Review Bowers & Wilkins 803D3

in Hi-Fi (969) | Reviews (744) | Hifi recensies (350) | Luidsprekers (142) | Vloerstaand (28) |


Bowers Wilkins 803D3

Intro

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 4.5 sterren
 • Absurd goed
17000 per paar

 • Bowers & Wilkins 803D3
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2017-09-26
 • Bouwkwaliteit
  Schrijver: 100%
 • Aanstuurbaarheid
  Schrijver: 75%
 • Weergave
  Schrijver: 90%
 • Prijs
  Schrijver: 85%

Conclusie:

De 803D3 is het model in de 800-serie die het meest onderhanden is genomen. Had de vorige nog geen aparte kop voor de middentoner: deze wel. En het werpt zijn vruchten af. De nieuwe 803 oogt niet alleen beter; hij klinkt ook véél beter. Lekker ruimtelijk, groots, compleet en ... een stuk eerlijker en schoner in het middengebied. En voor de Bowers-fans: de klank blijft typisch Bowers & Wilkins.

Laat kenners een Bowers & Wilkins luidspreker tekenen en vermoedelijk komt er een model met een aparte kast voor de woofers en daar bovenop de kop voor de middentoner. En bovenop: het bekende Nautilus-buisje voor de tweeter. Kortom: ze tekenen een 800-serie Bowers & Wilkins met de tweeter-on-top. Logisch: het kenmerkt het Britse bedrijf al zo’n 40 jaar. Wij testen de Bowers & Wilkins 803 D3… de ‘middenklasser’ van de topserie. 

Bowers & Wilkins heeft eind 2015 de nieuwe 800-serie geïntroduceerd. En het ging niet om een subtiele wijziging. In feite is alles anders. Op een paar zaken na: de aansluitingen voor de speakerkabels, filtercomponenten en de diamanten dome voor de tweeter. De rest is aangepakt: kast, units, mageneten, bracings… voet… et cetera.

Bowers & Wilkins 803D3

Bij de 803D3 gaat het eigenlijk nog verder dan bij de andere modellen. De vorige 803 was een vrij grote, lompe luidspreker die niet echt binnen de serie paste. Hij was te groot in vergelijking met de 804 en 802 en op gebied van uiterlijk was hij uit balans. Dat is bij de nieuwe versie gelukkig anders. De nieuwe 803D3 heeft een extra ‘kop’ gekregen. Net als bij de 802 en 800 dus. Boven op die kop is de tweeter aangebracht. Kortom: geen evolutie bij de 803, maar gerust een revolutie…

De belangrijkste zaken

De belangrijkste wijzigingen bij de nieuwe 800-serie zijn de continuüm middentoner en de aluminium behuizing voor de diamant-tweeter en nieuwe middentoner. Ook zijn de woofers van een zogenaamde vleugelvorm voorzien. De doorsnede laat zien dat de dikte inderdaad anders is vanaf de buitenrand naar de binnen toe. Bowers noemt dit Aerofoil. En door de verschillen in dikte moet de woofer nog stijver zijn en dus minder vervormen.

Tenslotte is de interne bracing aangepast. De 803, 802 en 800 zijn voorzien van minder, maar wel dikkere schotten. De woofers zitten in een metalen frame dat weer aan de ‘matrix’ is bevestigd. Deze constructie moet resonantie significant verlagen ten opzichte van de vorige 800-serie.

Goed

Schone, snelle sound

Grootse beeldvorming

Fijne voet

Ziet er goed uit

Minder goed

Zware speaker

Blijft een flink setje voor de woonkamer

Laag kán wat dominant worden

 • Goedemiddag, via Google kwam ik op deze review. En uw bevindingen stroken absoluut met die van mijzelf, chapeau! Ik bezit sinds een aantal weken de 802D3 (rosenut) i.c.m. de Luxman L-509X, deze heb ik in een aparte audioroom staan. Na diverse luister sessies in verschillende ruimten en opstellingen. Vooral tussen de 800D3 en de 802D3, dit omdat ik in eerste instantie in de markt was voor de 800D3. Hebben mij doen besluiten voor de 802D3 te gaan. Geheel subjectief vanuit mijn beleving natuurlijk, maar zijn de extra procenten die de 800 t.o.v. de 802 heeft in mijn setup te verwaarlozen. Qua prijs is er natuurlijk een verschil tussen beide, maar in de praktijk bleken deze twee series toch dichter bij elkaar te liggen. Of een set 800D3 liever verkocht wordt dan een set 802D3, dat laat ik even in het midden. Er zijn in mijn zoektocht naar deze speakers wel een aantal exotische varianten, qua voorstel levering de reveu gepasseerd. Zeker gezien de markt in de UK momenteel. Vriendelijke groet, Craig

 • Dank voor de review. Afgaand op de foto’s is B&W de hogeschool voor de luidsprekerbouw. Erg fraai gemaakt. Met dat profiel op de achterkant…hmmm leent zich wellicht in de toekomst voor een actieve versie? En kan men samenwerken met stalgenoot Classe….
  € 17K is wel een stevige smak pepernoten.

 • Ontdek je met deze speakers nog wat meer nuances in jullie set? Kan er nog iets beter? Klinkt het toch nog verassend? Een ander kabeltje nodig?

 • ‘Ziet er goed’uit’ is nogal subjectief en vooral een kwestie van smaak, Jaap. Voor geen goud zou ik ze in mijn klassieke interieur willen plaatsen en daarbij hebben ze veel ruimte nodig, die ik niet heb. Nee, geef mij dan maar Sonus Faber, of zo.

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: