Chord Electronics onthult Qutest DAC

in Hi-Fi (837) | Nieuws (2.649) |


De nieuwe Qutest DAC van Chord Electronics

De nieuwe Qutest van Chord Electronics is bedoeld voor stationair gebruik thuis. Desondanks is het een heerlijk compact apparaatje dat overal een plek zal vinden.

Chord Electronics maakt in de op de CES gepresenteerde Qutest gebruik van FPGA-techniek zoals ook bekend vanuit de duurdere Hugo 2 DAC-hoofdtelefoonversterker. Die hoofdtelefoonversterker ontbreekt trouwens in de Qutest, het is echt een pure DAC zonder verdere poespas. De DAC-architectuur is eveneens gelijk aan die van de Hugo 2. Inclusief twee selecteerbare filters. U sluit hem aan via bijvoorbeeld een galvanisch gescheiden USB-poort. Verder zijn een optische en dubbele coaxiale digitale ingang beschikbaar. De maximaal ondersteunde samplefrequentie bedraagt 768 kHz bij een resolutie van 32 bits. DSD tot en met DSD512 is geen enkel probleem.

Aluminium

De DAC is in een stevige aluminium behuizing gebouwd en zal dus wel tegen een stootje kunnen. Het frequentiebereik loopt van 20 Hz tot 20 kHz (+/- 0.2 dB) en de totale harmonische vervorming bij 1 kHz, 2,5 Volt RMS in 300 Ohm bedraagt 0,0001%. De prijs van het kleinood bedraagt 1195 Britse Ponden.

 • Spijtig dat de gebruiker niet de keuze heeft om de voor MQA benodigde filterinstellingen te vergelijken met de filterinstellingen die Chord standaard gebruikt.

  • Chord heeft duidelijk niet voor MQA gekozen, en geschiktheid hiertoe zou in strijd zijn met hun eigen architectuur, heb ik begrepen. Maar Jaap weet daar denk ik het fijne van. Je moet ook een liefhebber van Tidal zijn wil MQA van belang zijn, denk ik. Vergelijken is dan denk ik ook niet zo van belang, vind ik.

   • MQA past correcties bij de opname – gebruikte AD / DA in studio – toe én correcties in de DAC. Chord gebruikt zijn eigen filters (WATTS-filter) en zal MQA dus niet toelaten zelf te ‘knoeien’ in de dac.

    Zoals altijd zijn er twee kampen: voor en tegen. Voor beide valt wat te zeggen. Maar laten we hier die discussie niet voeren. Mag op het forum… :-).

 • Ik denk ook dat dit een absolute topper is voor het geld. Ik had verwacht dat ze me dit product gingen komen. Het wordt een absolute bestseller. Geen twijfel mogelijk.

  • Inderdaad, soms zijn er momenten dat je moet toeslaan en dit is er zo een. Deze DAC kan concurreren met DAC’s die een veelvoud kosten, vandaar dat ze het ook een ‘game changer’ noemen. Het zet de markt nu op zijn kop. De high end DAC’s van gisteren zijn nu plotsklaps veel te duur. Lees hiertoe ook de review van Darko van de HUGO2.

 • Ik heb hem reeds besteld, maar moet helaas nog effe wachten. Naar verwachting is deze DAC een zg. game changer qua prijs-kwaliteiverhouding, zeker als je hem combineert met een Sbooster 5-6v. Wat ook fijn is dat je niet hoeft te betalen voor een voorversterker etc. Gewoon een echte pure DAC dus, oftewel een zg. straight-DAC. Gehoormatig is hij waarschijnlijk nog een ietsie pietsie beter dan de Hugo 2 vanwege de galvanisch gescheiden USB-poort. Een waardige opvolger voor mijn Arcam IrDAC, die nu te koop staat.

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: