Martin Logan is BACK

in Hi-Fi (989) | Hifi achtergronden (344) | Shows (141) |


Martin Logan bij Number One Leiden

We gaan even heel eerlijk zijn: redacteur in kwestie heeft altijd een zwak gehad voor elektrostaten en magnetostaten. Het heeft een soort snelheid en puurheid in het midden / hoog die maar lastig is te evenaren met een dynamsich stysteem. Het laaggebied daarentegen… dat is veelal weer wat minder. Subwoofer? Mmmm… nee. Niet altijd in ieder geval. Hoe zit dat met de nieuwe Logans? We gaan naar het introductie-event bij Number One in Leiden. Daar staan de nieuwe Electromotion ESL (X) en de Expression ESL 13A klaar. 

We kunnen ons nog goed de eerste kennismaking met Matin Logan herinneren. Zo open. Zo snel… Zo anders dan andere luidsprekers. Dat was – uit ons hoofd – een Ascent. Later hebben we ook nog een cinema mogen ervaren met vijf ESL’s van dit merk. Met name de center-speaker maakte enorm veel indruk. Vocalen door een electrostaat zijn toch wel garantie voor kippenvel.

Subs enzo

Het probleem met de toenmalige Logans was dat het laag wat trager was dan het midden en hoog. Logisch; een supersnelle electrostaat is nauwelijks bij te houden voor een dynamische woofer. Inmiddels is dat ondervangen volgens Martin Logan. De nieuwe hybrides hebben een snellere woofer en de hogere modellen hebben tevens ARC van Paradigm / Anthem meegekregen waardoor het laag is af stemmen op de ruimte. En scheelt veel hebben we gehoord.

Heel herkenbaar…

We hebben in twee ruimtes kunnen genieten van een setje Martin Logan. Er waren drie demo’s, maar wij hebben de kleinste ruimte niet kunnen meepikken. 

In de kleinere ruimte staat een Electromotion ESL-X klaar (2850 euro per stuk). In de grotere ruimte staat een grotere Expression ESL 13A klaar (10.000 per stuk). Een set van Moon stuurt de Electromotion aan. Een compleet systeem van Accuphase mag de grotere Expression aansturen.

Het mooie aan deze sets is dat de signatuur praktisch gelijk is. Heel open, heel snel, heel precies. En een opvallend degelijk fundament. Al is de plaatsting en luisterplek wel kritisch bij de Electromotion hebben we gemerkt. Een stapje naar achteren voor ons, maakte een wereld van verschil in het laag. Let daar dus goed op.

Bij de Expression is dat minder het geval, omdat deze set voorzien is van actief laag met ARC: een room correctie voor het laaggebied. En ja: dat werkt. Heel goed zelfs. Het mooie aan dit systeem is dat het real time aan en uit te zetten is. En dat het tevens mogelijk is het laag iets te boosten, of te drukken. Heel nuttig, aangezien de meeste problemen zich manifesteren in het laaggebied.

Betere service

Wellicht hebt u het al gelezen op Alpha Audio, maar sinds kort zit Martin Logan bij Penhold in het assortiment. Penhold voert ook Paradigm en Anthem. En binnen die groep valt ook Martin Logan. Het is dus een logische stap. Bijkomend voordeel is dat Penhold Martin Logan wat serieuzer gaat aanpakken, wat zich moet (zal) uiten in een beter dealeraanbod en betere service richting de dealers zelf. Wij hopen het oprecht, want Martin Logan is toch een bijzonder merk!

 

 

 • Beste,
  Onlangs de Martin Logan ESL X aangeschaft via Multifoon uit Rotterdam en ik kan je zeggen…..dat deze onwijs gaaf klinken! Met “veel dank” aan de Leen, Han en Ronald door hun goede service en kennis en de nodige tests die mij tot deze keuze hebben gemaakt!

  Mvg. Arion

 • Ideale luidsprekers voor luisteraars die in alle rust op de ‘sweet spot’ van de hoge kwaliteit van deze elektrostaten willen genieten. Na opstaan gaat echter direct een low-pass filter in werking heb ik gemerkt bij een demo van een ML Vista. Als je daar geen probleem mee hebt kan dit een perfecte keuze zijn. Luister ook eens naar een (recente) Quad ESL die nagenoeg geen ‘sweet spot’ kent door de ingenieuze vertragingslijn techniek.

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: