Review: Naim CDX2

in Hi-Fi (968) | Reviews (744) | Hifi recensies (319) | CD-spelers (28) |


NAIM CDX2

Intro

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 4.5 sterren
 • Absurd goed
5600

 • Naim CDX2.2
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2018-03-07
 • Klank
  Schrijver: 90%
 • Features
  Schrijver: 68%
 • Optiek
  Schrijver: 100%
 • Bouwwijze
  Schrijver: 100%
 • Prijs
  Schrijver: 85%

Conclusie:

Op het gebied van degelijkheid en klankeigenschappen staat de Naim CDX-2 nog altijd op een heel hoog niveau. De Naim CDX2 is een speler die zich - naar onze bescheiden mening - nu al mag scharen onder een klein groepje excellente spelers met een onaantastbare en legendarische status. En wat de toekomst ook moge brengen, dit is wat het is en wat het volgens ons ook altijd zal blijven.

Hoera, wij hebben de eer de allernieuwste cd-speler van Naim te mogen reviewen. De CDX2.2! O, is deze niet meer zo nieuw? Balen. Geen primeur dus. Sterker nog; deze Naim CDX2 zou wel eens een record kunnen vestigen als het product met de langste levenscyclus in de reviewgeschiedenis van Alpha-Audio.

Maar liefst negentien jaar(!) heeft Naim de ‘oer’ CDX al in haar leveringsprogramma. De opvolgende CDX2 is hierop gebaseerd en deze werd geboren in het jaar des heren 2002. De CXD2.2 is met een paar kleine upgrades in 2010 geïntroduceerd. En een mogelijke opvolger? Nee. De CDX2.2 is nog steeds de allernieuwste speler van het merk.

Door de jaren heeft de CDX2 dus al meerdere veldslagen gestreden om een fel begeerde podiumplek in audioland. En meerdere malen heeft deze Naim dan ook verdiend een beker mee huiswaarts mogen nemen. Anno 2018 vragen we ons echter af of we deze hoogbejaarde aristocraat überhaupt nog wel de strijdbijl mogen laten oppakken.

Is het sowieso nog wel eerlijk om een – in essentie – zestienjaar oude machine tegen de sublieme eigenschappen van nieuwkomers met een AKM of ESS DAC op te laten boksen? Want eerlijk is eerlijk; qua detaillering en transparantie moet de Naim nu toch echt zijn meerdere bekennen aan sommige highend ESS’en en AKM’s. Ondanks zijn robuuste uiterlijk en grote hart, zijn we een beetje bezorgd dat we hiermee op de tere ziel van deze gevoelige Naim trappen. En dat is weer slecht voor ons Karma.

Blijheid

Dit gezegd hebbende; ondanks de technische rimpels door de leeftijd worden we wel elke keer blij van het luisteren naar deze legendarische CDX2. En van het luisteren een Naim-product in zijn algemeenheid. Waarom? Het is lastig om het met woorden te omschrijven, maar een Naim heeft een geheel eigen signatuur; noem het een ziel. En deze ziel brengt Naim een-op-een over op de muziek. Hiermee ervaren we vaak net dat kleine beetje meer aan betrokkenheid bij de muziek dan met een willekeurig ander highend product in dezelfde prijsklasse.

Liefde ontluikt

Maar deze Naim-signatuur moet je passen. Of je houdt er zielsveel van, of je hebt er helemaal niets mee. Smaak. En dan hebben we het niet over een goede of slechte smaak, we hebben het over een heel ‘eigen’ smaak. En hiermee heeft Naim zich in de loop der jaren een schare, maar hele hechte doelgroep toegeëigend. Nu moet uw auteur heel eerlijk bekennen dat deze ondertussen ook enorm van de ‘sound’ van dit ‘quirky’ Britse merk begint te houden.

Nadat we uitvoerig naar deze speler hebben geluisterd kunnen we ons gevoel maar lastig onder woorden brengen. Dit doet ons denken aan het refrein van het nummer ‘What’s in a Word’ van het album Happy In Hell van de Britse band the Christians (Island, 74321 10716 2).

“(What’s in a word) More than you can imagine”
“(What’s in a word) More than I can say”
“(Once in a while) You can hear such sweet sounds”
“Chimes of freedom in your head.”

Ondanks dat ik gruwelijk de pest heb aan the Christians, omschrijft dit refrein misschien wel het best hoe ik de beleving bij deze Naim CD-X2 ervaar. Spot-on.

Goed

Klankeigenschappen Solide bouw Levenscyclus HDCD

Minder goed

Het lensje van de laser ligt open en bloot voor nieuwsgierige vingertopjes

 • Beste muziekvrienden,

  Mijn Naim set waaronder ook een CDX2 is de beste onverantwoorde investering die ik in mijn leven tot nu toe heb gedaan. Ok, het is een kwestie van smaak, het is veel geld, je buurman zal het niet begrijpen, waarschijnlijk verklaart hij je zelfs voor gek, je vrouw mogelijk ook, maar als deze Naim smaak je aanspreekt, stop met tobben en begin met sparen!

 • ik geniet me helemaal suf van mijn naim installatie, dr zal best veel beters zijn maar het komt niet in me op. zoiets komt in je op als iets je stoort, wanneer je geïrriteerd opkijkt van hé, moet dat nou, of een detail zich losmaakt uit het klankbeeld en op zichzelf gaat staan, dan moet je je stoel uit, maar zo, nee, ik hoef nooit op mn hoede te zijn

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: