web analytics

Western Electric start hernieuwde productie 300B

De Western Electric 300B

Voor buizenliefhebbers is er uitstekend nieuws: Western Electric start opnieuw met de productie van de nauwelijks nog te verkrijgen 300B buis. Spitten in online veilingen hoeft binnenkort niet meer!

Buizen zijn onuitroeibaar, een grote schare liefhebbers blijft ze trouw. Niks mis mee natuurlijk, luister vooral naar dat wat u het meest prettig vindt klinken! Probleem is alleen dat veel ‘legendarische’ buizen alleen nog in het tweedehands-circuit zijn te verkrijgen. Geen al te best uitgangspunt, want een gebruikte buis kan versleten zijn. Dan zijn er nog de zogeheten NOS-exemplaren, waarbij NOS staat voor New Old Stock. Ofwel oude voorraden met gloednieuwe – in dit voorbeeldje – buizen. Maar ook die voorraad raakt gestaag uitgeput, waardoor prijzen soms exotische vormen aannemen. Gelukkig neemt Western Digital in ieder geval één van die veelgezochte buizen opnieuw in productie: de 300B.

Geschiedenis

De beroemde 300B – een triode – werd in 1933 ontwikkeld door Bell Labs en verscheen in 1938 op de markt. Ofwel: precies 80 jaar geleden, de aanleiding voor de jubileumversie. Gedurende z’n levensduur werd de 300B geproduceerd in een aantal ‘legendarische’ buizenfabrieken, waaronder de Hawthorne Works. Precies daar vandaan heeft Western Electric het geheime basismateriaal dat in elke kathode is verwerkt gehaald. Kortom: ‘nothing ain’t better than the real thing’. De buis wordt op de originele apparatuur vervaardigd, maar wel terzijde gestaan door een scala aan moderne spullen. Waaronder een waterstof-reductieoven en laser las-systemen. U koopt een matched pair voor $1299, of een enkele 300B voor $599. Verkrijgbaar vanaf 1 september dit jaar. Los van de buis brengt Western Electric ook de nieuwe 91E versterker uit, gebaseerd op de 91A uit 1936. Voor de echte liefhebbers dus!

Gerelateerde berichten

Sony

Sony kondigt 4K-mediaspeler aan

In augustus brengt Sony een mediaspeler op de markt die in staat is om 4K-content te streamen. De FMP-X5 maakt hiervoor gebruik van de HEVC-codec (H.265). Via HDMI kunnen gebruikers het apparaatje koppelen aan geschikte 4K BRAVIA-televisies.

Grimm

Rhapsody demonstreert Naim- en Aurender-streamers

Onder de noemer ‘Rhapsody Goes Digital’ organiseert de Hilversumse winkel een workshop rondom het onderwerp digitale muziek. Streamers en muziekservers van Naim en Aurender staan op zaterdag 1 maart centraal. Voor de luistersessies doen de organisatoren een beroep op digitale luidsprekers van Grimm.

1 reactie

Geef een reactie