Stenen speakers, dat is weer eens wat anders

De stenen speakers van Italiaanse makelij zien er alvast mooi uit

Twee Italianen hebben stenen speakers ontworpen. Althans, de behuizing is van steen en de drivers van meer traditioneel materiaal.

Toegegeven: bij het zien van de stenen speakers legden we heel oneerbiedig direct een link naar de Flintstones. Maar het idee van Michele Gastaldello and Giacomo Munari is eigenlijk nog helemaal zo gek niet. Steen is – net als beton – natuurlijk oersterk. Het heeft weinig tot geen last van resonantie en oogt ook nog eens aardig. De beide Italianen maken gebruik van vulkanisch gesteente dat ze min of meer uit hun achtertuin halen. Dit ‘Trachite Euganea’ wordt overigens ook gebruikt voor architectonische hoogstandjes in Venetië.

Drie modellen

Vooralsnog pogen de heren via een Kickstarter-campagne voldoende geld in te zamelen om hun idee tot productie te brengen. Drie modellen zijn ontwikkeld, allen vernoemd naar asteroïden. Ten eerste is er de 593 Titania, een loodzware (250 kilo) reference vloerstaander. De 487 Venetia is een tweeweg speaker met een basreflex-opening aan de voorkant. Tot slot is er het instapmodel met de naam 482 Petrina, een eenweg-speaker. Die zouden het ook prima doen als speakers bij een computer, lijkt ons. Of gewoon naast de tv in plaats van een oersaaie soundbar.

6 reacties

  1. Steen is inderdaad eens eerder toegepast om luidsprekers van te maken.
    Maar zolang er ook muziekinstrumenten worden gemaakt van hout, en die hoofdzakelijk hun heerlijk gekleurde klank daar aandanken, zie ik het als het beste materiaal om luidsprekers mee te maken. Of de metalen gitaar van de dire straits, dat is een mooie uitzondering.

  2. Ik heb t wel es overwogen om te doen maar toen toch maar gekozen voor zandgevulde panelen, wat ook een hoop gedoe is hoor. Een stapeltje bakstenen is misschien makkelijker zelfs. Beetje cement. Afstrijken. Je kan er zelfs een schilderijtje aan ophangen.

    1. Ik had eind jaren tachtig al speakers van beton: Rauna Leira’s. Ook nog eens van het transmissielijn- type. Helemaal geen last van kastkleuring, in tegenstelling tot (toen) de meeste speakers van hout. En met een slanke, diepe bas.

Geef een antwoord