Review Hegel H190 geïntegreerde versterker – streamer

in Reviews (745) | Hifi recensies (336) | Versterkers (105) | Geïntegreerd (40) |


Hegel H190

Intro

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 5 sterren
 • De beste!
3595

 • Hegel H190
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2018-03-15

Conclusie:

Wat een prachtig apparaat. Een alleskunner die ook écht alles goed doet. Dat zien we lang niet altijd. Voor 3600 euro haalt u een zeer krachtig en muzikaal apparaat in huis. Een apparaat dat elke speaker aan kan sturen. En dit ook met verve kan doen.

De DAC is goed, de streamer is beter en de analoge ingangen zijn nog een slag fraaier hebben we geconstateerd. Kortom: het is een apparaat dat ook nog met u mee kan groeien als u besluit een mooie bron aan te schaffen.

Hegel. Een naam die van alles kan betekenen. Van de Duitse filosoof, tot ‘slag’, waarbij Hegel “vreemd” betekent. Of eigenlijk “debiel”. Maar we gokken dat Hegel dat niet voor ogen heeft bij zijn producten. Want de Hegel H190 is alles behalve ‘hegel’. Sterker nog: het is een ware alleskunner. 

Onze eerste kennismaking met Hegel was de H360. Een ongelooflijk bruut beest. Een geïntegreerde versterker die in feite alles kan aansturen. Zelfs een KEF Blade-2. Toch geen gemakkelijke speaker. Maar het mooie aan de H360 is dat het niet alleen een versterker is. Het is ook een streamer en dac. En ook die elementen heeft Hegel prima voor elkaar.

De Hegel H190

Maar voordat we afdwalen. Vorig jaar heeft Hegel op de High End Munchen de H90 en in een klein kamertje de H190 laten zien. De opvolgers van de H80 en de H160. Het grootste verschil tussen de ‘oude’ en nieuwe modellen is de SoundEngine. Deze ‘chip’ is door Hegel zelf ontwikkeld en zorgt voor een correctie in de versterker. Maar op een totaal andere manier dan een feedback-loop. De SoundEngine werkt met feed-forward correctie.

De Hegel H190 heeft dus de tweede generatie die meer transparantie en verfijning moet brengen. En zonder op de zaken vooruit te lopen: ja… het is zéérzeker hoorbaar.

Goed

Oogt goed

Zeer veel controle

Erg soepel karakter

Minder goed

Tsja... De aanzienlijk goedkopere H90 bestaat ook?

 • Hallo Jaap,

  Dank voor jullie review. Wat ik graag zou willen weten is of er al een soort van beveiliging zit op de H190. Ik heb zelf de H160 en ik ben al drie keer verrast met een volume van 99. Dit kan gebeuren door AirPlay te gebruiken in combinatie met YouTube en schakelen met Spotify. In de app van Spotify staat dan een mooi laag volume aangegeven, maar het volume voor AirPlay wordt dan bij het schakelen overgenomen. Niet prettig voor je gezondheid en die van de luidsprekers…. .

 • Mooie review Jaap.
  Wanneer een firma niet echt zelf een app wil of kan ontwikkelen, waarom dan niet volledig Roon compliant willen zijn? Dat scheelt dan toch een enorm gedoe. Het is toch zonde dat je product wat bediening betreft helemaal afhankelijk wordt van wat derden er van maken? In andere reviews is de interface en de bediening altijd een topic. En in deze review kan het niet eens een topic zijn.
  Wanneer hun apparatuur zo duidelijk minimalistisch vormgegeven is kan dat met een interface toch nooit zo’n groot probleem zijn?
  Misschien is het wel een beetje laf, niet de echte Viking mentaliteit alles te willen controleren en overwinnen . . . . . of ben ik nu te kort door de bocht?
  Met vriendelijke groet
  Theo

  • Je hebt een punt als je zegt dat firma’s zonder app dan toch beter roon endpoint worden. Zou ik zelfs een slimme move vinden. Een move die een aantal andere firma’s ook maken.

  • Hey Theo!

   Ik vind dat je wel gelijk hebt hoor. Bij zo’n product hoort een app. En nu is er in feite ook geen excuus meer om niet Roon-compatible te zijn. Dat zou een groot deel van dit ‘probleem’ oplossen. Goed dat je het aantipt.

 • Mooie versterker, Hoe liggen de verhoudingen versterker en dac gedeelte tussen de H190 en de H360. Ik denk dat de dac in de H360 nog een stuk beter is.

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: