Ballfinger brengt eerste nieuwe taperecorder sinds 25 jaar uit

in Hi-Fi (799) | Nieuws (2.543) |


De Tonbandmaschine M 063 van Ballfinger

Eigenlijk hadden we dit nieuws niet verwacht, maar het Duitse Ballfinger heeft een gloednieuwe taperecorder – de Tonbandmaschine M 063 – uitgebracht.

De taperecorder werd in het verleden door zowel thuis- als professionele gebruikers ingezet voor het maken en beluisteren van eigen opnamen. Toen de cassette op de markt kwam, was het voor thuisgebruik snel afgelopen met de grote en voor de meeste mensen toch wat onhandige ‘reel-to-reel’-recorders. In de professionele wereld zijn ze echter nog tientallen jaren in gebruik geweest. Tenminste één taperecorder behoorde tot de standaarduitrusting van elke zichzelf respecterende radiostudio, bijvoorbeeld. Een goede taperecorder kan zich nog altijd meten met de nieuwste digitale media. Toch is het alweer zo’n 25 jaar geleden dat de laatste nieuwe bandrecorder werd geproduceerd. Gelukkig is er nu de Tonbandmaschine M 063 van Ballfinger.

Modern inwendige

Het uitbrengen van een nieuwe taperecorder is op zich niet zo gek. Vergeet bijvoorbeeld niet dat er nog heel wat tapes liggen in de archieven van (radio)studio’s, maar ook bij mensen thuis. Vaak staat daar uniek materiaal op. Oude taperecorders zijn natuurlijk best regelmatig te reviseren, maar de techniek blijft toch oud. De Tonbandmaschine M 063 beschikt over up-to-date elektronica waaronder microprocessorgestuurde aandrijving. Verder worden speciaal voor deze machine ontworpen borstelloze schijfmotoren gebruikt. De recorder kan gebruikt worden tot en met bandsnelheden van 38 cm/s. Zowel gebalanceerde als ongebalanceerde in- en uitgangen zijn beschikbaar. De prijs is nog niet bekend.

 • Real to real is van voor mijn tijd.
  Het was vroeger een manier van muziek afspelen langer dan 3 uur mogelijk te maken.

  Wel leuk dat voor de liefhebbers de recorders weer worden gemaakt.

 • Meen je dat een oude teac slechter klinkt ,ik geloof er geen barst van.
  Analoog is hot op dit moment — we willen lekker terug naar het verleden– en daar word een slaatje uitgeslagen.

  Mvg wol

 • Nog een nieuwkomer. Een gloednieuwe Revox R2R tape-deck, speciaal ontwikkeld voor het thuis afspelen van studiomasters en die voor het eerste kwartaal van dit jaar was aangekondigd. Heel benieuwd!

 • Helemaal te gek, zeker met 38 cm/sec is de weergavekwaliteit van deze apparaten (in mijn beleving) superieur aan die van digitale media.
  Jammer alleen dat hele grote reels niet op alle taperecorders passen.

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.