Update uw Synology om dataverlies te voorkomen

Als u een Synology NAS met drie of meer schijven draait is het zaak direct te updaten

Synology heeft een dringende patch voor het besturingssysteem van zijn serie NASsen uitgebracht. Vooral gebruikers van 4-bay exemplaren moeten snel updaten.

Synology adviseert gebruikers van NASsen met daarop draaiend DiskStation Manager (DSM) 6.1 razendsnel te updaten naar versie 6.1.3 update 4. Versies vanaf 6.0.2-8451 kunnen in bijzondere gevallen namelijk zorgen voor dataverlies. Vooral gebruikers die hun 4-bay NAS met 3 of meer EXT4-geformatteerde harde schijven in RAID 5, 6, F1 of SHR draaien moeten oppassen. EXT4 is overigens het standaard bestandssysteem dat gebruikt wordt door de NAS. Het gaat fout zodra u – getuige het bericht alhier – een gedegradeerd (‘degraded’) RAID-systeem wilt repareren. In dat geval gaan er dingen mis die tot verlies van gegevens leiden. De kans is dus niet zo héél groot dat u er door getroffen wordt. Maar áls er iets mis gaat met een RAID-set dan bent u nagenoeg verzekerd van ellende. De nieuwe update voorkomt problemen.

Open Source

Overigens is de bug onderdeel van een open source-tool uit Linux. Vandaar dat de fout vrij snel door de community is ontdekt en Synology er snel op in heeft kunnen spelen. Na het updaten dient u verder een integriteitscontrole (RAID Scrubbing, ofwel RAID opschonen) uit te voeren. Dat is een simpele procedure, hier leest u hoe dat in gang wordt gezet. Uw muziekverzameling en andere bestanden zijn daarna – als het een beetje meezit – weer veilig.

1 reactie

Geef een antwoord