Qualcomm presenteert USB-C DAC met hifi-aspiraties

Qualcomm presenteert de AQT1000 DAC

Qualcomm is een grote chipfabrikant die vooral bekend is van zaken als netwerkchips, processors voor Android smartphones enzovoorts. En nu wagen ze een gokje op de hifi-markt.

DAC’s zijn belangrijke onderdelen in smartphones. Ze zorgen ervoor dat u naar geluid en muziek kunt luisteren onderweg. Nadeel is dat veel DAC-chips als bijzaak worden gezien. Het gevolg is dat muziek vanuit een mobieltje veelal verre van hifi klinkt, om het over high-end nog maar helemaal niet te hebben. Er is keuze genoeg uit DAC’s die in de betere klasse vallen. Maar die laten fabrikanten van mobieltjes meestal links liggen. Elk dubbeltje meer productiekosten is er eentje te veel op een massamarkt waarbij het erom gaat zoveel mogelijk apparaten in zo kort mogelijke tijd af te zetten. Vandaar dat het goed nieuws kan zijn dat Qualcomm nu ook een betere DAC-chip presenteert in de vorm van de AQT1000. Deze ondersteunt 32 bits resolutie en native DSD.

Bijna, maar nog niet helemaal

De AQT1000 is (nog?) niet echt een consumentenproduct. Maar dat een grote chipfabrikant zich op de hifi-markt waagt is goed nieuws. Door de enorme schaalgrootte kunnen zij hun chips goedkoop produceren en verkopen. Al dan niet in combinatie met een mobiele processor. Hopelijk leidt dat op termijn naar stukken beter klinkende mobieltjes die niet onder doen voor de betere muziekspelers. De AQT1000 is speciaal ontworpen voor externe DAC’jes verwerkt in bijvoorbeeld een kabel van een hoofdtelefoon. Upgraden van geluid is daarmee mogelijk. Een interessante ontwikkeling dus. Check deze pdf met informatie over de nieuwe chip en aanverwante audio-chips.

1 reactie

  1. Dat is zeker goed nieuws. Hopelijk komen dit soort ‘betere’ chips in de toekomstige smartphones zodat er inderdaad een beter naar te luisteren product komt. Ik heb het voor nu maar opgelost met een externe dac voor onderweg. De Audioquest Dragonfly Red en daar is een stuk beter naar te luisteren dan naar mijn iPhone X zijn eigen uitgang.

Geef een antwoord