Slecht nieuws voor Spotify: boete van 1,6 miljard dollar dreigt

Spotify hangt mogelijk een megaboete boven het hoofd (bron afbeelding: https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Spotify_logo_horizontal_white.jpg)

Spotify komt opnieuw niet al te positief in het nieuws, deze keer vanwege een dreigende boete betreffende niet afgedragen royalties ter waarde van 1,6 miljard dollar.

Eerder bracht Spotify het nieuws naar buiten dat een heel scala aan hardwarefabrikanten niet meer ondersteund wordt vanaf deze maand. De achterliggende reden is onduidelijk. Inmiddels is er meer gaande bij het Zweedse bedrijf. Zo hangt de muziekdienst een boete van mogelijk 1,6 miljard dollar boven het hoofd. Deze heeft alles te maken met een royalty-kwestie aangaande songwriters, zo meldt de BBC. Er is een zogeheten class action lawsuit aangespannen tegen Spotify, zeg maar een ‘groepsrechtszaak’ van verenigde artiesten. Onder meer Janis Joplin, The Black Keys en Tom Petty doen er aan mee. Ofwel: het gaat niet alleen om levende artiesten, maar ook om de huidige rechthebbenden, denk aan nabestaanden.

Songwriters vergeten

Volgens Wixen – het collectief aan aanklagers – heeft Spotify weliswaar contracten afgesloten met platenmaatschappijen maar zijn de songwriters daarbij vergeten. Eerder al kwam de muziekdienst een regeling van 30 miljoen dollar overeen met de National Music Publishers Associations. Deze soortgelijke zaak is echter veel groter. Bovendien zijn door anderen ook rechtszaken aangespannen. Afwachten dus wat de uitkomst van deze perikelen is. Als er inderdaad fors betaald moet gaan worden betekent het mogelijk het einde van de dienst, dat moge duidelijk zijn.

Gerelateerde berichten

Buffalo DSD PacketVideo

NAS-systeem voor het afspelen van DSD-audio

Tijdens de afgelopen High-End in München toonde Buffalo een demo-opstelling voor het afspelen van DSD-audiobestanden via DLNA (Digital Living Network Alliance). Het systeem vloeit voort uit een partnership tussen Buffalo en PacketVideo Corporation, ontwikkelaar van de Twonky Media Server. Samen realiseren ze NAS-oplossing voor DLNA-compatible DSD-audiobestanden.

Sonos subwoofer

Sonos lanceert subwoofer

NIEUWS – Sonos zal vanaf 19 juni een subwoofer in het assortiment opnemen. De sub is met name interessant voor gebruikers van de Play:3 en Play:5. De speakersystemen van Sonos. Uiteraard is hij ook te gebruiken in andere set-ups. De prijs is 699 euro voor de zwart glossy versie en 599 euro voor zwart mat.

Pure Jongo wifi speaker

Pure komt met Jongo wifi speaker

NIEUWS – Pure is niet echt groot in Nederland. De Britse fabrikant maakt allerhande elektronica. Denk aan DAB-radio’s, wifi speakers, mobiele audio en zelfs car kits. Nu komt het merk met een nieuwe speaker: de Jongo. Een grappig ogende wifi / bluetooth speaker met subwoofer. 

2 reacties

  1. Indien Spotify door de diverse partijen d.m.v. rechtszaken gedwongen wordt tot betalingen met terugwerkende kracht, zal dat ook voor de toekomst grote gevolgen hebben. Het tot nu gebezigde verdienmodel komt dan waarschijnlijk onder zware druk te staan, De vraag is, dat nu het weren van de grote merken, geen voorbode is van een eventueel debacle van deze voortreffelijk streamingdienst. Hopelijk komt het niet zover.

Geef een reactie