Review: NAD M50.2 high-end audio streamer

in Recensies (619) | Streaming Audio (245) | Reviews (80) | Multiroom Audio (37) | Streamers (32) |


Voorkant NAD M50.2

Intro

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 3.5 sterren
 • Erg goed!
4750

 • NAD M50.2
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2017-04-15
 • Klank
  Schrijver: 80%
 • Features
  Schrijver: 90%
 • Optiek
  Schrijver: 90%
 • Bouwwijze
  Schrijver: 60%
 • Prijs
  Schrijver: 40%

Conclusie:

De NAD M50.2 is een zeer complete streaming bridge. Er zijn talloze uitgangen én ingangen. Handig! Daarbij klinkt de M50.2 gewoon goed. Het is mild, vergevingsgezind en mooi in balans.

NAD heeft er tevens voor gekozen harde schijven toe te voegen. En daarmee hebben we het eigenlijk niet meer over een M50. En dus niet écht meer over een opvolger van de M50. Dat vinden we in zekere zin jammer. Want...

Door al die extra's is de prijs gestegen. Naar onze mening te fors. Met 4750 euro vergt de M50.2 een behoorlijke investering. En NAD positioneert zich daarmee in de regionen van de zware concurrenten. Denk aan Linn, NAIM, Aurender, Bryston... Merken die weliswaar een cd-drive en in veel gevallen harde schijven missen, maar wel vaak een dac bieden. En dat zet je wel aan het denken.

Eindelijk! Onze gebeden zijn verhoord; nadat we er tijdens high-end München verleden jaar al een blik hebben opgevangen, heeft NAD heeft de opvolger van de welhaast legendarische M50 begin april bij de redactie afgegeven. Het voelt als een cadeau en als een kind zo blij betasten we de NAD M50.2 met tederheid alsof het een pasgeboren baby is.

Voordat we iets over de M50.2 verklappen, is een compliment aan de Canadese fabrikant op zijn plaats. En dit betreft een welgemeend compliment over de oude M50. Een speler waar de redactie al zoveel jaar dagelijks gebruik van maakt.

De M50 is een zeer goed presterend transport (een streamer zonder digitaal naar analoog omzetter) die in 2012 werd geïntroduceerd. Hiermee bood NAD een volwassen maar betaalbaar alternatief voor de onbetaalbare exoten in de markt. Vervolgens heeft de M50 een welhaast mythische status verworven. Hoe heeft dit dan kunnen gebeuren? Wij denken dat het te maken heeft met het volgende scenario:

Prijs en prestaties

De M50 had al bij introductie een interessante prijsstelling en hiermee werd de M50 voor een breed publiek toegankelijk. De speler is te combineren met een DAC naar keuze. Hierdoor is het heerlijk upgraden, zonder dat er ineens vele duizenden Euro’s hoeft te worden geïnvesteerd. Bovendien is de M50 voorzien van BluOS. Hiermee is het creëren van een multiroom configuratie kinderspel. En multiroom is hot.

Tenslotte heeft BluOS recentelijk en grondige update gehad. En deze update geldt voor alle bezitters van een NAD of Bluesound product. Ongeacht de aanschafdatum. Niet veel fabrikanten bieden een dergelijke ondersteuning. En, niet te vergeten, heeft NAD in de periode van de uitfasering van de M50 nog even een MQA firmware update beschikbaar gesteld voor al haar Bluesound producten. Hiermee werden alle bezitters van een M50 geheel kosteloos getrakteerd op MQA. Dan kun je er op wachten dat er een ware run ontstaat op die laatste paar M50’s die nog beschikbaar zijn.

Uitverkocht… :-(

En dit is precies wat er is gebeurd. Er ontstond een explosieve vraag naar M50’s, maar de magazijnen waren leeg. Er was niet meer aan te komen en ook een mogelijke opvolger was destijds nog niet aangekondigd. En dan ben je aangewezen op het gebruikte circuit. Hier gaan oude M50’s soms zelfs van hand tot hand voor welhaast de nieuwprijs. Als ze al worden aangeboden.

Nu is eindelijk de M50.2 geïntroduceerd. Heeft deze nieuweling dezelfde mythische aspiraties als de eerste generatie?

