NTR-documentaire Queen – Rock the world

Duik in de wereld van Queen bij de NTR (foto: Chris Hopper / NTR)

Vanavond (donderdag 28 december) zendt de NTR op NPO3 om 22.24 uur de unieke documentaire Queen – Rock the world uit. Een must voor muziekliefhebbers!

Ze stonden in 1977 hoog in de hitlijsten, maar bij de Engelse muziekpers waren de messen geslepen: “Is dit een eikel?” luidde de krantenkop bij een foto van Freddy Mercury, frontman van rockgroep Queen. De band kreeg het verwijt zelfvoldaan en extravagant te zijn. Maar belangrijker was dat de muziekpers een nieuw liefje had: punk was in de mode geraakt.

Nummer één

Voor hun zesde album ‘News of the world’ koos de band daarom een rauwere en eenvoudiger aanpak én een nieuw doel: een nummer één-notering in de Amerikaanse hitlijsten. Een ambitieuze tournee van 26 optredens in zes weken moest dat bewerkstelligen. BBC-verslaggever Bob Harris kreeg in die periode exclusieve en ongelimiteerde toegang tot de band: in de studio, in de kleedkamer, tijdens de tournee. Exact veertig jaar na de release van het album werd de documentaire ‘Queen – Rock the world’ voltooid. U kunt hem morgenavond 28 december om 22.24 uur bekijken op NPO3.

Documentaire

De documentaire, vol met uniek archief, geeft een beeld van de ontstaansgeschiedenis van News of the world. Daaronder de twee megahits ‘We are the champions’ en ‘We will rock you’. Midden jaren zeventig werd de band tijdens optredens geconfronteerd met een publiek dat alle nummers meezong; destijds een noviteit bij rockbands. ‘We will rock you’ is speciaal zo geschreven dat het publiek erbij kon stampen, klappen en zingen, zo vertelt gitarist Brian May. Een vroeg staaltje publieksparticipatie.

Het album werd wereldwijd een groot succes, mede dankzij de sterke uitvoeringen van de immer charismatische Freddie Mercury tijdens de tournee. Het maakt de documentaire een intieme momentopname van een cruciaal moment in de geschiedenis van Queen.

Ofwel: kijken én luisteren dus, volgende week donderdag 28 december! Regie: Christopher Bird, Productie: Eagle Rock Films

Gerelateerde berichten

Pendulum – Immersion

Wat krijg je als je rock, house, elektro, drum ‘n bass, hip hop en klassiek in een mixer gooit? Pendulum! De relatief nieuwe band (2005) uit Australië wordt vaak als grootste concurrent gezien van The Prodigy. Zowel Pendulum als The Prodigy lachen daarom, want op het nieuwste album staat een nummer waarbij Liam, de hoofdman […]

Iamamiwhoami Kin Cover

Review Iamamiwhoami – Kin

Weet u hoe u de naam moet uitspreken? Wij ook niet. Iamamiwhoami is een Zweeds project dat gestart is door Jonna Lee. Het is een singer songwriter, maar Iamamiwhoami is meer een elektronisch project met talloze invloeden uit Ambiant, synthpop, trip hop en wellicht zelfs wat house. Klinkt interessant nietwaar?

McLachlan – Laws of Illusion

Na ruim zes jaar komt de Canadese nachtegaal weer met een nieuw album. Het thema: een gebroken huwelijk. Wie bekend is met de bandsamenstelling, weet dat McLachlan elf jaar getrouwd is geweest met de drummer, waarmee ze ook twee kinderen (dochters) heeft. Reden genoeg voor behoorlijk wat tranentrekkende, rauwe nummers, zul je denken. Toch is […]

Geef een reactie