Review XTZ Spirit 11

in Hi-Fi (969) | Reviews (744) | Hifi recensies (350) | Luidsprekers (142) | Vloerstaand (28) |


XTZ Spirit 11

Intro

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 3.5 sterren
 • Erg goed!

 • XTZ Spirit 11
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2018-03-07
 • Bouwkwaliteit
  Schrijver: 80%
 • Aanstuurbaarheid
  Schrijver: 70%
 • Weergave
  Schrijver: 70%
 • Prijs
  Schrijver: 70%

Conclusie:

De XTZ Spirit 11 is een nette vloerstaander van onze gedegen noorderburen. De afwerking is keurig en de presentatie idem. We missen echter wat energie in het hoog. Dat is deels op te lossen met een uitgekiende versterker-combinatie. Iets met nCore werkt goed op de XTZ hebben we gemerkt. Dus een NAD C388 zou bijvoorbeeld goed gaan.

Toch kunnen we er niet omheen dat vloerstaande luidsprekers in deze prijsklasse een probleem hebben: kastresonantie. Dat meten we ook terug bij de XTZ. We zien opkruipende vervorming in het hoog, wat een resultaat kan zijn van kastresonantie. Het is ook gewoon voelbaar. Wij zouden om die reden eerder neigen naar een bookshelf in deze klasse.

Scandinavië is echt een audiogebied. Met name Denemarken lust er wel pap van. Maar ook uit de andere ‘leden’ van het noordelijke gebied sleutelen graag mooie spullen in elkaar. We testen nu voor het eerst iets uit de stal van XTZ: een Zweedse producent van luidsprekers. Wij krijgen de gloednieuwe XTZ Spirit 11. Een vloerstaander die voor 850 euro per paar van u is.

De Spirit 11 is de voerstaander in de nieuwe XTZ Spirit-lijn. Er is nog een tweetal centers, een bookshelf en een subwoofer. Kortom: u kunt een complete surround-set maken met deze betaalbare lijn. Interessant!

De Spirit 11 is echt een standaard-model vloerstaander. Rechthoekig, tweeweg, drie units – softdome tweeter en cellulose, fiber woofers – en een basreflex-poort. Maar feit is wel: het is – voor 850 euro per paar – keurig afgewerkt. We zien geen schroeven, de tweeter is keurig in een soort fase-kap verwerkt en het lakwerk is netjes.

Een leuk ‘geintje’ van de XTZ is dat het hoog te regelen is. Achterop de luidspreker zien we namelijk een bruggetje die te verwijderen is. Dan drukt u het hooggebied met 3dB. Wij meten terug dat het met name een dip oplevert bij het gebied tussen 2200 – 5000 Hz.

Goed

Oogt netjes

Gaat écht laag

Interessant prijspunt

Minder goed

Vervorming is wat hoog

Mist sprankeling

Gevoelig voor versterkers

 • Weer zo’n mooie recentie.
  De vervorming in het hoog is goed te zien op de metingen. Mogelijke oorzaak is misschien ook de montage van de waveguide van de tweeter. Is deze los op de tweeter gemonteerd of is het deel uitmakend van de tweeter? Is het van kunststof of metaal en hoe stevig is dit gemonteerd in de kast (of zou hij juist eigenlijk in rubber moeten?).
  De kast is erg hoekig rond de tweeter, afschuinen rond de tweeter kan mogelijk ook verbetering geven.

  Het is een lange, rechte, hoge kast met als risico staande golven. Bij 400, 800 en 2000Hz zijn vervelende bulten te zien. In deze prijsklasse is het niet mogelijk dit te dempen met een Helmholzresonator.

  Ik zou hier ook het filter wel eens willen zien, het zal een eenvoudig filter zijn met niet te veel en doorsnee componenten. Ben benieuw of het een 3 weg of 2,5 is.
  Aansluitterminal eraf schroeven zal dit zichtbaar maken en mogelijk was dan ook te zien waarvan de kast is gemaakt en of de kast verstevigingen heeft.

  Toch netjes om voor zo’n prijs dit te maken. Ze maken overigens in het duurder segment gebruik van mooie motoren (o.a. keramische). Ik kende het merk niet zo goed, en heb ze nooit gehoord.

  Gr. Paul

   • 2 weg zie ik nu ook in de specificaties staan vandaar het redelijk hoge rendement van 87dB. Voordeel is dat je geen zware versterker nodig hebt om hem aan te sturen.

    • 2- of 3-weg heeft niet zozeer invloed op rendement. Kijk maar naar de Bowers PM1… dat is een tweeweg met een rendement van 84 dB. Er zijn echter genoeg 3-weg systemen met een rendement van boven de 90 dB.

     Een hoog rendement realiseren kan op talloze manieren. Goede units, een slim basreflexsysteem, degelijke kast en een goed filter. Dat is belangrijker dan het aantal cross-overs.

 • Inderdaad een interessant merk; zelf geinteresseerd in de XTZ M6 speaker.

  Deze valt in een iets hogere prijsklasse en is more dedicated voor surround.

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.