Spotify gaat verder op ingezette ramkoers

Spotify draait op steeds minder oudere apparatuur (bron Spotify-logo: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Spotify_logo_with_text.svg)

Spotify ligt duidelijk op een stevige ramkoers. Wederom is een scala aan ‘oudere’ apparatuur de toegang tot de dienst ontzegd. De vraag is wanneer uw gloednieuwe Spotify-capabele apparaat als afgeschreven wordt beschouwd door de Zweden.

Op ModernHifi lezen we dat Spotify wederom stevig het mes zet in ondersteuning van ‘oudere’ apparaten. Een indrukwekkende lijst aan Spotify-capabele apparatuur (zie genoemde pagina) wordt binnenkort niet meer ondersteund: de Zweedse streamingdienst heeft de licenties daarvoor ingetrokken. Het inmiddels bekende excuus is dat de software aan de serverkant – bij de streamingdienst dus – is aangepast en niet meer overweg kan met de oude standaard. Van Pioneer zijn maar liefst 50 apparaten getroffen door de aangekondigde maatregel, Onkyo volgt met 23. Een scala aan andere merken wordt eveneens afgeschreven. U moet dan denken aan AV-recievers, home cinema-systemen, streamers enzovoort.

Niet heel slim

De actie van Spotify lijkt niet heel slim. Het doet klanten immers afvragen wanneer hun apparaat als ‘afgedaan’ wordt beschouwd door de streamingdienst. Verder kan je je afvragen of het voor een fabrikant nog heel zinvol is om als prominente feature Spotify-afspeelmogelijkheden te vermelden. Het is beter om dat meer als klein aardigheidje te zien, om te voorkomen dat er achteraf een storm aan protest losbreekt. Verder is het vreemd dat de nieuwe serversoftware van de dienst geen ingebouwde backward-compatibiliteit kent. De ware reden van dit – toch wel – debacle zal wellicht nooit helemaal duidelijk worden. Dat er iets rommelt bij de streamingdienst moge in ieder geval duidelijk zijn.

14 reacties

 1. Spotify is lekker bezig maar wat dacht je van Sonos!
  Sonos zorgt er binnenkort voor dat hun CR100 niet meer werkt wordt even gewoon uitgeschakeld.
  Wat volgt er in toekomst nog meer ZP80/ZP100 de Connect enzv.
  Wat gaan ander fabrikanten doen?
  Zie hifi.nl.

 2. Volgende slag van Spotify zal een leeftijdsgrens zijn van 18 en jonger! Ik heb er geen probleem mee en ook het DAB+ gebeuren vergt bv. nog veel investering van de omroepen. Zolang dat niet gebeurt blijft de kwaliteit abominabel en blijft het voor mij gewoon FM.

 3. Ach wat geeft het, als HIFI freak heb je toch een abonnement op Qobuz of Tidal……….en als je toch op 320 Kb wilt gaan streamen kan ik jullie “”Radio Paradise” van harte aanbevelen! Heerlijke muziek, zonder reclamegeleuter…….echt goed wat die mensen doen!!

 4. Zo heb ik mijn dab tuner aan het grofvuil kunnen zetten, omdat men graag wilde dat de dab gebruikers even een nieuwe dab+ tuner gaan kopen. update? Noop.
  dab behouden naast dab+? noop.
  FM is nog steeds.

  Van dit weet ik dat als je een av apparaat koopt waar dan spotifi mee gestreamt kan worden, dat ik in ieder geval zo’n apparaat nooid wil bezitten. Ik wil namelijk niet meer belazerd worden.

  Gewoon een mooie platenspeler. Dat doet het altijd.

 5. De doelgroep van Spotify is niet ouder dan 17 jaar en gebruikt alleen een smartphone. Laten we eerlijk zijn wij hifi “opa’s” vallen daar ver buiten 🙂
  IMHO

 6. Tijd voor een 10-minuten gesprekje van de gezamenlijke leveranciers van audio apparatuur met Spotify. Er moet iemand daar tot de orde worden geroepen, of anders helaas uit de wedstrijd worden gehaald. Spotify toont momenteel aan dat een mooie ketting niet sterker is dan haar zwakste schakel.

Geef een antwoord