Ifi’s Ear Buddy: lager volume voor hogere resolutie

De Ear Buddy van Ifi

De Ear Buddy van Ifi is een verzwakker bedoeld voor de koptelefoonuitgang van (mobiele) apparaten. Met als doel de resolutie te verhogen door volumeverlaging.

Het klinkt wat onlogisch: een verzwakker inzetten voor het verbeteren van de geluidskwaliteit. Toch is dat niet zo’n héél vreemde gedachte. Punt is namelijk dat het overgrote deel van de smartphones, tablets en portable muziekspelers over digitale volumeregeling beschikt. Ofwel: het volume wordt nog voor de DAC softwarematig aangepast. En daarbij gaan helaas bits verloren. Zoals Ifi – fabrikant van de Ear Buddy – in een voorbeeld zelf uitlegt, spelen de meeste mensen muziek af op een volume van zo’n 60%. In geval van een 16-bits bron – denk aan bijvoorbeeld Spotify – verlaagt dat het aantal effectief gebruikte bits naar 14. Feitelijk zonde natuurlijk.

Verzwakken en opschroeven

En precies daar komt de Ear Buddy dus om de hoek kijken. Deze verzwakt het koptelefoonsignaal met 15 dB. Het betekent dat u het volume flink op kunt schroeven, waarmee de verloren bits weer in gebruik komen. Inwendig zijn ‘premium components’ gebruikt, waaronder een verguld printplaatje en MELF-weerstanden. De ingangsimpedantie bedraagt 16 Ohm en de uitgangsimpedantie 1,5 Ohm. Voor het geld hoeft u de dongle niet te laten liggen: voor slechts 20 Britse Ponden is hij van u.

11 reacties

 1. Maak tot volle tevredenheid gebruik van een combinatie Tidal abonnement, Oehlbach USB Bridge hoofdtelefoonversterker om een Sennheiser hoofdtelefoon aan te sturen.
  Om het analoge uitgangs-signaal van de Oehlbach ook via een Hi-Fi installatie weer te geven stuit je idd op mis-aanpassingen. Deze ontstaan door het relatief hoge uitgangsniveau 2 V (rms) van de hoofdtelefoonversterker, terwijl de gevoeligheid/impedantie 200 mV /47 kohm audio-input van een doorsnee analoge versterker CD/Tape ingang bedraagt. Enkel door de uitvoer van de hoofdtelefoonversterker aan te passen en het volledige digitale volume te gebruiken zodat er geen bits verloren gaan, is de omschreven Ear Buddy een prima tool om de muziek met een volledige geluidsoplossing, om het maximale volume van de dac te gebruiken. Voor de doe het zelver, monteer over het uitgangs-signaal van de hoofdtelefoonversterker zowel L+R een weerstand van 4.7 k? ¼ watt naar massa. Werkt in de praktijk perfect, en doet op geen enkele wijze afbreuk aan het digitale signaal.

   1. Dank voor de attente opmerking, hieronder een specificatie opgave uit de bijgeleverde handleiding van de USB Bridge’ waarin 2 V (rms) als output wordt aangegeven.

    Features
    ? Audiophile D/A converter electronics from AKM
    ? Asynchronous USB connection
    ? Plug&Play function with PC and Mac systems
    ? Supports input signals up to 96kHz/24bit
    ? Internal up-conversion to 24bit
    ? High-quality and very low-noise headphone amplifier from
    Texas Instruments
    ? All types of music files can be played back
    ? High-quality finish with aluminium enclosure
    ? Very manageable device enables many diverse set-up
    possibilities and flexible use
    Specification
    Output level: 2 V (RMS)
    Frequency range: 20 Hz – 20 kHz
    SNR: >110 dB
    Distortion factor: <0.002% (at 1 kHz)
    Resolution: up to 96 kHz / 24 bit
    Headphone impedance: 12 ohms – 10k ohms
    Temperature range: 0 to +50 °C
    Permissible relative humidity: 5 – 90%
    Voltage supply: 5 v via USB (200 mA)
    Dimensions: 66 x 27 x 13.5 (w x h x d in mm)
    Weight: 0.016 kg

 2. Als je 16 bits audio op een 16 bits DAC speelt dan verlies je per definitie resolutie als je gaat verzwakken.
  Speel je 16 bits audio op een 24 bits DAC dan kun je in theorie 6*8=48 dB verzwakken zonder resolutie verlies.
  De Dragon gebruikt de 32-bit ESS 9016
  Ik zou mij over resolutie verlies geen zorgen maken.

  1. Moest het even een paar keer door lezen. Wil dus zeggen dat je met de Dragonfly 6*16=96dB kunt verzwakken zonder hoorbaar resolutie-verlies? Wat mij ook nog niet helemaal duidelijk is is dat met de Ear Buddy het volume analoog verzwakt wordt. Geldt dat verhaal over resolutie-verlies dan ook?

   Dank voor je uitleg.

   1. In theorie 96 db. In de praktijk wordt je beperkt door de noise floor van de DAC, die ligt bij goede DACs tussen de -120 en -130 dBFS
    Daar beneden is er in principe geen muziek signaal meer te bekennen.
    Dat is de fysieke limiet.

    Sterk vereenvoudigd (dB is logaritmisch), stel half vermogen klinkt lekker
    Half vermogen = sample * 0.5, je halveert de sterkte
    Neem een weerstand op in de kabel of een headphone met een hoge weerstand.
    Het signaal wordt zwakker, zeg met een kwart. Je knijpt de analoge versterker. Om hetzelfde volume te bereiken kun je nu volstaan met sample * 0.25
    Kortom als je analoog knijpt, kun je aan de digitale kant met minder knijpen volstaan.

    Als je toevallig over een analoge volume en een digitale volume control beschikt b.v. voorversterker en media speler op een PC dan kun je het uitproberen.
    Digitaal op 100% en analoog instellen op goed hoorbaar.
    Dan digitaal gaan knijpen en tegelijkertijd analoog versterken om het volume gelijk te houden.
    Kijk maar eens waar een voor jou hoorbaar resolutie verlies optreed.

Geef een antwoord