Rotel A14 geïntegreerde versterker

in Hi-Fi (988) | Reviews (753) | Hifi recensies (342) | Versterkers (106) | Geïntegreerd (41) |


Rotel A14

Intro

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 3.5 sterren
 • Erg goed!
1279

 • Rotel A14
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2018-03-07
 • Uitrusting
  Schrijver: 90%
 • Bouwwijze
  Schrijver: 75%
 • Klankbalans
  Schrijver: 70%
 • Geluidsbeeld
  Schrijver: 60%
 • Prijs
  Schrijver: 80%

Conclusie:

Rotel is met haar nieuwe 14-serie technisch helemaal up-to-date en hiermee future-proof. Het is ongeëvenaard wat de techneuten er allemaal aan functionaliteit in de A14 hebben weten te lepelen. De klankeigenschappen zijn veel meer volwassen dan de prijs doet vermoeden. Deze versterker kost namelijk slechts 1.279 Euro. Ja, we missen de ingebouwde muziekstreamer waar de gebruiker zonder rompslomp of universitaire IT kennis DSD bestanden mee kan afspelen, maar al met al is de A14 goed, compleet en gewoon prima op klank. Technisch gezien heeft Rotel met haar nieuwe A14 alles ‘in kannen en kruiken’.

Rotel heeft eind 2016 haar nieuwe 14-serie geïntroduceerd. Dit is de instapserie van deze zeer gewaardeerde hifi-fabrikant. Wij ontvangen het vlaggenschip, de Rotel A14, voor een review. We zijn heel benieuwd wat Rotel verstaat onder het begrip vlaggenschip in deze zeer betaalbare instap-lijn.

Als er een fabrikant is die het toevoegen van features aan een specificatielijst serieus neemt, dan is het Rotel wel. Zelden hebben we van Rotel een nieuw product ontvangen waarin verouderde features zijn opgenomen. En dat is voor een fabrikant best lastig, want de stand der techniek snelt immer voort. De uit 1965 daterende wet van Moore blijkt anno 2017 nog steeds toepasselijk. Dit betekent in de praktijk een korte levenscyclus en een omvangrijk ontwikkelingsbudget.

Techniek

Deze A14 is dan wel een ‘instapper’, maar nergens hebben we het gevoel dat de fabrikant ergens op heeft willen bezuinigen. De 2x 80 Watt discreet opgebouwde klasse AB versterker levert voldoende vermogen om de meest gangbare speakers aan te sturen. En er is bovendien zelfs een MM-phonostage voorhanden, waarmee de fabrikant slim inspeelt op de hedendaagse hype – herstel – vraag naar vinyl.

De A14 heeft in geïntegreerde Bluetooth aptX interface waarmee eenvoudig muziek kan worden gestreamed vanaf de smartphone, tablet of pc. De meeste huishoudens beschikken vandaag de dag over minimaal één van deze producten, dus dit is absoluut een groot voordeel. Voor het afspelen van lossless bestanden vanaf een digitale bron heeft de fabrikant de 2-kanaals premium AK4495SEQ 32-bit/768kHz DAC van AKM in de A14 geïntegreerd. Waarom? Gewoon omdat ze dit kunnen.

Goed

Complete uitrusting

High-spec AKM DAC

Prijs/prestatie

Minder goed

Mist subtiliteit en finesse

Afspelen en skippen DSD-streams (nog) niet foutloos

Geen interne muziek streamer of internetradio

 • Dat bezuinigen dat ken ik van Rotel. Ik heb ooit eens drie versterkers van Rotel gekocht, 2 voor mn dochters en 1 voor een vriendin. Ze gingen allemaal vrij snel stuk, Raf was toen wel zo vriendelijk om telkens een eindtor te vervangen maar het hield niet op. Dus. Rotel is exit voor mij. Zonde want t klonk goed.

  • Elke versterker van elk merk in elke prijsklasse kan stuk. Of het nu een Rotel is of een ander merk. Ik vraag me af of dit door het bezuinigen op onderdelen komt. Dit lijkt me een iets te snelle conclusie. Rotel is afhankelijk van de kwaliteit van de componenten die ze van derden krijgen aangeleverd. Daar kan natuurlijk ook incidenteel een slechte zending tussen zitten. Kan Rotel niets aan doen natuurlijk. RAF heeft het prima opgelost begrijp ik.

   • hmm, ik weet t niet, ik vind dat je je apparaten niet moet vullen met chinese rotzooi. Zo heb ik voor mezelf en mn praktijk 4 lightair-ionflows gekocht een tijdje terug, ze gaan -allemaal!!!!!!- binnen de kortste keren kapot, dure dingen, 400 piek per stuk, maar ze gaan gewoon door en blijven die rotzooi in hun apparaten inbouwen, t interesseert ze gewoon niet denk ik, het lijkt onze overheid wel.

    • Tja, dan wordt het lastig om nog iets te kopen ben ik bang. Zelfs in de meest exclusieve high-end apparatuur worden halfgeleiders toegepast die in China worden gefabriceerd. Is ook helemaal niets mis mee. Gebeurt ook in de ICT en autoindustrie. Een Duitse auto bestaat ook niet uitsluitend uit onderdelen die in west-duitsland zijn gefabriceerd. Globalisering heet dat…

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: