web analytics

MEMS Luidspreker op een chip, klein maar fijn

Een zogeheten 'wafer' bomvol chips (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Silicon_Photonics_300mm_wafer.JPG)

Steeds kleiner wordende apparatuur vergt ook steeds kleiner wordende onderdelen, zoals bijvoorbeeld deze MEMS-speaker van STMicroelectronics en USound.

Samen met USound heeft STMicroelectronics ‘s werelds dunste speaker ontworpen. En ook is het een héél kleintje; het ding wordt namelijk als een chip uitgevoerd. Toepassingen zijn er volgens de fabrikanten legio: denk aan minuscule drivers in een in-ear of aan kleine speakers in een VR-bril. Met precies die laatste toepassing demonstreerde het fabrikantenduo overigens op de CES dit jaar. MEMS-onderdelen zijn overigens niet nieuw, waarbij MEMS staat voor Micro Electro-Mechanical Systems. U vindt ze bijvoorbeeld in smartphones als bewegingssensor, druksensor en microfoons. Tot nu toe werd er wat audio betreft alleen gebruik gemaakt van de laatstgenoemde onderdelen in MEMS-uitvoering. Speakers waren toch wat onpraktisch in eerste instantie, maar dat probleem lijkt nu dus opgelost.

Voordelen

De voordelen van de micro-speakers zijn onder meer een extreem laag energieverbruik en natuurlijk een zeer laag gewicht en compacte afmetingen. Onder de motorkap wordt gebruik gemaakt van de aloude piëzo-techniek. Het persbericht van STMicroelectronics vermeldt overigens verder helaas geen technische specificatie als het frequentiebereik en dergelijke. Of er dus ook nog enigszins fatsoenlijke lagere tonen uit komen blijft onduidelijk. Logisch redenerend wel, want anders zouden de speakertjes niet als driver in een in-ear gebruikt kunnen worden. Even afwachten dus. Een foto van het ding is nog niet te vinden bij het oorspronkelijke genoemde persbericht, vandaar een meer algemene foto bij dit bericht.

Gerelateerde berichten

GTA

Engadget stelt lijst favoriete gaming-muziek samen

We denken er eigenlijk heel weinig over na bij het spelen van spellen: de soundtrack. Toch zijn er spellen die heel veel aandacht aan muziek en geluid in het algemeen besteden. Denk aan Killzone (van een stel Nederlanders). Engadget heeft een lijst met hun favoriete tracks gemaakt. Best interessant.

Geef een reactie