Review Dynaudio Special Forty luidspreker

in Hi-Fi (871) | Reviews (690) | Hifi recensies (326) | Luidsprekers (131) | Monitor (36) |


Dynaudio Special Forty

Intro

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 4.5 sterren
 • Absurd goed
3000 per paar

 • Dynaudio Special Forty
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2017-08-07
 • Bouwkwaliteit
  Schrijver: 90%
 • Aanstuurbaarheid
  Schrijver: 100%
 • Klank
  Schrijver: 80%
 • Prijs
  Schrijver: 80%

Conclusie:

De nieuwe Dynaudio Special Forty is een uitstekende bookshelf. Met name het grote stereobeeld valt op. Daar is natuurlijk gedegen elektronica voor nodig. Maar dat is ook een plus aan de Special Forty: hij groeit lekker mee. Hij kan prima op een 'eenvoudig' systeem spelen, maar laat zijn beste kant zien in een hoogwaardige opstelling.

De weergave is ontspannen en in balans. Met een opvallend diep en strak laaggebied. Heel soms horen we een ietwat prominenter midden. Echter wordt dit nooit té prominent. Al met al een heerlijke speaker.

Dynaudio behoeft geen introductie. Gek genoeg is dit de eerste Dynaudio die we bij Alpha Audio testen. Waarom? Wie zal het zeggen… wij weten het ook niet. Het merk met een stabiele basis in menig studio heeft onlangs heel wat nieuwe modellen geïntroduceerd. Denk aan de nieuwe Contour-lijn. En de Special Forty: een speciale luidspreker om het 40-jarig bestaan te vieren. Wij nemen hem mee de luisterruimte in!

Als een bedrijf al veertig jaar succesvol bezig is, is er genoeg reden voor een feestje. Dynaudio viert dat samen met zijn klanten met een speciale Special Forty bookshelf / monitor. Een luidspreker die – volgens Dynaudio – alle succesvolle technieken van de afgelopen 40 jaar, met wat extra nieuwigheden verwerkt in één nieuwe model.

De Special Forty is met dezelfde filosofie als de Special One, Twenty-Five, The Crafft en de Contour 1.3SE gemaakt. Oftewel: simpliciteit is troef. (En daar zijn wij het helemaal mee eens). Zo zien we een tweeweg-configuratie met een eerste order filter. Simpel, puur en doeltreffend. De units en filter zijn natuurlijk op elkaar afgestemd zodat het geheel optimaal samenwerkt. De units hebben bijvoorbeeld een breed bereik zodat er wat overlap is, wat de coherentie ten goede komt. En het is gewoon nodig bij een eerste order filter.

Tevens zien we de typische Dynaudio units. Een MSP mid / laag unit en een softdome tweeter. Dynaudio heeft het zelf bij de tweeter over een DSR precision coated soft dome. En DSR staat dan voor Dynaudio Secret Recipe. Kortom… niemand weet wat het precies is.

Goed

Zeer stabiel en groot beeld

Ontspannen weergave

Mooi, strak en detailrijk laag

Minder goed

Midden kan wat prominent worden

 • Gezien de prijs van deze speakers, zou ik razend nieuwsgierig zijn hoe deze speakers zich verhouden tot de vergelijkbare professionele studiospeakers zoals de Dynaudio LYD series en/of de Dynaudio BM-series…, per paar half zo duur en ook nog een Class-B of Mosfet Amp aan boord. Persoonlijk vind ik een absolute scheiding tussen deze twee werelden in feite kunstmatig, terwijl voor veel minder geld fantastische speakers zijn te krijgen in de professionele wereld…

   • Klopt, maar de wat grotere en zwaardere modellen zijn midfield en dus zeer goed toepasbaar in de woonkamer. En door de ingebouwde versterkers ook nog eens bi-amping vanuit gescheiden versterkers voor lage en hoge tonen. Bovendien worden ze ook nog eens gebalanceerd (XLR) aangestuurd en heb je geen last van kleuring door allerhande vaak dure exotische luidsprekerkabels. De afwerking is dan vaak wat soberder maar daar luister je ook niet naar ;)

    • Geen idee, ik beweer dat ook niet. Vrijwel alle ‘boekenplank’ luidsprekers zijn m.i. bruikbaar als nearfield. de wat grotere tevens midfield. Een indeling die normaliter bij studiomonitoren ziet. What’s in a name?
     Naar mijn smaak zijn studiomonitoren wat analytischer dan de consumenten elektronica, sommigen noemen dat nogal steriel. De mooiste speaker die ik ruim 20 jaar in bezit heb gehad was de Yamaha NS-1000M met de beroemde beryllium dome speakers voor midrange en hoog. Het geluid was extreem strak en zeer clean met een prachtige detaillering en ruimte. Dat effect vind ik nu bij de wat grotere studiomonitoren… de recente NS-5000 vind ik een tikje prijzig, maar een juweeltje!

 • Hele mooie recensie.
  Ik raad geïnteresseerden naar de woofer te kijken deze is bijzonder van opbouw. Ik zou het niet kunnen laten hem open te maken en foto’s van de motoren, filters en kast te maken.
  Goed rendement, klein formaat en toch flink laag, mooie afwerking apart fineer.
  Flinke baspoort aan de achterzijde.
  De metingen heb ik nog niet goed bekeken komt morgen.
  Gr. Paul

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: