web analytics

NTR-documentaire Queen – Rock the world

Duik in de wereld van Queen bij de NTR (foto: Chris Hopper / NTR)

Vanavond (donderdag 28 december) zendt de NTR op NPO3 om 22.24 uur de unieke documentaire Queen – Rock the world uit. Een must voor muziekliefhebbers!

Ze stonden in 1977 hoog in de hitlijsten, maar bij de Engelse muziekpers waren de messen geslepen: “Is dit een eikel?” luidde de krantenkop bij een foto van Freddy Mercury, frontman van rockgroep Queen. De band kreeg het verwijt zelfvoldaan en extravagant te zijn. Maar belangrijker was dat de muziekpers een nieuw liefje had: punk was in de mode geraakt.

Nummer één

Voor hun zesde album ‘News of the world’ koos de band daarom een rauwere en eenvoudiger aanpak én een nieuw doel: een nummer één-notering in de Amerikaanse hitlijsten. Een ambitieuze tournee van 26 optredens in zes weken moest dat bewerkstelligen. BBC-verslaggever Bob Harris kreeg in die periode exclusieve en ongelimiteerde toegang tot de band: in de studio, in de kleedkamer, tijdens de tournee. Exact veertig jaar na de release van het album werd de documentaire ‘Queen – Rock the world’ voltooid. U kunt hem morgenavond 28 december om 22.24 uur bekijken op NPO3.

Documentaire

De documentaire, vol met uniek archief, geeft een beeld van de ontstaansgeschiedenis van News of the world. Daaronder de twee megahits ‘We are the champions’ en ‘We will rock you’. Midden jaren zeventig werd de band tijdens optredens geconfronteerd met een publiek dat alle nummers meezong; destijds een noviteit bij rockbands. ‘We will rock you’ is speciaal zo geschreven dat het publiek erbij kon stampen, klappen en zingen, zo vertelt gitarist Brian May. Een vroeg staaltje publieksparticipatie.

Het album werd wereldwijd een groot succes, mede dankzij de sterke uitvoeringen van de immer charismatische Freddie Mercury tijdens de tournee. Het maakt de documentaire een intieme momentopname van een cruciaal moment in de geschiedenis van Queen.

Ofwel: kijken én luisteren dus, volgende week donderdag 28 december! Regie: Christopher Bird, Productie: Eagle Rock Films

Gerelateerde berichten

Eminem – Recovery

Daar is hij weer! Eminem heeft zijn langverwachte, nieuwe album uitgebracht: Recovery. Beter, scherper en kritischer dan Relapse waarvan Eminem zelf zegt dat het middelmatig was. Wij vinden het zeker geen middelmatig album, maar dat terzijde. Recovery moet een hoogtepunt zijn voor Eminem die wederom de ‘hulp’ van Dr Dre heeft ingeschakeld.

Review Chords – Looped State of Mind

Veelal gaat hip-hop over ‘bitches, guns, the Benjamins, grass”, en niet te vergeten dure auto’s. Dat is zonde, want de stijl leent zich prima voor kritische teksten en inzichten. Gelukkig zijn er ook artiesten die zinnige teksten schrijven en ook gebruik maken van mooie instrumenten om de beats te ondersteunen. Chords is er één van. 

Geef een reactie