Groei streaming verdubbeld in de VS, keerpunt bereikt?

De inkomsten via streaming hebben in de VS een omslagpunt bereikt (bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/verkoop-koop-sign-verkopen-2065099/)

De groei van streaming muziek in de VS is over het afgelopen jaar verdubbeld in de VS. Het lijkt er daardoor op dat de muziekindustrie weer grip op de zaak heeft.

De platenmaatschappijen hebben lange tijd in het slop gezeten. Maar het lijkt erop dat de gouden tijden van weleer langzaam aan terugkeren. De reden is de steeds snellere omzetgroei rondom streaming muziek. Afgelopen jaar groeiden abonnementsdiensten met 114% in de VS, tot een omzet van $2,5 miljard dollar. Dat valt allemaal te lezen in het jaaroverzicht van de RIAA dat u alhier in pdf-vorm kunt downloaden. Verder valt uit de in het rapport gepresenteerde gegevens op te maken dat het aantal betalende klanten voor een streaming service is verdubbeld. Samen met onder meer gesponsorde streams levert streaming nu 51% aan omzet op voor de Amerikaanse muziekindustrie. En daarmee lijkt zonder meer een omslagpunt bereikt: streaming is groter dan muziekverkoop via andere media.

Controle

Het ziet ernaar uit dat de muziekindustrie weer een stevige greep aan het krijgen is op haar creatieve eigendommen. De vraag is of dat op termijn goed of slecht gaat uitpakken. Als de prijzen voor diensten gaan stijgen gaan velen wellicht weer afhaken. Dat hebben we zien gebeuren met de tamelijk kunstmatige prijzen van cd’s destijds, bijvoorbeeld. De bal ligt nu bij de platenmaatschappijen. Gaan zij slim om met hun opnieuw verworven machtspositie of krijgen dollartekens in de ogen weer snel de overhand? In het laatste geval is het waarschijnlijk weer snel afgelopen met het succes. Overigens is er ook nog nieuws voor liefhebbers van vinyl. Het album Blackstar van wijlen David Bowie zorgde (mede) voor de hoogste vinylverkoopcijfers in 25 jaar. Daarmee lijkt de aloude plaat toch ook weer een blijvertje.

Gerelateerde berichten

Linn Kiko

Nieuw: streamen met Linn Kiko

NIEUWS – Linn gaat voor assortimentsverbreding door een compacte digitale alleseter te introduceren; de Linn Kiko. Daarmee wordt het mogelijk om de geluidsweergave van alle digitale content via deze netwerkspeler te laten streamen, zonder nog langer concessies te hoeven wat betreft de kwaliteit.

Geef een reactie