Review Fostex TH900 MK2 hoofdtelefoon

in Personal Audio (289) | Reviews (738) | Personal Audio Reviews (127) | Hoofdtelefoons (94) | Over Ear (52) |


Intro

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 3 sterren
 • Goed!
1290

 • Fostex TH900 MK2
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2017-08-16
 • Bouwkwaliteit
  Schrijver: 90%
 • Inzetbaarheid
  Schrijver: 70%
 • Klank
  Schrijver: 60%
 • Prijs
  Schrijver: 50%

Conclusie:

We vragen ons af welke doelgroep Fostex voor ogen heeft gehad met de TH900 mkII. Het is een exclusieve, prachtig afgewerkte eyecatcher die ook makkelijk aan te sturen is. Naar onze mening te makkelijk, waardoor met name de hoge frequenties erg nadrukkelijk naar voren komen. Het paradoxale is dan ook dat de TH900 mkII uitstekend klinkt als u vanaf een standaard geluidsbron als een smartphone of een laptop muziek beluistert. De muziek krijgt een bepaalde boost mee; eerst is dat wel prettig, maar op de lange duur wordt het vermoeiend. Als u een high end hoofdtelefoonversterker op de TH900 mkII aansluit, worden de geluidskarakteristieken letterlijk en figuurlijk versterkt; het hoog is nog geprononceerder, in mindere mate het midden en laag. De TH900 mkII kost twee keer zoveel als de TH610 die min of meer vergelijkbare specificaties heeft. Ons advies: probeer beide modellen van Fostex eens.

We schreven het al eerder; hoofdtelefoons zijn niet alleen in aantal en soorten sterk aan het toenemen, ook in kwaliteit (en prijs) zien we steeds meer variatie ontstaan. Een aantal jaar geleden was een hoofdtelefoon van 1.000 euro of meer een bijzonderheid en voorbehouden aan een redelijk vast lijstje merken en types. Denk aan de Sennheiser HD 800 of de Audeze LC-3. In de categorie high end hoofdtelefoons hebt u steeds meer keuze, en dat juichen wij van harte toe. We testen het topmodel van Fostex voor u, de TH900 mkII.

Fostex is een Japans merk dat sinds de oprichting in 1973 een solide reputatie heeft in de studiowereld. Het richt zich vooral op het betaalbare segment waardoor Fostex veel is terug te vinden in home studio’s. Wellicht kent u het merk van monitors, (meersporen) bandrecorders, DAT-recorders en mengtafels. Uw redacteur heeft ooit een Fostex 4-sporenrecorder gehad, met cassettetapes als geluidsdrager. Een compact apparaat met enorm veel mogelijkheden dat verrassend goed klonk. Anno 2017 maakt Fostex voor de pro-audio microfoons, hoofdtelefoons en monitors. Voor consumenten heeft het merk een collectie DAC’s / hooftelefoonversterkers en een serie hoofdtelefoons. De TH900mk2 is het topmodel.

Burn in

Van importeur Mafico krijgen we een door hen ingespeeld exemplaar ter review aangeboden. We vermelden dit er speciaal bij, want hier waren we erg blij mee! We kunnen niet genoeg benadrukken wat het belang is van een ingespeeld audio-apparaat. De mate waarin verschilt per merk en soort, maar vooral luidsprekers en hoofdtelefoons klinken vers uit de doos niet fijn. Pas na zo’n 200 uur komt de uiteindelijke karakteristiek goed tot zijn recht. En een ingespeeld exemplaar betekent dat we meteen kunnen beginnen met de test. Veel dank!

Goed

Schitterend afgewerkt

Exclusief uiterlijk

Goed draagcomfort

Brede soundstage

Minder goed

Geen neutrale klank, te nadrukkelijk in het hoog

Zware en lange kabel

3,5 mm kabel voor portable gebruik ontbreekt

Meerwaarde t.o.v. Fostex TH610?

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.