Technics SP-10R ergens in het voorjaar verkrijgbaar

De Technics SP-10R

Technics werkt hard aan een tamelijk bijzondere platenspeler in de vorm van de SP-10R. Het is dan ook een spannende tijd voor de liefhebbers van vinyl en dit merk.

Vorig jaar al schreven we over de Technics SP-10R die toen nog in een prototype-stadium verkeerde. Langzaam aan nadert de nieuwe platenspeler zijn voltooiing, de verwachting is dat het apparaat in de loop van het voorjaar leverbaar is (prijs nog onbekend). De SP-10R is opgebouwd uit twee onderdelen. Ten eerste de direct aangedreven speler zelf. Als motor is een ijzerkernvrij exemplaar ingezet met dubbelspoels stator en rotor. Er is voorzien in negen spoelen aan elke kant. Het geheel wordt twaalfpolig aangestuurd. De afwijking in de draaisnelheid moet door al dit technisch geweld op slechts 0,015% komen te liggen. Het draaiplateau is verzwaard met Wolframgewichten en bestaat zelf uit lagen van koper, aluminium en dempend rubber.

Voeding en aansturing

De voeding en aansturing vindt u in een aparte unit. Er wordt gebruik gemaakt van een schakelende voeding die zorgt voor een hoog draaimoment. De SP-10R wordt ‘kaal’ uitgeleverd, dat wil zeggen zonder toonarm. Wilt u liever een complete set, dan kan dat. U moet dan allen even zoeken naar een ander typenummer, namelijk de SL-1000R. Deze wordt geleverd met de bekende s-vormige toonarm. Mocht u nog een oudere SP-10MK2 of SP-10MK3 bezitten, dan is er eveneens goed nieuws. Het loopwerk en stuurunit kunnen namelijk omgeruild worden voor de nieuwe versie. Het frame en de toonarm houdt u zelf en gebruikt u weer in de ‘gerenoveerde’ set.

6 reacties

  1. Heerlijk om over al dat moois te lezen, en het is zulke mooie en begrijpelijke techniek…., denk daarom dat er altijd liefhebbers voor een mooie pickup en vinyl zullen blijven bestaan, dank Ronald voor verhaaltje!

      1. En 10.000 euro is natuurlijk veel geld, maar of dat gekkenwerk is? Als iemand een BMW koopt van 60.000 euro vinden we dat allemaal heel normaal….meten met 2 maten?

  2. Ziet er high-tech uit, maar als liefhebber van vinyl zou ik toch gaan voor een klassieke uitstraling, zijnde een Linn Sondek of iets dergelijks. Aan de andere kant doet Technics zijn naam wel eer aan, want al hun spelers hebben een technische uitstraling.

Geef een antwoord