Goed

MQA support

Connectiviteit

Design

Interne opslagcapaciteit

Minder goed

Prijs

(Nog) geen DSD

Gebrek aan intuïtief gebruiksgemak

 • Hoi,
  Door het bezit van diverse Master componenten blijft deze speler maar trekken.
  Na nogmaals doorlezen van deze review toch een paar vragen.

  – MQA, er staat dat om van MQA te kunnen profiteren een rs232 kabel aan te sluiten op de M12. Betekent dat je muziek afspeel via deze kabel of moet er dan toch nog gebruik worden gemaakt van HDMI of coax spdif?

  – l2s, er staat in de handleiding dat I2s (nog) niet voorhanden is via HDMI. Komt dit nog wel? En zo niet is dit een gemis?
  Is I2s wel te vinden op de HDMI module voor de M12?

  – CD, een cd draaien was tijdens de test niet echt handig om te doen, is dat nog steeds zo?

  – las ik nu ook in deze review dat een red book cd wel te rippen is in 24bit 192khz, als je dat zou willen.

  – weergave van cd-hoesjes als je b.v. Tidal afspeel, werkt dit nu al?

  Alvast bedankt voor de info

  Martin

  • – MQA, er staat dat om van MQA te kunnen profiteren een rs232 kabel aan te sluiten op de M12. Betekent dat je muziek afspeel via deze kabel of moet er dan toch nog gebruik worden gemaakt van HDMI of coax spdif?

   Er gaat GEEN audiosignaal door de RS232-kabel. Je hebt dus alsnog een hdmi- of coax- of optische kabel nodig.

   – l2s, er staat in de handleiding dat I2s (nog) niet voorhanden is via HDMI. Komt dit nog wel? En zo niet is dit een gemis? Is I2s wel te vinden op de HDMI module voor de M12?

   Geen idee of het nog komt. De ‘gewone’ M50 kan het wel met de M51 dac en volgens mij ook met de M12+hdmi-module.

   – CD, een cd draaien was tijdens de test niet echt handig om te doen, is dat nog steeds zo?

   Geen idee… niet meer geprobeerd.

   – las ik nu ook in deze review dat een red book cd wel te rippen is in 24bit 192khz, als je dat zou willen.

   Dat weet ik niet zeker eerlijk gezegd (ik heb de M50.2 niet zelf getest). Maar waarom zou je dat willen? Het biedt geen voordeel, behalve dat je meer ruimte kwijt bent.

   – weergave van cd-hoesjes als je b.v. Tidal afspeel, werkt dit nu al?

   Dat heeft altijd gewerkt hoor. :-).

  • Beste stoommachine. Ik zou netfilters niet direct vergelijken met netwerk-spelers. Ook zonder dac is dit een interessant product. Weliswaar is de doelgroep kleiner als er geen dac in zit, maar er zijn legio liefhebbers die een prachtige converter hebben staan. En voor die doelgroep is een M50(.2) zeker interessant.

 • Beste Harro, je review zo overziend doe je naar mijn gevoel betere zaken met de aanschaf van de Aurender A10. Weliswaar ruim 1000 euro duurder maar dan heb je ook iets bijzonders inclusief MQA gecertificeerde DAC en preamp. En wil je de CD functie erbij hebben, haak je er via toslink een speler naar keuze aan (CD of multiplayer). Bovendien kun je direct genieten van MQA Master via Tidal, prachtig geïmplementeerd. Het enige wat ik nog niet helemaal begrijp zijn de wisselende samplerates van de MQA Masters, deze variëren van 44.1khz tot 192khz. Dat geldt overigens ook voor b.v. de Mytek Brooklyn DAC, dus het ligt echt aan de Masters van TIDAL. Heb jij daar een verklaring voor?

  • Hallo Pim. De M50.2 is een hele mooie speler en heeft een paar hele interessante features ten opzichte van een aantal geduchte concurrenten, maar ik vraag me af of deze doorslaggevend genoeg zullen zijn voor de doelgroep die ze willen bereiken.

   Bovenop de aanschafprijs van 4750 Euro komt inderdaad nog een extra investering voor een MQA gecertificeerde DAC of een DAC-preamp. Anders kun je inderdaad niet van de MQA voordelen genieten en in dat geval schiet je ruim boven het investeringsniveau van sommige excellent presterende concurrenten uit. Je conclusie is juist, de A10 is zo’n excellent presterende concurrent. NAD heeft hier beslist een valide strategie achter zitten en wanneer we de fabrikant een beetje denken te kennen zal een en ander zich ergens na een toekomstige firmware aandienen.

   Wat betreft de MQA Masters is eenvoudig uit te leggen. Het maakt niet uit waarin de MQA codering is versleuteld, zolang het maar een lossless bestand betreft. Althans, zo heb ik dit van verschillende importeurs begrepen.

   Zowel 16/44.1 WAV files kunnen dus MQA codering bevatten, maar ook highres bestanden met een grotere bit-breedte en sampling rate. En ondersteunt de speler of DAC geen MQA, dan speelt hij deze bestanden – mits hij de resolutie aankan – toch 100% verliesloos af. Juist dit maakt MQA in mijn beleving zo interessant. Misschien zelfs wel interessant genoeg voor een revival van de compactdisc over een jaar of 20. MQA-CD. Wie weet…

   • Dag Harro, wat de hardware betreft zijn we het helemaal eens. Wat betreft de MQA Masters moet ik uit eigen ervaring vaststellen dat deze onafhankelijk van de samplerates allemaal 24bit bandbreedte hebben, 16 bit zou m.i. ook tegen de filosofie van het principe zijn. Maar over dit punt heb ik nog wat vragen met toelichting aan Jaap gesteld, vraag maar eens ;) Fijne Paasdagen!

    • Dag Pim,

     Ik heb het ook nog eens gevraagd. Ik heb als antwoord gekregen dat het om de Master gaat. En de authenticiteit ervan. Niet zozeer de samplingrate. Het kan dus goed een 16 bit / 44,1 kHz-file zijn als dat het origineel is. Dat had ik ook niet verwacht. We gaan zeker dieper graven. In mei zijn we op high-end. Dan proberen we wat meer mensen voor de camera te krijgen.

 • Hij ziet er prachtig uit, maar voor 4750,- kan ik wel een betere upgrade verzinnen tov M50. Ik zou dan de M51 dac vervangen voor een nóg betere dac en het zou me niet verbazen als ik met die combi dan weer boven het niveau van de M50.2 speel. Echt een gemiste kans van NAD dit. Ik ben benieuwd hoeveel ze er hier van gaan verkopen, en het zou me niet verbazen als ze binnen niet al te lange tijd met een M50.2 light zullen komen, zonder de opslag dus, en wat mij betreft ook zonder de cd functie. Dan kan het stukken betaalbaarder worden en daarmee aantrekkelijker voor een veel grotere groep consumenten.

 • Hoi Fernand,
  Dit kan ik echt nog niet zeggen. Hopelijk heeft de M12 die ik te leen krijg een bluOss module zodat ik kan vergelijken.

  En ben natuurlijk ook benieuwd in hoeverre de M12 beter is met stereo dan mijn M17.
  Ik gebruik de M17 en de M27 voor surround en de M22 op de front speakers. Ik wil de M12 tussen de M17 en de M22 plaatsen. Dit met HT pass through.

 • Eindelijk een review over de langverwachten M50.2.
  Nu ik hem zo lees wordt mijn enthousiastme wel getemperd.
  Jammer dat hij geen muziek dvd’s afleest en de HDMI functie schijnt ook nog niet te werken?
  Ook lees ik niks over de streaming kwaliteit met muziekaanbieders zoals spotify en Quobuz.
  Ik denk na dit gelezen te hebben dat ik voor een M12 kiest die samen met mijn Auralic Aries een betere combi vormen.
  De prijs van 4750,- is erg fors en heeft denk ik ook wel te maken dat die ander Master apparaten ook met 500,- en 1000,- voor de M17 omhoog zijn gegaan.

 • Gezien ik het niet zo heb van ingebouwde harde schijven krijg ik pas echt goesting naar een M12 met ingebouwde Bluesound module gecombineerd met mijn Nas.
  Nog een paar upgrade’s geduld en ik denk dat de M50.2 nog wel zijn 5 sterren zal bekomen.

 • Gezien ik het niet zo heb van ingebouwde harde schijven krijg ik pas echt goesting naar een M12 met ingebouwde Bluesound module gecombineerd met mijn Nas.
  Nog een paar upgrade’s geduld en ik denk dat de M50.2 nog wel zijn 5 sterren zal bekomen.

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: