Review QED XT25 luidsprekerkabel

in Reviews (668) | Hifi recensies (298) | Accessoires (69) | Bekabeling (48) |


QED XT25

Intro

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 5 sterren
 • De beste!
7,50 per meter

 • QED XT25
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2018-02-01
 • Bouwkwaliteit
  Schrijver: 100%
 • Klankbalans
  Schrijver: 100%
 • Beeldvorming
  Schrijver: 90%
 • Prijs
  Schrijver: 100%

Conclusie:

De QED XT25 is een heerlijk kabel. En het presteert ontzettend goed voor het geld. Voor minder dan €100 hebt u een bijzonder prettig setje waarmee u ieder systeem naar een volgend niveau kunt tillen. (Als u nog niet geïnvesteerd hebt in kabels). Aanrader!

Kabels… meestal zijn ze de sluitpost. Een broodnodige uitgave waar bijna niemand op zit te wachten. Maar helaas… ze zijn een schakel in de set. Een hoorbare schakel. Betekent dit dat u honderden tot duizenden euro’s moet uitgeven voor een fatsoenlijke signaaloverdracht? Nee… gelukkig niet. Wij testen de nieuwe QED XT25 van 7,50 per meter.

QED is een bekende in de wereld van kabeltjes. En terecht. De Britten hebben bijvoorbeeld al decennia de uitstekende AirLock pluggen en de X-Tube technologie. In feite gaat het bij X-Tube om luchtisolatie. En dat wordt natuurlijk ook door concurrenten gebruikt om ongewenste crosstalk tegen te gaan. Maar toch.

De gloednieuwe, betaalbare QED XT25 beschikt net als veel andere QED-kabels over een holle ‘luchtbuis’ waar het OFC-koper omheen is getwist. QED gebruikt als geleider dus puur koper. Deze zijn als een soort bosjes samengebundeld. We noemen dat ook wel een stranded kabel. De diameter is 2,5mm2. Genoeg als u bijvoorbeeld 2 x 2,5 meter nodig hebt. QED meldt dat deze manier van opbouw zorgt voor een effectiever gebruik van de geleiders. Tsja… Elke fabrikant heeft zo zijn manieren en bijpassende verhalen. Er zijn meerdere wegen naar Rome zullen we maar zeggen.

Isolatie

De aderparen – plus en min dus – worden uit elkaar gehouden door een ‘low loss’ isolatie. LDPE zien we in de specifiaties. LDPE is een Lagedichtheidpolyetheen. Een thermoplast gemaakt van olie. Het isoleert goed en kan goed tegen warmte en is taai. Kortom: het lijkt ons een goede keuze van QED om het hier te gebruiken.

De pluggen die we aantreffen zijn typische QED-pluggen. No nonsense. Ze klemmen goed en zijn gemakkelijk te monteren. Voor €6 per stuk vinden we het een prima deal. Natuurlijk kan het chiquer, maar pluggen worden al snel heel prijzig. Zeker als u er acht nodig hebt.

Al met al is zo een kabel van onder de €100 samen te stellen die zo op het eerste oog prima moet presteren.

Goed

Mooi midden en hoog

Mooi in balans

Scherpe prijs

Minder goed

Niets voor dit geld

  • Ik snap niet wat je bedoelt met “Geen doen aan de QED kabeltjes”.

   Allereerst als je 60 meter moet leggen, zou ik voor een andere oplossing gaan. Denk aan een systeem op basis van coax, vanwege verliezen. Ten tweede: ze hebben vast ook spades. Anders koop je bij een andere leverancier toch spades?

 • Maakt goede bekabeling zoals deze ook verschil bij minder dure installaties, zoals mijn Onkyo TX-8050 internetreceiver en Dali Zensor 3 speakers? Heb nu gewoon 2-aderig speakerkabel 2,5 mm2 koperkleurig. zonder isolatie dus of andere fratsen ;)

 • Hallo Jaap, Het lijkt me nodig te vermelden welke kabel de ruimtelijkheid in de opname eerlijker afbeeld. Als een AQ kabel meer dan 2 meter ruimtelijker is dan de QED zijn dat significante verschillen, zeker voor een passief component. Dat moet betekenen dat met één van de kabels elektrisch gezien geknoeid is. Met vriendelijke groet, Arjen

  • Ik heb geen idee welke eerlijker is, want ik ken de opname niet. Ik geef alleen aan wat mijn bevindingen zijn. Ik houd van ruimtelijkheid. En zolang ik het gevoel heb dat het in proportie is, is het goed. Bij 99% van de pop-opnames zit je toch naar processing te luisteren, omdat het om effecten gaat. De enige manier om precies te weten hoe het hoort, is zelf een opname maken en die terugluisteren.

   En ja: een kabel is een passief element. Maar dat wil niet zeggen dat er geen verliezen optreden. Maar die discussie kun je starten op het forum. Liever niet hier.

   • Ik denk dat je gelijk hebt, als we niet met de oren van de opname engineer kunnen luisteren missen we een referentie en is het niet goed mogelijk vast te stellen welke kabel eerlijker is. Die engineers hebben op hun beurt ook weer gewerkt met een heel scala aan kabels wat de puzzel onoplosbaar maakt. Dan moeten we ons laten leiden door eigen smaak en de kabel kiezen die grosso modo het beste bevalt voor onze muzieksmaak. Alleen een kabel die inferieur meet op elektrische waarden kan dan nog afvallen. En dan hebben we het nog alleen maar over een kabeltje…

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: