar ik zal de plaat nog een paar kansen geven.

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: