web analytics

Crosszone CZ-1: speakers voor op het hoofd

De Crosszone CZ-1

De Crosszone CZ-1 hoofdtelefoon simuleert volgens de fabrikant een setje speakers, waardoor het allemaal net wat ruimtelijker en realistischer klinkt.

Verstokte speakerluisteraars zweren bij hun boxen. Hoofdtelefoons zijn volgens hen maar behelpen en klinken minder als – nu ja – speakers. Dat laatste is natuurlijk logisch, want een hoofdtelefoon is een totaal andere technische oplossing. Toch zal ook de speakerluisteraar niet altijd helemaal kunnen ontkomen aan een hoofdtelefoon. En de Crosszone CZ-1 pretendeert tenminste net zo te klinken als een luidspreker. Daarvoor zijn diverse technieken van stal gehaald. Ten eerste bevat elke oorschelp drie drivers. Eentje voor hoge en eentje voor lage tonen, terwijl er ook nog een bijzondere derde is. Die laatste geeft een klein beetje geluid weer uit het tegenover liggende kanaal. Net zoals uw oren bij speakers uiteindelijk ook beide kanalen tegelijk horen. Ook wandreflecties worden gesimuleerd via een akoestische vertragingskamer.

Geen DSP

Bijzonder is dat Crosszone geen DSP heeft ingezet. Alle ‘bewerking’ vindt puur akoestisch plaats. Het betekent dat het audiosignaal niet eerst omgezet hoeft te worden van analoog naar digitaal en weer terug. Voor puristen ongetwijfeld een verademing. Verder vallen de driehoekige oorschelpen op, enerzijds een leuke vorm en anderzijds een direct gevolg van de drie ingebouwde drivers. Goedkoop is de CZ-1 dan weer niet echt: €2500.

Gerelateerde berichten

Xbmc 13

Xbmc 13 beta is uit

Voor htpc-fans is Xbmc één van de prettigste pakketten om mee te werken. Versie 12 – Frodo – is al een tijd op de markt. Tijd voor versie 13! Nu moeten we nog wel even geduld hebben, maar we kunnen wel alvast een voorproefje krijgen. Versie 13 is namelijk in beta beschikbaar!

marantz-spotify

Spotify komt naar Denon en Marantz

NIEUWS – Ook Marantz en Denon (beiden binnen de D&M group) krijgen Spotify op bepaalde receivers. Dit is natuurlijk een win / win situatie: Spotify krijgt meer aandacht binnen de hifi-wereld en Denon en Marantz kunnen een extra dienst leveren die een wereld van muziek opent. 

Geef een reactie