Review Sony NW-WM1Z en MDR-Z1R

in Personal Audio (289) | Reviews (749) | Personal Audio Reviews (115) | Mobiele spelers (18) | Streaming Audio Reviews (112) | Over Ear (52) |


Sony NW-WM1Z

Intro

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 4 sterren
 • Super!
5500 euro / set

 • Sony NW-WM1Z en MDR-Z1R
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2017-02-22
 • Bouwkwaliteit
  Schrijver: 100%
 • Inzetbaarheid
  Schrijver: 80%
 • Weergave
  Schrijver: 100%
 • Prijs
  Schrijver: 60%

Conclusie:

Sony kan het nog steeds: mooie spullen maken. de NW-WM1Z en MDR-Z1R komen gemakkelijk mee in de high-end wereld. De speler oogt goed, is prachtig in elkaar geschroefd en speelt op zéér hoog niveau. Dat geldt ook voor de MDR-Z1R. De hoofdtelefoon zit heerlijk en klinkt geweldig.

Als duo zet het een ontspannen, detailrijke en betrokken sound neer. Zonder korrel. En dat zorgt voor uren luisterplezier.

Het enige punt van kritiek is dat Sony weer zijn eigen kabels en bluetooth-protocol moet gebruiken. Erg irritant, want zo wordt je gedwongen richting andere Sony-producten. Ook zouden we graag WMA-lossless geïmplementeerd zien. Dat moet wel voor deze prijs.

Hoewel het prijskaartje (erg) pittig is, kunnen we er niet omheen dat de producten op hoog niveau spelen.

Er is personal audio en er is personal audio. Deze set van Sony – de NW-WM1Z en MDR-Z1R – behoort tot de klasse die een handvol kan veroorloven; voor het luttele bedrag van 5500 euro bent u eigenaar. Maar eerlijk is eerlijk: dan hebt u wel wat.

Bij een goed systeem hoort u eigenlijk vrijwel direct dat het geheel klopt. Het is in balans, ademt rust en betrekt u direct in de muziek. U kunt gewoon niets anders doen dan luisteren. En de drang naar meer is altijd aanwezig. Als een album afgelopen is wilt u meer… en meer… en meer. Het is eigenlijk gewoon een verslaving. En dat is wat deze Sony doet… het maakt u verslaafd.

Absoluut

Als er een woord is wat we zouden moeten koppelen aan dit duo, dan is het wel absoluut. Het geheel speel naar ons idee zeer zuiver. Heel puur. Geheel vrij van eigen klank of onwenselijke toevoegingen. Het is nooit opdringerig. En dat maakt het dat u uren kunt luisteren zonder dat u last krijgt van uw oren. Luistermoeheid is iets wat deze set niet kent. En dat is heel vaak wel anders. Zeker met personal audio.

Goed

Speelt erg fraai

Bedient goed

Mooi gemaakt

Goede accu

Minder goed

Eigen bluetooth-protocol

Eigen kabels

Geen wma-lossless

Prijs

 • De Astell & Kern AK70 is iets betaalbaarder en heel tevreden over. Hij is wel zwaarder dan de vorige AK Jr. maar veel stabieler en hapert nooit. Ook het geluid (met Oppo PM3) vind ik een pak beter dan bij de AK Jr. Geen MQA, maar ik vermoed dat men bij de echte doorbraak van het formaat wel een firmware-update kan fixen.

  Er zijn ook andere goedkopere spelers (Sony, Pioneer, FIIO, Onkyo en enkele minder bekende merken), maar denk dat in de lagere prijsklasses de AK70 de Sony overstijgt.

  • Dag arme donder,

   Ik begrijp wat je bedoelt. Er zijn al meerdere lezers geweest die gewezen hebben op dit feit. Ik ben een grote van alpha audio en zal dit altijd blijven maar ik hoop ook dat er nog voldoende spul tussen de 500 tot 2000 euro wordt besproken. De pareltjes vinden in dit segment lijkt me heel waardevol voor de meeste mensen met een normaal budget.
   Denk aan de brio, de musette, de sprout,…

   Maar eerlijk is eerlijk. De laatste drie reviews hier op alpha zaten goed onder de duizend euro. Dus er is nog wel degelijk aandacht voor betaalbaar spul. Een goed evenwicht vinden is natuurlijk wel een must. Het is niet al goud of koper dat blinkt.

   Vriendelijke groeten

   Geoffrey (ook een arme donder)

  • Beste Arme donder,

   We proberen altijd een balans te vinden (zoals Geoffrey ook aangeeft). Soms hebben we wat meer duurdere spullen in een bepaalde periode en soms ook veel betaalbare spullen. Er komen zeker weer wat ‘normale’ apparaten aan. Overigens hebben we net de Teufel-set getest. Dat vinden wij toch wel heel betaalbaar (en erg goed voor het geld).

   Groet,

   Jaap

  • Nee, geen MQA. Heb het op de persdag gevraagd. Ze weten ook niet of er plannen gaan zijn. Er zit een FPGA in, dus het kan wel erin geflasht worden.

   Ik vind het vooralsnog geen nadeel, omdat echte MQA-downloads zeer zeldzaam zijn. Als die wel grootschalig beschikbaar komen, zou het wel een must moeten zijn dat Sony deze klasse spelers gaat opwaarderen.

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: