Review OPPO Sonica DAC

in Recensies (605) | Streaming Audio (236) | Reviews (79) | Streamers (32) | D/A Converters (88) | Reviews (285) |


Oppo Sonica DAC

Intro

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 4.5 sterren
 • Absurd goed
999,00

 • OPPO Sonica DAC
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2017-03-26
 • Bouwkwaliteit
  Schrijver: 90%
 • Inzetbaarheid
  Schrijver: 100%
 • Weergave
  Schrijver: 95%
 • App
  Schrijver: 90%
 • Prijs
  Schrijver: 90%

Conclusie:

OPPO zet met de Sonica echt een indrukwekkende dac / streamer neer. Het bedrijf laat zien dat het voor een heel redelijk bedrag een heerlijk audioproduct kan neerzetten. Punt is wel: de streamer-functie moet beter. Het ontbreken van gapless playback is een breekpunt. OPPO zou er goed aan doen om snel de firmware te verbeteren en ondersteuning van gapless playback toe te voegen.

Kortom, het apparaat is netjes gebouw en klinkt goed. De app werkt goed, een paar schoonheidsfoutjes daargelaten. Nu moet OPPO nog gapless playback implementeren om het af te maken.

OPPO Digital… wie? OPPO… Digital. Dit is een in subdivisie van OPPO dat in Californië is gevestigd. Onderdeel van het Chineese moederbedrijf OPPO Electronics dat vooral bekend is geworden door zijn DVD-spelers en Blu-rayspelers. Nu waagt de fabrikant zich – naast de hoofdtelefoons – ook op de markt van streamers. Als is dat niet zo’n grote stap na de zéér uitgebreide blu-ray spelers. De nieuwe Sonica-dac / streamer is een veelzijdig apparaat met een prijskaartje van… 999 euro. Het apparaat is voorzien van de nieuwste ESS Sabre chip, type ES9038PRO, en kan DSD-bestanden afspelen. Dat belooft wat!

We hebben het al een beetje aangehaald. OPPO bouwt naast DVD/Blu-ray-spelers ook al een tijdje succesvol hoofdtelefoons en hoofdtelefoonversterkers. Wij waren goed te spreken over de PM-1 hoofdtelefoon en de HA-1 dac/ hoofdtelefoonversterker. Kort gezegd: de blu-ray spelers behoren tot de top… De hoofdtelefoons zijn uitstekend… hoe zal het dan zijn met deze Sonica? JVB Digital stuurt ons een exemplaar op.

De Sonica productlijn

Medio 2016 heeft OPPO een multiroomspeaker uitgebracht, genaamd Sonica WI-FI Speaker (nooit echt naar Nederland gekomen), waar de Sonica DAC aansluiting bij zoekt. Beide apparaten worden immers bediend met dezelfde app en kunnen tegelijkertijd dezelfde muziek afspelen. Verschillen? De WI-FI Speaker is gelimiteerd tot het spelen van PCM-bestanden tot 24 bit / 192 kHz, terwijl de DAC ook DSD-bestanden kan afspelen tot 32 bit / DSD512 en PCM-bestanden tot 32 bit / 768 kHz. Kortom, de DAC mikt duidelijk wat hoger dan de WI-FI Speaker.

Wilt u van de streaming-mogelijkheden gebruik maken, dan is het een vereiste dat u de OPPO Sonica-app installeert op de telefoon of tablet. Er is een versie voor Android en Apple. Een uitgebreide geprinte Engelstalige handleiding wordt meegeleverd. Een IR-afstandbediening niet, maar dat is geen gemis.

Goed

Degelijke hardware

Transparante en neutrale klank

Goede handleiding meegeleverd

Goed werkende app meegeleverd

Minder goed

Geen gapless playback!

DLNA werkt niet vlekkeloos

Aanduidingen in de app soms aan de kleine kant

  • Das toch leuk om te lezen….uitkomst van de review was “absurd goed” maar de metingen geven een totaal ander beeld….zo zie je maar weer dat je soms gewoon op het verkeerde been wordt gezet, door wat wat voor reden ook…..
   Of werd hier een ge-updated exemplaar getest….

  • Dag Bert,

   Ik heb ze niet naast elkaar gehoord. Ik vind de Metrum-sound echter bijzonder prettig. Dus ik gok – dus een gok – dat ik persoonlijk de Musette mooier zal vinden. Maar de Oppo Sonica is én kan gewoon veel meer.

 • Goede review!
  Wat betreft de “Geen vervelende nadruk op S-klanken”, kan te maken met de kwaliteit van de DAC, maar heeft nog meer te maken met de opnamekwaliteit van de track..of hebben julkie specifiek getest tegenover de Wada?

  • Ik denk dat er met de wadia werd vergeleken als ik het goed begrijp. De s klanken zitten ook zeker in de opname maar sommige dacs en speakers zullen dit nog versterken en de oppo dus blijkbaar niet. Zo lees ik het toch.

 • Deze test geeft nog maar eens aan dat je nooit moet investeren in een heel dure DAC/Streamer, want voordat je het weet is je dure investering ingehaald door een (veel) goedkoper nieuwer alternatief die net zo goed klinkt.

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: