Review Metrum Acoustics Forte

in Hi-Fi (990) | Reviews (753) | Hifi recensies (342) | Versterkers (106) | Eindversterkers (26) |


Studiosound

We kunnen er lang of kort over schrijven. Maar het komt erop neer dat de Metrum Acoustics Forte gewoon – censuur – ******* goed klinkt. Het geheel speelt uitermate vloeiend, rijk in detail, heerlijk open, inzichtelijk, luchtig, snel en compleet vrij van korrel of ruwheid. Zeker in combinatie met de Adagio is het echt een work of art. Dat is natuurlijk niet heel gek. Deze twee zijn voor elkaar gemaakt.

Toch: ook op de Pass klinkt de Forte ongelooflijk fijn. Zeker met de XP-12 kan de Forte laten horen hoe open en met name snel het ontwerp van Ruijtenberg is. De timing is opvallend strak. Drums lijken net wat meer ‘snap’ mee te krijgen. We kunnen even geen ander woord vinden. Tevens horen we met het grootste gemak de gelaagdheid in onze test-tracks. Vocalen zijn gemakkelijk te verstaan. Drums galmen heerlijk na bij The War on Drugs. Net wat langer dan bij andere modellen die we weleens inzetten. Denk aan de nCores.

Bij Portishead horen we precies wat de bedoeling is van al die vreemde effecten. Dit is high-end zonder de sterielheid zoals soms (helaas) het geval is. Dit is high-end audio met respect voor de muzikanten. Dit is high-end zoals wij het graag horen. En met een prijskaartje wat nog enigszins te te behappen is.

Vermogen?

Tsja. 50 watt. Het klinkt als zeer beperkt. We hebben versterkers gehad met een veelvoud daarvan. Denk aan de Pass Labs X250.8 die we laatste in de luisterruimte hadden staan. 250 watt in 8 Ohm. Vijf keer zo veel. Maar feit is: die hebben we nooit uit de 25 watt klasse A gekregen; de wijzer op het front blijft gewoon strak staan waar hij staat… kortom: we gebruiken niet meer dan de 25 watt. In ieder geval lukt het ons niet met onze Focals. En feit is: ook u hebt vermoedelijk minder vermogen nodig dan u denkt. Daarbij gaat het bij eindversterkers met name om de voedingscapaciteit en de reserves die een versterker heeft. En met deze ‘dikke voeding’ en 176.000 uF aan capaciteit komt het vast goed.

Wij hebben tijdens onze sessies nooit het gevoel gehad aan de limieten van de Forte te zitten. Het beeld is altijd overeind gebleven en we hebben nooit compressie of clipping waargenomen. Ook niet op (behoorlijk) luide volumes als we eens een keer los wilden gaan. En reken maar dat de Forte dat uitnodigt. Zonder stress, korrel of hardheid in de weergave, gaat het volume vaak hoger dan u gewend bent!

Plakken

Het resultaat van deze korrelloze, vrije weergave met heerlijk veel inzicht in de muziek is dat we echt niet meer wegkomen uit de luisterruimte. Met name Portishead laat ons plakken op de bank. We horen nu eigenlijk voor het eerst hoe geniaal de composities zijn. Natuurlijk hebben we het vaak prachtig gehoord. Maar met de Metrum Acoustics Adagio met de Forte op de Focals horen we de diverse lijnen en effecten met toch weer wat extra inzicht. Ja… het cliché is hier toch echt van toepassing: we horen dingen die we niet eerder hebben gehoord. Na al die jaren van testen en luisteren. Petje af voor Metrum.

 • Kan je iets zeggen over de verschillen tussen de forte, de avm’s en de benchmark? Hoe dicht zit het? Grootste verschillen? Ik denk aan de benchmark als eindversterker.

  Dank

 • Is hij echt zo goed Jaap? Heb vorig jaar met meneer Ruijtenberg gesproken over de pavane. Zouden de metrum spullen dit jaar te beluisteren zijn? Of doen jullie dit misschien met jullie set?

  Groeten

 • Heb geen enkel probleem met het uitdelen van 5 sterren als het apparaat het verdiend. Bij het roepen dat het de beste is geeft aan dat dit product beter is dan de niet zo lang geleden geteste apparaten die ook 5 sterren hebben gekregen. Dat doet m.i. afbreuk aan deze classificatie. Ik zou het gewoon bij 5 sterren houden en vermelden dat het topklasse is.

 • Dat het begrip ‘De beste!’ aan devaluatie lijdt is mij langzamerhand duidelijk. Ben net bijgekomen van een eerdere review van de Bryston 4B3 uit oktober 2016 die zo’n beetje de hemel in werd beschreven. Nu blijkbaar weer een overtreffende trap met de Forte ? Komt mij toch iets te veel voorbij om er een waardeoordeel aan vast te binden.

  • Er zijn gewoon veel prachtige spullen. En die verdienen gewoon 5 sterren. We kunnen heel krampachtig op 4 of 4.5 gaan zitten maar wanneer zouden we dan 5 moeten uitdelen?

   Van ons krijgt een product 5 sterren als we alles vinden kloppen. Prijs, prestaties, plaats in de markt, etc…

   • Blijven jullie maar vooral gewoon enthousiast want er is inderdaad zoveel mooi en goed spul in de markt. Leuk om te lezen en het is juist mijn reden van het steeds terug komen op jullie site om jullie enthousiaste meningen te lezen en ook jullie eerlijke mening over spulletjes die wat minder zijn voor het geld. Ik verveel me in ieder geval niet met jullie nieuws en reviews.

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: