Review Daudio S1 open dipool luidspreker

in Hi-Fi (989) | Reviews (741) | Luidsprekers (143) | Vloerstaand (28) |


Daudio S1 open dipool

Intro

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 4.5 sterren
 • Absurd goed
18.500 euro per paar

 • Daudio S1 open dipool
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2018-03-07
 • Bouwkwaliteit
  Schrijver: 80%
 • Aanstuurbaarheid
  Schrijver: 100%
 • Weergave
  Schrijver: 100%
 • Prijs
  Schrijver: 100%

Conclusie:

U hebt het wel kunnen lezen; we zijn bijzonder te spreken over deze Daudio S1. De klank is compleet, stressloos, open, snel en detailrijk. Alles is keurig in verhouding met elkaar. Zowel op luide als zachte volumes. En dat is knap.

Met een prijskaartje van 18.500 euro mag u heel wat verwachten van een speaker. En gelukkig levert de Daudio S1. Klankmatig komt hij met gemak mee met de 'big boys'. Denk aan Bowers, KEF, Sonus Faber, Monitor Audio.... you name it. Ook de Grimm LS1 durven wij er naast te zetten. Geen probleem. Petje af hier.

Het enige is de afwerking. Het mag mooier. Al is dat smaak. We hebben de S1 niet gezien in hoogglans. Dat moet dit probleem weg kunnen nemen.

Reviews zijn soms ontzettend gemakkelijk. En soms ook heel lastig. Dat heeft niets met te maken met of een product goed of slecht is. Het heeft in veel gevallen te maken met een gevoel bij een product. Of de complexiteit ervan. Bij de Daudio S1 open dipool luidspreker heeft het echter met niets van dit alles te maken. Het is puur een kwestie van: hoe ga je iets schrijven over een product wat geen klank heeft? We gaan het proberen. 

Wie Daudio nog niet kent – en die mogelijkheid is er natuurlijk – moet toch eens op hun site kijken. De heren achter dit merk hebben één duidelijke overtuiging: open dipool is ‘the way to go’. Geen kast… met alle voordelen van dien. Meer snelheid, minder kleuring, meer openheid en ook wel een iets lager rendement. Maar dat valt op te lossen met meer vermogen.

Opbouw

Over de units gaan we het zo hebben. Maar in basis hebben we te maken met een – open – drieweg-systeem. De vrij opgehangen Mundorf AMT-hoogunit – soort ribbon – pakt op vanaf 2600 Hz. De dubbele woofers pakken vanaf 280 Hz naar beneden. Dat is opvallend laag. Echter kan dat prima met de units van AudioTechnology. Voordeel van deze crossover-frequenties is dat het gehele stemgebied door de middentoner weergegeven wordt.

De units zitten in ons model in een dikken behuizing – eigenlijk alleen een frame – van massief eikenhout, voorzien van zwarte lak. Deze versie is voor studio. Het is mogelijk om een versie met hoogglans afwerking te krijgen. Wij gokken dat particulieren daar voor zullen kiezen, aangezien deze zwarte, eiken versie niet echt subtiel te noemen is. Hoogglans kost wel extra gezien de extra tijd voor afwerking.

Mundorf en AudioTechnology

Wat opvalt bij Daudio is dat ze voornamelijk gebruik maken van een – custom – AMT van Mundorf. En – aangepaste – units van AudioTechnology voor het midden en hoog. Mooie units. Allemaal. Maar het is bijzonder lastig om een bloedsnelle AMT te combineren met dynamische units. Kijk maar naar andere merken als DALI, Monitor Audio en bijvoorbeeld AudioVector. Of in andere mate: Martin Logan. Die merken hebben er jááááren over gedaan om het goed te krijgen.

De truuk bij Daudio is – gokken we – een open systeem, waardoor de units geen tegendruk krijgen vanuit de kast. Daarnaast zijn de AudioTechnology-units bijzonder snel van zichzelf. Tel daar een mooi filter bij op met componenten van – jawel – Mundorf en degelijke bekabeling en het plaatje is compleet.

Al met al hebben we al na de eerste noten het gevoel dat hier geen weekend-amateurs aan het werk zijn. Dit klinkt… maar daarover later meer.

Goed

Klinkt zeer coherent

Mooi stereobeeld

Superstrak laag... en mid.... en hoog

Op zachte volumes ook mooi klankbeeld

Minder goed

Oogt wat lomp

 • Ik zie in de test setup een NAD M50 opgenomen. Als deze net zo presteert als mijn M55 deed, zou ik hem snel vervangen om deze luidsprekers geen onrecht aan te doen.

  • Het is het afstraal gedrag wat zoveel beter tot zijn recht komt.
   Ik heb de S1 nu al in verschillende ruimtes gehoord, het blijft fenomenaal.
   Realistische weergave, en die je dan niet snel vergeet.

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: