Review: Dion Audio ST100 Anniversary Edition.

in Hi-Fi (968) | Reviews (745) | Hifi recensies (336) | Versterkers (105) | Geïntegreerd (40) |


Intro

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 5 sterren
 • De beste!
4999

 • Dion Audio ST100
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2018-03-07
 • Klank
  Schrijver: 100%
 • Functionaliteit**
  Schrijver: 80%
 • Bouwwijze
  Schrijver: 90%
 • Prijs
  Schrijver: 100%

Conclusie:

De Dion Audio ST100 is een waanzinnig lekker klinkende geïntegreerde hybride versterker. Ondanks het bescheiden voorkomen is de functionaliteit van hoog niveau. De DAC ondersteunt tot DSD256 en er is een hele mooie MM-buizenvoorversterker in geïntegreerd. De ST100 heeft dus ruim voldoende in huis om de komende jaren veel plezier aan te beleven

Lang zal hij leven, lang zal hij leven… Dion Audio heeft recentelijk haar tien jarig jubileum mogen vieren. Maar in plaats van het vieren in gesloten kring met gebak voorzien van tien kaarsjes, viert Dion Audio dit met al haar klanten. In de vorm van de gloednieuwe ST100 versterker. Met vier triode-kaarsjes. En ja, dit is ook best lekker!

Hoewel Nederland in oppervlakte niet erg groot is, doen we het als ‘muziekland’ best goed. Niet alleen zijn we een belangrijk exporteur van muziek in het dance-genre, ons kleine kikkerlandje telt ook vele kleine kabelfabrikanten en niet in de laatste plaats zeer respectabele fabrikanten van highend audioapparatuur en hoogwaardige accessoires. Deze zijn, zeker in het buitenland, enorm geliefd.

Deze kleinschalige bedrijfjes worden voornamelijk gerund door zelfstandigen of als familiebedrijf. In het algemeen kunnen we wel stellen dat het overgrote aandeel van deze ondernemers worden gedreven door de liefde voor muziek en bij sommigen onder hen staat het ‘cost-no-object’ principe centraal. Alleen het allerbeste is goed genoeg. Zo ook bij het in de Gelderse hoofdstad gevestigde Dion Audio.

Het kan heel goed zijn dat u nog nooit van Dion Audio heeft gehoord. Dion Audio is echter geen eendagsvlieg. De producten van deze fabrikant zijn al vele jaren zeer geliefd bij een selecte groep hifi-puristen. Waarom? De producten van Dion Audio zijn gebouwd om een mensenleven mee te kunnen en klinken daarbij, zeker uit de top-serie van de fabrikant, magistraal. Hiermee neemt de Nederlandse fabrikant een speciaal plekje in de markt in en zodoende kennen wij Dion Audio dan ook al vele jaren.

Bescheidenheid

Wat ons hierbij opvalt is dat eigenaar Miquel Blauw zich, ondanks de gestaag groeiende clientèle, bescheiden en vooral toegankelijk opstelt richting ieder die dezelfde passie deelt. Groeien naar een miljoenenbedrijf? Nee. Dat is niet de passie van Blauw.

Zijn passie ligt bij het bieden van een maximale muzikale beleving aan zijn klanten. Hij houdt de business hierbij het liefst meer bescheiden en persoonlijk. Liever het zelf afleveren van een mooi product dan het betrekken van een mooi kantoor met veel medewerkers en het rijden in een chique bolide.

Het liefst ontwerpt Blauw in alle rust een nieuw prototype, verzorgt hierbij zelf de sound-tuning en bouwt de versterker vervolgens geheel met eigen hand. Hierbij stelt Blauw de klant centraal; alle producten van Dion Audio zijn zodanig ontworpen dat deze op basis van de klantwens worden gebouwd. Maatwerk dus.

Alle producten van Dion Audio worden – alvorens te worden uitgeleverd – volledig ingespeeld en uitvoerig beluisterd. Klinkt er ergens iets niet helemaal naar het zin, dan wordt dit direct door Blauw exemplarisch aangepast. Natuurlijk komt hij het finished product het liefst zelf op locatie afleveren en installeren. Waar vinden we een dergelijke liefde en toewijding nog in deze industrie? En dit doet Blauw al meer dan tien jaar.

Dit blijkt een aanpak die aanslaat bij zijn klanten. De business van Dion Audio groeit namelijk al jaren en het is opmerkelijk te noemen dat Dion Audio groei heeft meegemaakt in een periode dat enkele gevestigde namen na jaren van succes juist gedwongen de deuren moest sluiten.

Goed

Klank, klank, klank

Prijs

Build-to-order principe

Minder goed

We moeten hem helaas weer teruggeven

 • Een Calvinistische versterker.
  Eentje die voor 1 doel diend, muziek.

  Wat me opvalt is dat ik geen passieve koeling zie. Gelukkig zit er geen ventilator in. Dus een enorm efficiënt ontwerp.
  Wel zit er digitale rommel in, maar die kan des gewenst niet ingebouwd worden.
  Buisjes, ik heb daar niet zoveel mee als transsistor aanbidder.

  • Nou… Het zijn twee totaal verschillende signaturen. Op sommige vlakken verkies ik Bryston, op sommige vlakken juist weer de Dion. Maar, heel eerlijk, op het vlak van focussering, ruimtelijkheid en soundstage is de Dion echt heel erg lastig te verslaan.

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: